Europos paveldo dienų paroda – misionierių bažnyčioje | Diena.lt

EUROPOS PAVELDO DIENŲ PARODA – MISIONIERIŲ BAŽNYČIOJE

Lietuvoje 22-ą kartą rengiamos Europos paveldo dienos. Šių metų tema – „Paveldėkime savo ateitį“. Bažnytinio paveldo muziejus kviečia aplankyti Vilniaus misionierių Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčią ir joje veikiančią penkių menininkų parodą.

Vilniaus misionierių vienuolynas su Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčia – barokinis pastatų ansamblis ant Išganytojo kalno, pradėtas statyti 1695-aisiais, už buvusios miesto sienos. Vienuolynas galutinai susiformavo 18-ojo amžiaus viduryje ir šiandien yra vienas raiškiausių miesto panoramos akcentų. Misionierių vienuolyne veikė Vilniaus vyskupijos kunigų seminarija, našlaičių ir pamestinukų Vaikelio Jėzaus prieglauda, buvo įsikūrusi vyskupijos spaustuvė, veikė parapinė mokykla. 1839-aisiais vienuolyne buvo įrengtas kalėjimas.

19-ojo amžiaus 2-oje pusėje čia veikė psichiatrijos ligoninė, labdaros draugija. Sovietmečiu bažnyčia buvo uždaryta, jos patalpose įrengtos nacionalinio muziejaus fondų saugyklos, o vienuolyno pastatuose – ligoninė.

„Paveldo dienos paskatino prisiminti gražias įspūdingas šventas vietas, o labiausiai vilniečių akį traukia dvi bažnyčios, esančios ant išganytojo kalvos, tai – misionierių ir vizitiečių, Viešpaties dangun žengimo bažnyčia, nuo 18 a. ji minima kaip senamiesčio dominantė, išsiskirianti rokokiniais bokštais ir portalu, beje, pažymint, kad viduje kuklu. Kiek čia buvę: ir institutai, ir leidyklos, ir našlaičių prieglauda, ir draugijos. Kiek čia yra buvę, tikrai šią vietą traukė daug žmonių, todėl akstinas buvo stiprus. Juolab, kad ši bažnyčia, palyginus su kaimynine ar kitomis, dar neveikiančiomis, yra dar išties geros būklės, čia sovietmečiu buvo nacionalinio muziejaus saugykla, taigi, saugykla visada geriau, negu betono maišykla“, – pasakoja Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė, tapytoja Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

Specialiai šiai bažnyčios erdvei sukurtus kūrinius eksponuoja penki menininkai. Tai – Ksenija Jaroševaitė, Vladas Urbanavičius, Andrius Kviliūnas, Sigita Maslauskaitė ir Saulius Mažylis.

Bažnyčia bus atvira lankytojams nuo penktadienio iki sekmadienio, kol veiks paroda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS