Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle | Diena.lt

ELEKTROMOBILIŲ VAIRUOTOJUS KAUNE PASITINKA POKYČIAI: ATSISKAITYMAS UŽ ĮKROVIMĄ – MOBILIĄJA PROGRAMĖLE

Kauno mieste 23 elektromobilių įkrovos stoteles įrengusi savivaldybės administracija, reaguodama į elektros kainų svyravimus ir piktnaudžiavimo atvejus, imasi neišvengiamo sprendimo. Nuo balandžio 22 d. (pirmadienio) pradeda veikti apmokėjimo sistema už įkrovimui suvartotą elektros energiją, taikant su  „Nord Pool“ biržos kainomis susietą tarifą. Atsiskaitymui pasitelkta mobilioji programėlė „Stuart Energy“.

Patogus ir greitas apmokėjimas

Kauno miesto savivaldybei šiuo metu priklauso 23 elektromobilių įkrovimo stotelės. Viešo konkurso būdu atrinktas operatorius – bendrovė „Stuart Energy“ – rūpinsis įkrovos vietų administravimu bei apskaita.

Apmokėjimo sistema startuoja nuo balandžio 22 dienos. Atsiskaitymas už paslaugą, anot operatoriaus atstovų, patogus, greitas ir paprastas – mobiliąja programėle „Stuart Energy“. Aplikaciją į išmaniuosius įrenginius galima parsisiųsti iš „Google Play“ arba „App Store“ platformų vadovaujantis šia nuoroda: stuart.energy/app.

Paskyrą susikūrę vartotojai galės nustatyti mokėjimų nuskaitymą iš debetinės ar kreditinės mokėjimo kortelės. Registruotiems vairuotojams programėlė automatiškai sukurs specialius RFID kortelės numerius.

Tam, kad stotelė pradėtų tiekti elektrą, mobiliosios aplikacijos žemėlapyje pakaks susirasti ir pasirinkti norimą įkrovos vietą bei paspausti mygtuką „Pradėti krovimą“.

Planuose – daugiau stotelių

Jau greitai miesto iniciatyva elektromobilių įkrovimo stotelių bus įrengta kur kas daugiau. Pernai pavasarį parengtas viešųjų įkrovimo prieigų planas, numatant papildomai įrengti per šimtą naujų vietų iki 2030 metų.

Kauno miesto taryba patvirtino pirmąjį paketą – 19 naujų įkrovimo vietų. Verslo atstovai dėl jų turės varžytis aukcione.

Partnerio nuotr.

„Parengėme konkurencingas sąlygas verslui išsinuomoti vietas įkrovos stotelėms įrengti. Viskas vyks skaidriai, aukciono principu. Pradinė kaina už vietą prasidės nuo 70 eurų per mėnesį. Kadangi toks konkursas vyks pirmą kartą, tikimės nemažo dalyvių susidomėjimo“, – viliasi Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius.

Kauno mieste grynųjų elektromobilių savininkams iki šiol išduodami leidimai nemokamam parkavimui. Šių transporto priemonių savininkai lengvatų sulauks ir senamiestyje būsiančioje Mažų emisijų zonoje (MEZ).

Tikslas – pilnavertė paslauga

Atsižvelgiant į kasmet didėjantį įkrovimo vietų poreikį, Kaune iš viso įrengta kelios dešimtys elektromobiliams skirtų stotelių.

Kelerius metus įkrovos paslauga vairuotojams teikta nemokamai, visus kaštus už elektrą ir įrengimų eksploataciją padengiant iš miesto biudžeto. Vis dėlto ilgainiui išryškėjo poreikis šią paslaugą tobulinti ir apmokestinti.

„Kaunas skatina naudotis netaršiomis transporto priemonėmis ir tą darys toliau. Vis tik pastebime, kad kai kurie vairuotojai įkrovos stotelėmis naudojosi lyg savomis, taip sukeldami nepatogumų kitiems. Sulaukėme pačių kauniečių nusiskundimų ir pranešimų apie atvejus, kai įkrovos stoteles „okupuodavo“ komercinis transportas ar kone virtinės automobilių perpardavinėtojų su elektromobiliais be valstybinių registracijos numerių.

Siekiame, kad paslauga būtų teikiama pilnavertiškai ir visiems vienodai prieinama. Dėl to negalime toliau taikstytis su savivaliavimu ir priėmėme sprendimą, kuris padės suvaldyti situaciją“, – ligšiolinę padėtį apibūdino M. Matusevičius.

Sąlygas diktuoja ir elektros kaina

Šoktelėjusios elektros kainos – dar viena priežastis, paskatinusi ieškoti išeičių ir imtis atitinkamų pokyčių. Užpernai šie kaštai išaugo net iki dešimties kartų, todėl įkrovos stotelių elektros energijos sąnaudos miestui brangiausiu laikotarpiu atsieidavo virš 50 tūkst. eurų per mėnesį.

„Su šia kaštų problema susiduria ir kitos savivaldybės“, – pridūrė M. Matusevičius.

Elektromobilių įkrovimo stotelių įkainiai priklausys nuo elektros energijos pardavimų biržos „Nord Pool“ kainų. Tai padės elektromobilių savininkams įsivertinti, kada ir kiek pasikrauti elektros bus naudingiausia.

GALERIJA

  • Elektromobilių vairuotojus Kaune pasitinka pokyčiai: atsiskaitymas už įkrovimą – mobiliąja programėle
Partnerio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

slamstas i telefona

a kaip del mokescio uz mano telefono brangai apmokestinta atminti... is manes gi islupot autoriniu teisiu mokesti uz laikmena...todel jei norit kad kazka atsisiusciau mokekit man kompensacija.... a del elektro krovimo...tai is elektriku aferistu kraukites jus patys sau... uz PVM PSD GPM ir visas prievoles as galiujum brangiai apmokestintu senu dyzeliu jum nemokamai padumint... brangus mokamas parkingas nuostabi paskata vazinet ratais ir dumyt aplinkuj senamiesti... nieko asmenisko ...tiesiog parkingas kainuoja daugiau nei judesys

savo mobiliaja aplikacija

susikiskit i savo telefonus...ir ant kaklo pasikabinkit laikroduka kur nurodytas stovejimo laikas......nax mano telefonuj jusu spionai eskliai ir trojos arkliai... ... noriu gyvent tradiciskai lietuviskai... as suprantu privalomu mokesciu moketoja ir prievoliu atlikeja iki paskutinio cento uzbukinta butina sekt ir kontroliuot ...kitaip gi geroves bankai pelnu nebesusirinks a geroves valdininkai atkatu nebegaus... a daba norintiems geroveje paskest kaip sude pasivakcinuokit ir pasirasykit priklia ir klastinga sutarti su abonementizatoriais ...

visos

tos programėlės tai yra nelaimė ir absurdas, niekaip nesuvokiu, kodėl negalima mokėti elementaria kortele.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS