Pažaislio muzikos festivalyje – dvi fleitos ir istorinis fortepijonas | Diena.lt

PAŽAISLIO MUZIKOS FESTIVALYJE – DVI FLEITOS IR ISTORINIS FORTEPIJONAS

Muzikos projektams svetingoje Zapyškio paminklinėje Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje liepos 16-ąją vyks neeilinis, intriguojantis koncertas. Pažaislio muzikos festivalyje svečiuosis iš Lenkijos: fleitininkai Agata Kielar-Długosz ir Łukaszas Długoszas, istoriniu fortepijonu grojantis Marekas Toporowskis.

Pažįstama ir nauja

Programa, kuriai atlikėjai specialiai atsigabens istorinį fortepijoną, vadinamą „hammerklavier“, ne veltui pavadinta „Meistrų interpretacijos“, nes joje skambės tobulai nušlifuoti XIX a. kamerinės muzikos brangakmeniai, tarp kurių – gerai žinomi Johanneso Brahmso, Fryderyko Chopino, ankstyvojo čekų romantizmo atstovo Jano Ladislavo Dusseko ir prancūzų neoromantiko Philippe‘o Gauberto opusai.

Didžiąją koncerto repertuaro dalį sudarys mums mažiau žinomi, bet pasaulinio lobyno šedevrams nenusileidžiantys lenkų kompozitorių kūriniai. Klausytojai turės progą susipažinti su XIX a. kūrusių Władysławo Żeleńskio, Franciszeko Dopplero ir Józefo Elsnero darbais bei XX a. atstovaujančių Henryko Mikołajaus Góreckio ir Kazimierzo Serockio kūryba.

Organizatorių nuotr.

Tituluotas duetas

Sutuoktiniai A. ir Ł. Długoszai, studijavę tiek gimtojoje Lenkijoje, tiek Europos ir Amerikos aukštosiose muzikos mokyklose, yra visame senajame žemyne puikiai žinomi atlikėjai, koncertuojantys su žymiausiais orkestrais ir ansambliais ir laikomi tikrais lenkų muzikos ambasadoriais. Ł. Długoszas kritikų pripažįstamas vienu ryškiausių senojo žemyno fleitininku ir laikomas daugiausiai apdovanojimų pelniusiu lenkų fleitininku. Jis studijavo Miuncheno aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje, tobulinosi Paryžiaus nacionalinėje aukštojoje muzikos ir šokio konservatorijoje ir Jeilio universitete.

Ł. Długoszas yra visų Lenkijos nacionalinių fleitininkų konkursų ir kelių tarptautinių konkursų, tarp jų – ir tokių prestižinių kaip Jeano Pierre‘o Rampalo tarptautinis fleitininkų konkursas Paryžiuje ar Theobaldo Böhmo tarptautinis fleitininkų konkursas Miunchene, laureatas. Jis dažnai koncertuoja kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas, bendradarbiauja su daugeliu garsių orkestrų. Ł. Długoszo pasirodymai skambėjo Vienos „Musikverein“, Berlyno „Konzerthaus“, Miuncheno „Gasteig Carl Orff Saal“ salėse, fleitininkas grojo diriguojant tokioms žvaigždėms kaip Zubinas Mehta, Jamesas Levine'as, Marissas Jansonsas ir Jacekas Kaspszykas. Jis ne kartą buvo kviečiamas atlikti Krzysztofo Pendereckio koncertą fleitai diriguojant pačiam kompozitoriui.

Prieš keturiolika metų Ł. Długoszas debiutavo su Londono simfoniniu orkestru ir įrašė Michaelio Colino koncerto fleitai kompaktinę plokštelę. Daugybę jo įrašų puikiai įvertino Lenkijos ir Europos kritikai, jis yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, tarp jų – Tarptautinį klasikinės muzikos apdovanojimą (ICMA).

Ne ką mažesniais nuopelnai pažymėtas ir A. Kielar-Długosz kūrybinis kelias. Ji studijavo Miuncheno muzikos ir teatro universitete, Veimaro aukštojoje muzikos mokykloje, Richardo Strausso konservatorijoje Miunchene ir Jeilio universitete, tobulinosi Leipcigo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje ir daugelyje tarptautinių fleitos meistriškumo kursų.

A. Kielar-Długosz yra nacionalinių ir tarptautinių fleitos konkursų laureatė, o už išskirtinius meninius pasiekimus ir krašto garsinimą jai įteiktas ne vienas apdovanojimas. Kaip solistė ir kamerinės muzikos atlikėja ji aktyviai koncertuoja Lenkijoje ir užsienyje, ne kartą atliko jai dedikuotų lenkų ir užsienio kompozitorių koncertų premjeras, kurias transliavo svarbiausios radijo stotys.

Atgaivina senuosius instrumentus

M. Toporowskis – istorinių instrumentų entuziastas. Jis yra žymus klavesino ir vargonų solistas, kamerinės muzikos atlikėjas, dirigentas, taip pat groja klavikordu ir istoriniais fortepijonais.

Jis ne kartą buvo kviečiamas atlikti Krzysztofo Pendereckio koncertą fleitai diriguojant pačiam kompozitoriui.

1991 m. M. Toporowskis įkūrė ansamblį „Concerto Polacco“, kurio specializacija – muzikos atlikimas istoriniais instrumentais. Jo iniciatyva Varšuvoje buvo pradėtas senosios muzikos koncertų ciklas, pirmą kartą buvo atlikta ar įrašyta daug senosios lenkų muzikos kūrinių. Atlikėjas koncertuoja Lenkijoje ir užsienyje, įrašinėja kompaktines plokšteles, vienas įdomesnių jo projektų – istorinių Vokietijos vargonų įrašų serija „Žemutinės Lužicos vargonai“.

Studijas M. Toporowskis baigė Varšuvos muzikos akademijoje, tobulinosi Prancūzijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose. Dabar savo žiniomis jis pats dalijasi su studentais Katovicų muzikos akademijoje. Čia jis įkūrė klavesino klasę, vėliau – barokinio orkestro klasę ir klavesino bei istorinės atlikimo praktikos katedrą. 2012 m. atlikėjas įkūrė Silezijos klavišinių instrumentų išsaugojimo centrą „Fortepianarium“ – unikalią kolekciją, kurioje eksponuojami ir koncertų bei mokymo tikslais naudojami jo paties surinkti istoriniai instrumentai.

Kas? Koncertas „MEISTRŲ INTERPRETACIJOS“.

Kur? Zapyškio paminklinėje Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Kada? Liepos 16 d. 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS