Užmojis: prekybos centruose žymėti įmonių, prekiaujančių Rusijoje, prekes | Diena.lt

UŽMOJIS: PREKYBOS CENTRUOSE ŽYMĖTI ĮMONIŲ, PREKIAUJANČIŲ RUSIJOJE, PREKES

Kai kuriems parlamentarams siekiant, kad didieji prekybos tinklai žymėtų bendrovių, nenutraukiančių eksporto į Rusiją, gaminius, prekybininkai teigia nežinantys, iš kur gauti tokią informaciją.

Keturi konservatoriai kreipėsi į Lietuvoje veikiančius didžiuosius prekybos tinklus dėl bendrovių, eksportuojančių į Rusiją, gaminių žymėjimo prekybos vietose.

Kaip BNS teigė vienas kreipimosi autorių Vilius Semeška, turėtų būti žymimos ne tik lietuviškų, bet ir užsienietiškų įmonių prekės, kurios yra ir Lietuvos, ir Rusijos parduotuvių lentynose, pavyzdžiui, „Oreo“ sausainiai, „Milky Way“ batonėliai ir kita produkcija. 

Pasak jo, jeigu prekybininkai nenorės bendradarbiauti šiuo klausimu, tai daryti jie turėtų būti įpareigoti įstatymu.

Jis, be kita ko, pabrėžė, kad prekybininkams siūlymas teikiamas atsižvelgiant į Švedijos pavyzdį.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis sako, kad tokiais kreipimaisi Seimo nariai nori, kad įmonės dirbtų jų ir valdininkų darbą: „Kas nustatys įmones, kurios eksportuoja į Rusiją? Kas tą turėtų padaryti?“

„Rimi“ Ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovės Eglės Krasauskienės teigimu, įmonės užduotis yra užtikrinti, kad prekės, pasiekiančios parduotuvių lentynas ir pirkėjų krepšelius, atitiktų Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymus bei reglamentus.

„Atidžiai sekame sankcijų sąrašą ir veikiame nedelsiant. Pagal šią politiką nuo 2022 metų vasario neparduodame prekių, pagamintų įmonių, kurioms taikomos sankcijos arba jos yra pagamintos Rusijoje ir Baltarusijoje“, – teigė ji.   

Atidžiai sekame sankcijų sąrašą ir veikiame nedelsiant.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė BNS tvirtino, kad tinklas nuo pat Rusijos karo Ukrainoje pradžios nebendradarbiauja su sankcijų sąraše esančiais asmenimis ar jų valdomomis bendrovėmis, iš parduotuvių lentynų išimtos rusiškos ir baltarusiškos kilmės prekės.

„Maxima“ teisininkų komanda nuolatos peržiūri tiekėjų sąrašą ir tikrina, ar jiems netaikomos Europos Sąjungos sankcijos“, – nurodė tinklo atstovė.  

„Maxima“ pranešė, kad dėl JAV įmonės „Mondelez“ papildomai kreiptasi į tiekėją, kad šis pateiktų visus duomenis apie galutinius bendrovės naudos gavėjus.

„Stebime ir pirkėjų nuotaikas, girdime jų nuomonę. Per pastarąjį mėnesį Lietuvos pirkėjų elgsenos pokyčių šios kompanijos produkcijos atžvilgiu mūsų tinkle nepastebime“,  – sakė I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Įvairios Skandinavijos organizacijos birželio viduryje paskelbė „Mondelez“, gaminančios tokius sausainius ir šokoladą kaip „Oreo“ ir „Toblerone“, boikotą, jai nepasitraukus iš Rusijos rinkos.

Gegužės pabaigoje „Mondelez“ buvo įtraukta į Ukrainos institucijų sudarytą „tarptautinių karo rėmėjų“ sąrašą, kuriame esančios įmonės kaltinamos tuo, kad padeda finansuoti Maskvos karą Ukrainoje, tęsdamos veiklą Rusijoje ir mokėdamas ten mokesčius.

Seimo narių kreipimesi sakoma, kad dalies demokratinių šalių bendrovių gaminamos produkcijos tiekimas į šalį agresorę – Rusiją, yra gėdingas ir nepriimtinas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

nnn

Na Skandinavams paprasta atsisakyt-jie daug ka patys pasigamina.O ka mums daryt,kad didele dalis prekiu parduotuvese atkeliauja is svetur.Na is kitos puses ziurint atsisakius Mondelez produkcijos maziau kils pagundu pirkti sokoladus ir saldainius-sveikesni busim:)Siaip ne vien Mondelez produkcija Rusijoj yra likusi.Uniliver produkcijos ir lentynose pilna.Na jei ir uniliver isimsim is lentynu tai visai nebus ko pirkt:):)

o kas tu čia per toks

ka varai tris komentarus iš eilės? Iš rusu kalbos mokėjimo matosi kad esi pasenus ir supuvus Tvarto beretė:D:D Nedaug jau jums liko - tiek konserVatnyku parcijai (slaptiems Kremliiui dirbantiems agentams) tiek tokiem seniam kap tu jau pjuvenos iš siknos byra ir grabas stuksena i subine:D:D Tep kad geriau ruoškis i kuri i komposta eisi čia visem nesiules savo istorinės tėvynės krypties

KAIP

pratrydo vatnikai :D :D :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS