Apie nederamą J. Gasiūno elgesį prabilo menininkė E. Grėbliauskaitė | Diena.lt

APIE NEDERAMĄ J. GASIŪNO ELGESĮ PRABILO MENININKĖ E. GRĖBLIAUSKAITĖ

  • 19

Apie Vilniaus dailės akademijos Tapybos katedros dėstytojo, dailininko, Nacionalinės premijos laureato Jono Gasiūno galimą seksualinį priekabiavimą prabyla vis daugiau buvusių studentų.

Garsiai apie studijuojant VDA patirtus nemalonius išgyvenimus išdrįso prabilti menininkė Eglė Grėbliauskaitė-Tursienė. Buvusi VDA studentė tvirtina, kad dėstytojas J. Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš katedros studentus.

„Tai yra žiauri tiesa. Studijavau Tapybos katedroje. Liudiju: Jonas Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš katedros studentus, seksualinio pobūdžio žeminimo turinys - dominuojantis. Atsikirtusius žemina ir persekioja. Sunkiausia yra tuomet, kai katedros aplinka tai mato ir supranta, tačiau pasirenka likti aklais ir nebyliais. Ar akli ir nebylūs tampa bendrininkais? Žinoma, tik kartais patys to nesuvokiame. Nepalaikymo atmosfera niekaip neskatina nukentėjusių rašyti skundų. Informuota VDA vadovybė vis laukė įrodymų... O gal tiks liudijimai? Tylėdami irgi nešame atsakomybę. Tylėdami įtvirtiname tokį elgesį kaip normą“ – socialine tinkle viešą liudijimą surašė moteris.

Liudiju: Jonas Gasiūnas psichologiškai smurtauja prieš katedros studentus, seksualinio pobūdžio žeminimo turinys - dominuojantis.

„Nekalbu apie detalų seksualinį išnaudojimą, tačiau visos aplinkybės, kurios yra aprašytos merginų – vyko mano studijavimo metu. Visas tas situacijas atpažįstu ir visiškai tuo tikiu. Net atpažįstu žmones, kurie dalijasi tomis istorijomis, tačiau lygiai taip pat suprantu jų norą likti anonimais, nes visuomenės reakcija yra baisi“, – „portalui 15min.lt“ kalbėjo menininkė.

Ketvirtadienį seksualiniu priekabiavimu kaltinamas dailininkas pasitraukė iš pareigų VDA.

J. Gasiūnas sulaukė dviejų kaltinimų seksualiniu išnaudojimu.

š pareigų traukiasi Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojas, Nacionalinės premijos laureatas Jonas Gasiūnas, sulaukęs anonimiškų kaltinamų seksualiniu studenčių išnaudojimu. Jis sako vertinantis galimybes kreiptis į teismą dėl šmeižto.

Viena iš merginų, tinklaraštyje paskelbusi, kad su 1954 metais gimusiu J. Gasiūnu būdama studente turėjo seksualinių santykių, sako, kad daug žmonių ir institucijų toleravo netinkamą J. Gasiūno elgesį. 2008 metais į akademiją įstojusi mergina sako po studijų nusprendusi emigruoti, nes turėti potencialūs meno rinkos kontaktai buvo priklausomi nuo J. Gasiūno.

Kita anonimiškai pasipasakojusi mergina teigia pirmą kartą su savo dėstytoju  VDA turėjusi intymių santykių taip pat dar būdama 18-mete pirmakurse, kaip spėja, jo studijoje Vilniuje – ji sako, kad tuomet ją J. Gasiūnas išnaudojo dėl jos girtumo, vėliau intymius santykius tęsė jausdama jo spaudimą, baimę prarasti jo palaikymą studijuojant. Dėl šių santykių mergina teigia puolusi į alkoholį, vėliau gydžiusis vaistais.

Ketvirtadienį paskelbtas dar vienas anoniminis pasakojimas, kuriame mergina taip pat nurodė, jog 2001-aisiais VDA įteikė raštišką skundą, jog paskaitų metu J. Gaisūnas buvo neblaivus ir prie studentės seksualiai priekabiavo. 

Aiškinasi VDA Senato etikos komitetas

Penktadienį Vilniaus dailės akademijos (VDA) Senato etikos komitetas susirinko svarstyti galimą trijų dėstytojų nederamą seksualinį elgesį.

Po gautų anoniminių ir neanoniminių liudijimų komitetas aiškinasi, ar prie studenčių priekabiavo tapytojas Jonas Gasiūnas, fotografas Gintautas Trimakas, psichologas Arvydas Liepuonius.

Kilus skandalui, J. Gasiūnas buvo nušalintas nuo darbo su studentais ir nusprendė visai išeiti iš darbo akademijoje.

VDA atstovas spaudai Marius Dirgėla prieš komiteto posėdį žurnalistams penktadienį sakė, kad kol kas neaišku, ar nuo darbo su studentais bus nušalinti kiti du dėstytojai.

„Dviem kitiems dėstytojams mesti kaltinimai, be abejo, jeigu pastebėjote, yra gerokai švelnesni. Rektoriaus prerogatyva bus nuspręsti, kokių priemonių imtis: ar jis nuspręs, kad būtina iš karto atriboti šitų dėstytojų bendravimą su studentais, ar ne, šito negaliu pasakyti, matysime, žiūrėsime, kokie bus jų paaiškinimai. Šiandien rektorius kaip ir iki šiol įsitikinęs, kad buvo teisingai pasielgta suspenduojant profesoriaus J. Gasiūno įgaliojimus: galimybę dirbti su studentais ir daryti jiems galbūt kokią nors įtaką“, – teigė M. Dirgėla.

Šią savaitę internetiniame tinklaraštyje pasirodė buvusių VDA studenčių anoniminiai liudijimai apie Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą tapytoją J. Gasiūną – kelios merginos teigia studijų metais turėjusios intymių santykių su J. Gasiūnu, patyrusio jo spaudimą, žeminimą.

Po šių liudijimų kelios merginos televizijai „Info TV“ pareiškė studijų metais patyrusios ir nacionalinės premijos laureato fotografo G. Trimako seksualinį priekabiavimą, o portalas delfi.lt iš dabartinės studentės gavo informacijos apie nepagarbų akademijoje dėsčiusio neįvardijamo teisininko elgesį. Ketvirtadienį minėtame tinklaraštyje atsirado liudijimas ir dėl nederamo A. Liepuoniaus elgesio.

Pasak akademijos atstovo M. Dirgėlos, aukštosios mokyklos vadovybė gavo ir neanoniminių laiškų.

„Taip, mes esame gavę keletą tokių laiškų, dalis jų yra kaip tik palaikantys tuos žmones, kurie buvo apkaltinti, yra ir laiškų, kurie palaiko kaltinimo pusę“, – sakė jis.

Trūksta informacijos

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Senato etikos komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras sako, kad šioje aukštojoje mokykloje dėstančių fotografo Gintauto Trimako ir psichologo Arvydo Liepuoniaus elgesiui su studentais įvertinti trūksta informacijos.

„Kol kas tie kaltinimai neįgavo materialios formos ar bent jau neatėjo iki mūsų komiteto, kad galėtume tai svarstyti. Jeigu bus tie kaltinimai suformuluoti kokiu nors būdu, tai tada svarstysime“, – žurnalistams penktadienį po komiteto posėdžio sakė M. Šaliamoras.

„Aš labai džiaugčiausi, jeigu tie pareiškėjai išdrįstų būti neanonimai ir apsvarstytume tam tikram atvirame pokalbyje, atviroje diskusijoje šitas problemas, nes gali būti, kad atskirais atvejais ką mes labai drąsiai vadiname priekabiavimu gali būti kultūrinis nesusišnekėjimas tiesiog“, – dėstė jis.

Tuo metu netinkamu elgesiu su studentais apkaltinto ir iš akademijos jau pasitraukusio tapytojo Jono Gasiūno elgesį komitetas pasmerkė.

Etikos komitetas yra gavęs 19-os buvusių ir esamų studentų pasirašytą skundą apie netinkamą J. Gasiūno elgesį. Pasak M. Šaliamoro, iš šio skundo negalima konstatuoti, kad jis turėjo seksualinių santykių su studentėmis, kaip liudija tinklaraščiuose anonimiškai pasisakiusios buvusios J. Gasiūno studentės.

„Jono Gasiūno elgesys yra nesuderinamas su VDA dėstytojo vardu ir pareigomis, jis žemina žmogaus orumą ir yra nepriimtinas akademinėje bendruomenėje ir aplinkoje“, – sakė komiteto vadovas.

Jis teigė, kad komitetas taip pat mato poreikį dėstytojus ir studentus mokyti apie tinkamą elgesį.

„Kadangi šitie reiškiniai didele dalimi yra kultūriniai, tai yra vieni žmonės įsivaizduoja gal, kad jie elgiasi padorumo ribose, kitiems toks elgesys – nepiimtinas, tai norime inicijuoti tam tikrus kaip ir mokymus, pasitelkiant ir bendravimo psichologus, tiek studentams, tiek dėstytojams“, – teigė M. Šaliamoras.

Kitas Etikos komiteto posėdis suplanuotas vasario 12 dieną. Jame, be kita ko, numatoma aptarti J. Gasiūno mestus kaltinimus akademijos Tapybos katedros vedėjui Jonui Vaitekūnui. Pasak J. Gasiūno, su juo katedros vedėjas norėjo susidoroti, nes jis kelia klausimų dėl katedroje įdarbinto vedėjo brolio.

Studentų atstovė Etikos komitete Aurelija Slapšytė žurnalistams sakė pati su netinkamu dėstytojų elgesiu nesusidūrusi. Ji teigė negalinti vertinti J. Gasiūno išėjimo iš darbo.

„Manęs asmeniškai tai iš viso neliečia, nes aš nesu tos katedros studentė ir su juo bendravusi nesu (...). Manau, kad bet koks praradimas dėstytojo, profesoriaus, garbaus žmogaus – yra vis tiek kažkoks chaosas įvestas. Iš studentų pusės žinau, kiek bendravau su tapytojais, kad tiesiog jaučiamas chaosas ir nežinia, jie tiesiogiai to pasakyti kaip ir negali, kad dabar tai vyksta“, – žurnalistams dėstė mergina.

Ji sako pati studijų klausimais bendravusi su G. Trimaku ir nusiskundimų jo elgesiu neturinti.

„Su G. Trimaku esu susidūrusi, tai yra nuostabus žmogus, daug žinantis, patarėjas, tiesiog puikus dėstytojas“, – teigė studentė.

Mergina taip pat sakė susidariusi įspūdį, kad studentai nemoka atskirti seksualinio priekabiavimo, seksualinio išnaudojimo ar seksualinės prievartos sąvokų.

„Mano pozicija yra ta, kad turime labai anonimines paraiškas, ir tiesiog reikia viską išsiaiškinti, tiksliai žinoti ir tada bus atsakymai“, – kalbėjo A. Slapšytė.

VDA atstovas spaudai Marius Dirgėla savo ruožtu žurnalistams teigė, kad spręsti dėl dėstytojų nušalinimo yra rektoriaus prerogatyva ir jis tai darys po susitikimų su G. Trimaku ir A. Liepuoliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Alis Petkus...

tai ten jau ne priekabiavimas, o jau intymus kūniškas santykiavimas buvo...

Savo vyro paklausiau,ar užsiskaitytù, jeigu praneščiau, kad jis prieš 30 metù priekabiavo - lindo bučiuotis ir pan....Taip ir nežinome.

Julija

Su tokia isvaizda tai tik zmones gasdinti galima, o ji dar aiskina, kad prie jos priekabiavo. Svajokle...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS