Statistikai: mokytojai uždirba 10 proc. daugiau nei kiti darbuotojai | Diena.lt

STATISTIKAI: MOKYTOJAI UŽDIRBA 10 PROC. DAUGIAU NEI KITI DARBUOTOJAI

Šalies valstybinėse mokyklose dirbančių mokytojų vidutinis atlyginimas prieš mokesčius viršija 2,2 tūkst. eurų ir yra dešimtadaliu didesnis už šalies vidurkį, teigia Valstybės duomenų agentūra (VDA).

Agentūros generalinio direktoriaus pavaduotoja Inga Masiulaitytė-Šukevič sako, jog mokytojų vidutinis bruto (prieš mokesčius) atlyginimas antrąjį šių metų ketvirtį siekė 2210 eurų.

„2023 metų antrąjį ketvirtį viešojo sektoriaus mokytojų vidutinis darbo užmokestis sudarė 2210 eurų ir buvo didesnis negu šalies darbuotojų vidutinis darbo užmokestis 10 procentų. (...) Ta pati tendencija išlieka per paskutinius dešimt ketvirčių“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė I. Masiulaitytė-Šukevič.

Agentūra teigia, kad Valstybės kontrolės pedagogų poreikio vertinimo ataskaitoje nurodyta klaidinanti informacija apie 2022 metų mokytojų vidutinį bruto darbo užmokestį, kuris, Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, siekė 2041 eurą.

2023 metų antrąjį ketvirtį viešojo sektoriaus mokytojų vidutinis darbo užmokestis sudarė 2210 eurų ir buvo didesnis negu šalies darbuotojų vidutinis darbo užmokestis 10 procentų.

 

Anot VDA, viešai diskutuojant apie mokytojų atlyginimus pateikiama neteisinga informacija, ja manipuliuojama, todėl agentūra paaiškina, kaip skaičiuojamas darbo užmokestis.

Anot jos, jį skaičiuojant naudojama sudėtinga metodika, paremta kas ketvirtį 23 proc. valstybinių švietimo įstaigų teikiamais duomenimis.

„Švietimo įstaigos pateikia informaciją ir duomenis apie priskaičiuotas mokytojų darbo užmokedsčio lėšas, mokytojų dirbtas ir apmokėtas valandas be kasmetinių atostogų, ligos dienų, taip pat pateikia rodiklį ne visą darbo laiką dirbusių mokytojų (...) Apmokėtos valandos, kurias naudojame, jos apima visą darbuotojų darbo krūvį, taip pat įskaitomi yra ir viršvalandžiai, taip pat kitą apmokėtą laiką“, – kalbėjo VDA vadovo pavaduotoja. 

Mokytojų darbo užmokesčio vidurkio skaičiavimo metodiką ketvirtadienį pristačiusios agentūros vertinimu, bruto atlyginimas nėra tapatus pajamoms.

„Dažnai darbo užmokesčio lėšos yra tapatinamos su pajamomis, tačiau lygybės ženklo tarp tų dviejų rodiklių dėti tikrai negalima (...) Bruto darbo užmokesčio lėšos apima pagrindinį darbo užmokestį ir papildomą uždarbį, neįskaitoma materialinė pašalpa, kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas, išeitines išmokas ir panašiai (...) Pajamos apima visą“, – teigė I. Masiulaitytė-Šukevič.

Viešos diskusijos dėl mokytojų atlyginimų kilo pastariesiems siekiant, kad jų darbo užmokestis nuo sausio augtų sparčiau nepaisant pažadų, jog jau rugsėjį algos pasieks 130 proc. šalies atlyginimų vidurkio, priešingu atveju planuojama streikuoti.

Streiką planuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Andrius Navickas teigė, jog jų siekis yra bendras 56 proc. mokytojų atlyginimų augimas.

Švietimo ministras Gintautas Jakštas antradienį pranešė, kad pasiūlė pedagogų profsąjungoms kitąmet nuo sausio didinti mokytojų atlyginimus 6 procentais, bet paramos nesulaukė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Nuomone

O darželiu aukletoju padejejos išvis grašius gauna kaip joms gyventi kasnors pagalvoja absurdas kaškoks

nuomonė

Iš piršto laužta informacija. Dirbu 34 metus, turiu metodininko kvalifikaciją, o ant popieriaus 1800 eurų. Į rankas gaunasi apie 1200. Žiniasklaida meluoja.

Mokytoja

Atsakymas ponui/poniai PLUS, mokytojai atostogauja tik vasarą. Vaikų atostogų metu mokytojai dirba. Mokytojo darbas nėra vien tik pamokų vedimas. Norint žinoti koks yra mokytojo darbas, reiktų padirbėti tą darbą, gal tada burna užsičiauptų visiems laikams ir nepezėtų kliedesių. Jei jau jis toks svajonių darbas su daugybe atostogų, tai kodėl nėra norinčių jį dirbti ir vidutinis darbuotojų amžius virš 50m. Nežinote, tai geriau patylėtumėt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS