Teisme – Registrų centro ir „MG Valdos“ ginčas dėl teritorijos Vilniuje | Diena.lt

TEISME – REGISTRŲ CENTRO IR „MG VALDOS“ GINČAS DĖL TERITORIJOS VILNIUJE

  • 0

Registrų centras viršijo įgaliojimus panaikindamas Nekilnojamojo turto registre įregistruotą Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) bei nekilnojamojo turto plėtros bendrovės "MG Valda" sandorį dėl 7,26 ha ploto valstybinės žemės sklypo Viršuliškėse, nusprendė teismas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas rugsėjo pabaigoje iš dalies patenkino "MG Valdos" ieškinį - panaikino Registrų centro vasarį priimtą sprendimą, kuriuo bendrovė išregistruota iš Nekilnojamojo turto registro kaip teritorijos Viršuliškėse nuomininkė.

Anot teismo, sprendimą dėl Telecentro ir "MG Valda" sandorio įregistravimo panaikinimo turėtų priimti Registrų centro Vilniaus filialas, kurio sprendimu buvo įregistruotas teritorijos Viršuliškėse nuomininko pasikeitimas.

"Registrų centro Vilniaus filialas neturėjo teisės prokurorės nutarimo persiųsti Centrinio registratoriaus ginčų nagrinėjimo komisijai, o ši priimti sprendimo dėl teritorinio registratoriaus sprendimo. Centrinis registratorius nėra įgaliotas spręsti dėl teritorinio registratoriaus priimto sprendimo, kai nėra gavęs skundo dėl jo. Prokurorės nutarimas negalėjo būti laikomas skundu", - rašoma teismo nutartyje.

Pasak teismo, Registrų centro Ginčų nagrinėjimo komisija, prokurorės nutarimą laikydama skundu, viršijo suteiktus įgaliojimus ir pažeidė Nekilnojamojo turto registro įstatymo nuostatas.

"Toks pažeidimas laikytinas pakankamu pagrindu naikinti komisijos sprendimą, nes jį priimant buvo pažeistos pagrindinės procedūros, ypač taisyklės, turėjusios užtikrinti objektyvų aplinkybių įvertinimą ir sprendimo pagrįstumą", - tvirtinama teismo nutartyje.

Teismas taip pat nurodė Registrų centro Vilniaus filialui išnagrinėti sausį priimtą Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės nutarimą. Juo prokurorė siekia, kad būtų panaikinta sklypo Tujų gatvėje nuomos teisės registracija "MG Valdos" vardu. Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad "MG Valda" negalėjo būti įregistruota kaip teritorijos nuomininkė, nes nesudarė atitinkamos sutarties su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT).

"Bendrovei buvo perduotos nuosavybės teisės į statinius ir valstybinės žemės sklypo dalies nuomos sutartį, tačiau pati nuomos sutartis su NŽT vadovu arba jo įgaliotu teritorinio padalinio vadovu nebuvo sudaryta. Vadinasi, Nekilnojamojo turto registro duomenų pakeitimas nebuvo galimas, nes neatitiko galiojančių dokumentų, kurių pagrindu buvo pakeistas juridinis faktas dėl naujo Žemės sklypo nuomininko", - rašoma teismo nutartyje.

Vilniaus apygardos administracinis teismo sprendimas per mėnesį gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Generalinė prokuratūra šiemet kreipėsi į teismą, ginčydama praėjusiais metais sudarytą NŽT, Telecentro bei "MG Valdos" sandorį. Anot prokurorų, Telecentras neturėjo teisės 2014 metais ne aukciono būdu išsinuomoti sklypo, o vėliau 2015 metais parduoti jo nekilnojamojo turto plėtotojai. Kovą Vilniaus apygardos teismas, iš dalies tenkinęs prokurorų prašymą, NŽT uždraudė sudaryti 7,26 ha ploto valstybinės žemės sklypo Tujų gatvėje nuomos sutartį su "MG Valda".

Gegužę Vilniaus miesto savivaldybė pranešė netenkinusi "MG Valdos" pašymo pakeisti sklypo paskirtį, kad jame būtų galima plėtoti daugiabučių, nes teritorijoje neva yra valstybinės reikšmės miškų. "MG Valda" siekė pakeisti žemės naudojimo būdą iš infrastruktūros teritorijos į daugiabučių ir bendrabučių teritoriją.

Apie 7,26 ha ploto sklypą su statiniais iš valstybės valdomo Lietuvos radijo ir televizijos centro už daugiau nei 6 mln. eurų "MG Valda" įsigijo 2015 metų rugsėjį. Tuomet bendrovė patvirtino planus teritorijoje plėtoti gyvenamųjų namų kvartalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS