Žemdirbių atstovai: mokesčių reforma sužlugdytų ūkininkus | Diena.lt

ŽEMDIRBIŲ ATSTOVAI: MOKESČIŲ REFORMA SUŽLUGDYTŲ ŪKININKUS

Vyriausybės siūlomi gyventojų pajamų (GPM), pridėtinės vertės (PVM) ir pelno mokesčių pakeitimai gali sužlugdyti Lietuvos žemdirbius, sako šalies ūkininkų organizacijų atstovai. 

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas sako, kad jei dabartiniai siūlymai bus priimti, vidutiniai ūkiai bus sunaikinti.

„Skandalinga situacija, kad į vieną krūvą suplakami su advokatais, antstoliais (...) Jeigu reforma bus patvirtinta taip, kaip dabar yra, ji sunaikins tą vidutinį ūkį“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete sakė A. Macijauskas.

Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas mano, jog pagal individualią veiklą dirbantys ūkininkai mokestine prasme neturėtų būti lyginami su dirbančiaisiais pagal darbo sutartį, todėl Seimo narių bus prašoma nepalaikyti dabartinių siūlymų.

„Mus šokiravo noras ūkininką prilyginti mokestine prasme pagal darbo sutartį dirbančiam darbuotojui, tai tikrai yra neobjektyvu (...) Ūkininkas, vykdydamas finansinę ekonominę veiklą, yra labai panašus, o kartais ir identiškas juridiniam asmeniui“, – komiteto posėdyje sakė I. Hofmanas.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius teigia, kad žemdirbiai nėra ta visuomenės dalis, kurią reikėtų papildomai apmokestinti.

„Su tokia mokesčių reforma žemdirbių visuomenė kategoriškai nesutinka (...) Nėra žemės ūkis Lietuvoje pagrindinė veikla, dedanti kaip višta auksinius kiaušinius (...), žemės ūkis bus labiau apmokestintas“, –  komiteto posėdyje sakė jis.

Lietuvos žemės ūkio rūmų vadovas Arūnas Svitojus mano, jog pokyčiai labiausiai neigiamai paveiktų vidutinius šeimų valdomus ūkius, kurie yra šalies žemės ūkio pagrindas, jie gali būti sužlugdyti.

„Ta kategorija bus žlugdoma, ne tik žlugdoma finansiškai, bet ir morališkai, psichologiškai, kad valstybė jų, kurių labiausiai reikia, neapgina“, – komitete sakė A. Svitojus.

Ta kategorija bus žlugdoma, ne tik žlugdoma finansiškai, bet ir morališkai, psichologiškai, kad valstybė jų, kurių labiausiai reikia, neapgina.

 

Finansų ministerijos duomenimis, iš 36 tūkst. individualiai dirbančių ūkininkų mokestinė našta dėl keičiamo GPM didės 5 tūkstančiams, be to, jiems bus daug paskatų.

„Tik apie penkiems tūkstančiams šiek tiek didės gyventojų pajamų mokestis (...) Išlaikomos paskatos vykdantiems žemės ūkio veiklą, pakankamai daug paskatų“, – komiteto posėdyje sakė finansų viceministrė Rūta Bilkštytė.

Anot jos, konkretų mokesčių didėjimą galima sužinoti pasinaudojus ministerijos skelbiama skaičiuokle, o pokyčiai daugiausiai priklausytų nuo gaunamų pajamų.

Komiteto sprendimu kitame posėdyje bus svarstomi konkretūs ūkininkų organizacijų pasiūlymai – komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis teigė, kad savo pozicijas iki to laiko turėtų suderinti Finansų, Žemės ūkio ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

„Vien tai, kad eimino (Ekonomikos ir inovacijų ministerija – BNS) ministerijos arba Laisvės partijos 10 pasiūlymų yra, tai irgi, matyt, nėra (sutarimo – BNS), Žemės ūkio ministerija pritarė Kaimo reikalų komiteto pasiūlymams ir tai yra vėlgi tarp ministerijų įvykęs toks nesusitarimas, tai gal dar turės kolegos laiko pasikalbėti tarpusavyje, matyti tą visą reformos tikslingumą“, – komitete sakė V. Pranckietis. 

Pagrindinių išvadų dėl mokesčių reformos rengėjas yra Biudžeto ir finansų komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

visai kaip Palangos "verslininkai" amžinai inkščia, bet darosi vis turtingesni

O \\\\\.../////Ttt

Tik kūrvos ir daro,kad žlugdyt,žmones prie sienos statyt-žuduyt____Kxe kxe kxe "laisvo|" durnių Lietuva.

skiep

kokie nesupratingi,pinigai reikalingi Ukrainai,kuri visada gyne,gina ir apgins mus nuo visu priesu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS