A. Zuokas: sveikintinas A. Avulio įsitraukimas, esminis klausimas – dėl indeksavimo | Diena.lt

A. ZUOKAS: SVEIKINTINAS A. AVULIO ĮSITRAUKIMAS, ESMINIS KLAUSIMAS – DĖL INDEKSAVIMO

Vilniaus tarybos narys ir buvęs meras Artūras Zuokas sako, kad Arvydo Avulio valdomos nekilnojamojo turto bendrovės „Hanner“ sprendimas perimti Nacionalinio stadiono Vilniuje projektą yra sveikintinas, tačiau esminis klausimas lieka dėl statybų kainos indeksavimo apimties – nuo to, anot jo, priklausys ir tarybos sprendimas.

„A. Avulio įsitraukimas į projektą yra labai svarbus ir neabejotina, kad jis su savo gebėjimais ir finansinėmis galimybės šį projektą galėtų įgyvendinti. Tačiau esminė sąlyga šito susitarimo yra indeksavimo dydis“, – žurnalistams penktadienį sakė A. Zuokas.

Anot jo, indeksavimo dydį sudarys dvi dalys: pirma – dėl pasikeitusių statybų kainos, antra – dėl keičiamo projekto apimties. Jis sakė palaikantis planus didinti stadiono vietų skaičių, tačiau nesutinka su papildomos arenos statybomis.

„Visada pasisakėm, kad stadionas būtų ne mažiau 18 tūkst. vietų, atitinkamai tai daliai turės didėti statybos kaina. Manom, kad visiškai nereikalinga statyti dar vieną krepšinio aikštę, šiandien turim dvi geras ir dar vieną statomą privačių investuotojų, tai čia yra nepagrįstos išlaidos, kurios didins bendrą projekto sąmatą“, – sakė A. Zuokas.

Jo manymu, norima indeksavimo suma, nekalbant apie papildomų objektų kainą, galėtų būti apie 30 mln. eurų.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas penktadienį pranešė, kad stadiono statybos kaina indeksuojama 40,35 proc. (be finansavimo ir operavimo kaštų), iš jos savivaldybė ir Vyriausybė padengtų 28,71 proc., o likusią dalį – 11,64 proc. – koncesininkė, kuri ją dengtų iš apyvartinių lėšų ir pelno. Galutinės indeksavimo sumos jis nepranešė. 

A. Zuokas taip pat pastebėjo, kad peržiūrint sutartį ir „Hanner“ išsiderėjus geresnes palūkanas su bankais, būtų galima projektą atpiginti.

„Baltcap“ sąlyga buvo, kad jie miestui skolina pinigus, arba tiek kainuoja „BaltCap“ pinigai. Pasirašant sutartį buvo apie 7 proc. metinių palūkanų plius, jei keičiasi „Euribor“, keičiasi ir palūkanų suma. Dabar miestui pinigai, kuriais statybų „Baltcap“, kainuotų apie 10–11 proc., o jei ponas Avulis persiderės su bankais, manau, jis geresnis derybininkas ir turės geresnes sąlygas. Tai čia yra galimybė miestui netgi projektą atpiginti“, – sakė A. Zuokas.

Penktadienį pranešta, kad Nacionalinio stadiono Vilniuje projektą iš jo koncesininkės ir statytojos – investicijų bendrovės „BaltCap“ – perima „Hanner“. A. Avulis sako, jog pagrindinė jo dalyvavimo sąlyga buvo kainos indeksavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

O,o o savi

Renkasi,ir kaip ,,papų,,palaikymo komanda jau rikiuojasi

Siūlau

Gal geriau stadiono statybą patikėti vokiečiams....

Nesitikėk

Abonento, kaip ir amb grūstis mašnas nesulauksit
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS