Nuspręsta: sostinėje darbą pasirinkusiems policininkams bus skiriama 10 tūkst. eurų išmoka | Diena.lt

NUSPRĘSTA: SOSTINĖJE DARBĄ PASIRINKUSIEMS POLICININKAMS BUS SKIRIAMA 10 TŪKST. EURŲ IŠMOKA

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį nusprendė skirti vienkartines 10 tūkst. eurų išmokas mieste dirbti pasirinkusiems policijos pareigūnams, jei šie įsipareigotų nepertraukiamai išdirbti penkerius metus.

Toks sprendimas argumentuojamas siekiu spręsti policininkų trūkumą sostinėje.

Finansinę išmoką galės gauti pareigūnas, išsilavinimą įgijęs aukštojoje mokykloje, statutinėje profesinio mokymo įstaigoje ar baigęs tokios įstaigos įvadinio mokymo kursus ir pasirinkęs tarnybos vietą Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato padaliniuose.

Savivaldybės duomenimis, dabar sostinėje trūksta apie 400 pareigūnų, policijos duomenimis jų trūksta apie 450, iš jų – 100 Reagavimo valdyboje.

„Šios priemonės dėka tikime tą spragą mažinti“, – tarybos posėdyje sakė savivaldybės Viešosios tvarkos grupės vadovas Andžej Dinikis.

Anot jo, viešose erdvėse nėra pakankamai pareigūnų, prevenciniam patruliavimui pareigūnai neturi laiko, o vyksta tik „lakstymas į iškvietimus“.

A. Dinikio teigimu, sostinė taip pat siekia nepralaimėti konkurencinės kovos kitiems miestams pritraukiant į tarnybą ateinančius pareigūnus.

Planą, kaip šie bus pritraukiami, atrenkami ir paskiriami į konkrečias pareigas savivaldybės teritorijos policijos padaliniuose, savivaldybei turės pateikti Vilniaus apskrities komisariatas, išmokas pareigūnams iš biudžeto finansuos Vilniaus savivaldybė.

Savivaldybės komunikacijos atstovo Irmanto Kuzo teigimu, iki šiol savivaldybė pareigūnų pritraukimo ir skatinimo programos neturėjo.

„Įdarbinus 50 pareigūnų per metus, biudžeto lėšų poreikis vieneriems metams būtų 500 tūkst. eurų. 2024-ųjų savivaldybės biudžete tokia suma numatyta Viešosios tvarkos grupės asignavimuose“, – BNS teigė I. Kuzas.

Bendra iniciatyva

Anot Vilniaus apskrities policijos atstovų, šis siūlymas yra bendra savivaldybės ir komisariato iniciatyva.

„Situacija Vilniaus apskrities policijoje dėl pareigūnų trūkumo yra kritinė, o vidinės motyvacijos priemonės nebeveikia, todėl Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas skatinti pareigūnus atvykti dirbti į sostinę – labai sveikintinas, juolab, kad kitose apskrityse savivaldybių teikiama motyvacinė parama skiriama tik pirminės grandies ir reagavimą vykdantiems pareigūnams“, – BNS atsiųstame komentare teigė Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato vadovas Renaldas Žekonis.

Pasak jo, Vilniaus savivaldybės tarybos politikų prioritetas – ne tik jau minėtų pozicijų policijoje, bet ir atvykstančių ikiteisminio tyrimo pareigūnų skatinimas.

S. Žiūros nuotr. 

Trūkumo priežastis – nekonkurencingi atlyginimai

Lietuvos policijos profesinės sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkės Irenos Biriukovienės teigimu, pagrindinė policijos pareigūnų trūkumo Vilniaus mieste priežastis yra nekonkurencingi atlyginimai, todėl tikisi ir tolimesnių žingsnių, kurie skatintų likti tarnyboje ir esamus darbuotojus.

„Tai jeigu tai yra pirmas žingsnis, tai yra sveikintinas, bet tikimės ilgalaikių sprendimų savivaldybės, kad būtų ne tiktai vienas žingsnis, bet ir antras, ir trečias. Ir profsąjungos nuomonė yra tokia, kad reikėtų imtis priemonių, kad ne tiktai pritraukti naujų darbuotojų, bet ir išlaikyti esamus darbuotojus“, – trečiadienį BNS teigė I. Biriukovienė.

Pasak jos, pareigūnai renkasi dirbti kitose apskrityse, kur krūvis mažesnis, o darbo užmokestis – toks pats.

„Vilniaus mieste, kaip sostinėje, yra labai daug žmonių. Tai darbo krūvis yra kitoks negu kitose apskrityse, (...) didžiausias, įvardinčiau taip. Tai reiškia, kadangi darbo krūvis yra didelis, tam tikri žmonės galvoja, kad aš už tą patį atlyginimą galiu dirbti kitoj apskrity, kur yra darbo krūvis mažesnis, ir taip galvoja tam tikri kolegos arba būsimi kolegos“, – dėstė profesinės sąjungos atstovė.

Anot jos, savivaldybė galėtų skirti papildomų priedų prie atlyginimų ir taip paskatinti esamus darbuotojus likti tarnyboje.

„Savivaldybė galėtų skirti tam tikrą kiekį pinigų kaip priedą sostinės policininkams. Ir tokiu būdu galėtų sudominti nepalikti tarnybos ir esamų darbuotojų, nes tai yra irgi problema (...) Mes pritrauksim naujokų kažkiek, bet jeigu masiškai išeis tie policininkai, kurie jau turi teisę į valstybinę pensiją, tai irgi bus didžiulė problema“, – kalbėjo I. Biriukovienė.

GALERIJA

  • Nuspręsta: sostinėje darbą pasirinkusiems policininkams bus skiriama 10 tūkst. eurų išmoka
  • Nuspręsta: sostinėje darbą pasirinkusiems policininkams bus skiriama 10 tūkst. eurų išmoka
S. Žiūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

mažino mažino etatus liko tik karininkai o dyrbt tai nėra kam .

O netiktu

dzamsudai ir ravsanai? I vilkiku kabinas juk tinka,nors ten ir sugebejimu reikia milzinisku,su policininku lyginant! O indusai? Juk po kelis metus gyvena vilkiko kabinoje keliese ir dar algos nepraso! Jogams gi nereikia valgyti,praustis... Vezasi gi juos net is Sri Lankos,Nigerijos,bet saviems vairuotojams jokiu ismoku nesiulo!

Dada

Policinė valstybė, dėl to ir reikia, vienodai, kad poliklinioks uždaramos ir trūksta daktarų bei medikų, būti policininku daug proto nereikia, bet kiek teko susidurt iš 10 koki 2-3 normalūs, kiti kažkoki marozai akivaisdžiai neturėja gyvenime jokios galios ar valdžios... Prasiblaivė, 10tūkst paimė ir toliau marozina... Šaunus pasirinimas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS