Kur bus palaidotas kosmoso pionierius J. Glennas? | Diena.lt

KUR BUS PALAIDOTAS KOSMOSO PIONIERIUS J. GLENNAS?

  • 2

Paskutinės velionio astronauto Johno Glenno (Džono Gleno) laidotuvių apeigos įvyks ketvirtadienį, Arlingtono nacionalinėse kapinėse.

Velionio šeima ir pakviesti žmonės, tarp jų – astronautai, kiti garsūs žmonės, su pirmuoju orbita aplink Žemę apskriejusiu amerikiečiu atsisveikins per nedidelę privačią ceremoniją koplyčioje prie Arlingtono kapinių, kuri prasidės 9 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku.

JAV jūrų pėstininkų korpusas 9 val. 40 min. pradės tiesioginę transliaciją internetu, per kurią bus galima pamatyti procesiją į kapines, lėktuvų praskridimą, apeigas prie kapo. Transliaciją bus galima stebėti ir per NASA televiziją.

J. Glenno garbei prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nurodė ketvirtadienį vėliavas ant federalinių pastatų nuleisti iki pusės stiebo, „Twitter“ pranešė jo spaudos sekretorius. Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas (Džonas Kasičas) tą patį nurodė J. Glenno gimtosios valstijos institucijoms.

Visuomenė reiškė pagarbą velioniui: buvusiam naikintuvo pilotui, į istoriją patekusiam astronautui ir ilgamečiui demokratų senatoriui, kuris mirė gruodžio 8 d., būdamas 95-erių metų.

Tūkstančiai gedėtojų vėliava uždengtą jo karstą Ohajo vyriausybės rūmuose Kolambuse lankė ilgiau nei nužudytąjį prezidentą Abrahamą Lincolną (Abraomą Linkolną) ir kitus garsius asmenis.

Po laidotuvių procesijos per Ohajo sostinės centrą buvo surengta „gyvenimo šventė“ J. Glennui, kuri pritraukė maždaug 2 tūkst. 500 žmonių, tarp jų – tuometinį viceprezidentą Joe Bideną (Džo Baideną), dabartinį ir buvusius gubernatorius, daug kitų garsių figūrų.

Šeimai artimi žmonės sakė, kad astronauto artimieji jaučia pareigą leisti visuomenei paminėti J. Glenno mirtį renginiais Ohajuje, bet norėtų, kad ketvirtadienio laidotuvių apeigos būtų labiau privatus įvykis.

J. Glenno našlei Annie (Eni) yra 97-eri metai. Pora susipažino vaikystėje, Naujajame Konkorde Ohajuje, susilaukė dviejų vaikų.

Pirmasis amerikietis 

Pirmuoju žmogumi, apskriejusiu aplink Žemę, 1961 metų balandžio 12-ąją tapo Sovietų Sąjungos kosmonautas Jurijus Gagarinas. Po metų, vasario 20 d. tą patį žygdarbį pakartojo J. Glennas ir tapo pirmuoju tai padariusiu amerikiečiu. Jis ištarė ir žymiąją frazę „Nulinė gravitacija, jaučiuosi gerai“.

J. Glenno skrydis, po kurio jis iškart tapo nacionaliniu didvyriu, truko beveik penkias valandas, per kurias jis triskart apskriejo Žemę, kaip numatė NASA projektas „Mercury“.

36-eriais metais vėliau, 1998 metų spalio 29 d., jis vėl pateko į istoriją ir, jau būdamas 77-erių metų, tapo seniausiu į kosmosą pakilusiu žmogumi.

Tai buvo dar vienas šlovės momentas šio novatoriaus karjeroje, trukusioje kelis dešimtmečius.

J. Glennas gimė 1921 metų liepos 18 d. Keimbridže Ohajaus valstijoje. 1943 metais jis prisijungė prie JAV jūrų pėstininkų korpuso ir tapo naikintuvo pilotu.

J. Glennas kariavo Antrajame pasauliniame ir Korėjos karuose, o 1957 metais atliko pirmąjį viršgarsinį skrydį be sustojimų iš Los Andželo į Niujorką. Be to, per Korėjos karą jis dalyvavo 149 kovinėse misijose ir numušė tris naikintuvus į Jalu upę per paskutines devynias kovos veiksmų dienas.

Santūrus ir nuoseklus

Astronautu jis tapo pora metų vėliau.

1965-aisiais baigęs 23 metus trukusią karjerą JAV kariuomenėje ir kosmoso programoje, J. Glennas tapo senatoriumi kaip Demokratų partijos narys. 1984 ir 1988 metais jis nesėkmingai bandė kandidatuoti į Jungtinių Valstijų prezidentus.

Dirbdamas Senate J. Glennas buvo politiškai nuoseklus ir išliko gana santūrus. Daugiausia dėmesio jis skyrė kovai su branduolinių ginklų platinimu bei branduolinių atliekų šalinimo problemai.

Jis taip pat įkūrė Johno Glenno viešųjų reikalų koledžą Ohajo valstijos universitete.

J. Glennas tapo stiprybės ir tautos novatoriškumo dvasios simboliu. Juo ir jo ilga karjera kariuomenėje, JAV Nacionalinėje aeronautikos ir kosmoso administracijoje (NASA) bei Senate žavėjosi visų gyvenimo sričių atstovai.

GALERIJA

  • Kur bus palaidotas kosmoso pionierius J. Glennas?
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

chaimas

Kokį čia šudą malat,koks jis pionierius?

Anonimas

Is jo kosmoso pionierius toks kaip is BYBIO PISTOLETAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS