Vilniuje – konferencija apie partizaninį karą Rytų ir Vidurio Europoje | Diena.lt

VILNIUJE – KONFERENCIJA APIE PARTIZANINĮ KARĄ RYTŲ IR VIDURIO EUROPOJE

  • 4

Penktadienį Vilniuje rengiama tarptautinė konferencija apie ginkluotą antikomunistinį pasipriešinimą Rytų ir Vidurio Europoje pokariu.

Ši konferencija skirta partizano Juozo Lukšos-Skirmanto, Daumanto šimtosioms gimimo metinėms paminėti.

Ją Tuskulėnų rimties parko memorialo komplekse organizuoja Seimas su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru.

Renginyje įžvalgomis ir naujausiais tyrimais dalysis istorikai, mokslininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vengrijos ir kitų šalių.

„Galima sakyti, kad sudėtingas ir kruvinas laikmetis paliko kolektyvinę traumą prieš okupacinius režimus kariavusioms regiono visuomenėms, – pristatydamas konferenciją sakė Genocido centro vadovas istorikas Arūnas Bubnys. – Tačiau kartu šis sunkus periodas atskleidė ryžtingas laisvės kovotojų gretas, kurių atminimo įprasminimas – mūsų, gyvenančiųjų laisvoje šalyje, pareiga.“

Šiuos metus Seimas yra paskelbęs J. Lukšos-Daumanto metais.

Partizaninis karas prieš Sovietų Sąjungos okupaciją Lietuvoje vyko 1944–1953 metais. Jame dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.

J. Lukša, turėjęs Skirmanto ir Daumanto slapyvardžius, pokariu buvo vienas iš Lietuvos partizanų vadų, kelis kartus buvo prasiveržęs į Vakarus perduoti žinią apie kovojančią Lietuvą.

J. Lukša žuvo patekęs į pasalą per susišaudymą 1951 metų rugsėjį Garliavos apylinkėse, netoli Kauno. Partizano palaikai iki šiol nerasti.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vilniuje – konferencija

Pranešėjas - Jeronimas Putelė.

kaunietis

idomu jie profesionus vaivorikštiniai

Anonimui Pydarui

Lietuvos gyventųjų naikintojai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS