Griūvantis stadionas – ministerijos rankose | Diena.lt

GRIŪVANTIS STADIONAS – MINISTERIJOS RANKOSE

Taikos prospekte esantį sporto kompleksą atgaivinti turėjusi įstaiga "Kauno sporto miestelis" nepateisino lūkesčių, tad Kauno miesto savivaldybė užsimojo atsikratyti jai priklausančia įstaigos dalimi. Sporto komplekso ateitis atsidurs ministerijos rankose.

Parduoda balsą

Dar 2010 m. Kauno miesto savivaldybė kartu su Lietuvos sporto universitetu (buvusia Lietuvos kūno kultūros akademija), Kauno apskrities beisbolo klubu, Kauno sporto klubu "Gintaras", viešąja įstaiga "Sporto olimpas" ir Kauno miesto neįgaliųjų draugija įsteigė viešąją įstaigą "Kauno sporto miestelis".

Šios įmonės tikslas buvo įgyvendinti sporto objektų – uždaro lengvosios atletikos maniežo, mokomosios sporto bazės, sveikatingumo komplekso ir kitų sporto įrenginių statybą apleistoje Kauno miesto vietoje. Buvo planuojama beveik prieš 40 metų statytą sporto kompleksą, esantį Taikos pr. 131, sutvarkyti ir prikelti antram gyvenimui. Deja, įmonė savo funkcijos neatliko.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjas Mindaugas Šivickas miesto tarybai pateikė sprendimo projektą, kuriuo siūloma aukciono būdu parduoti "Kauno sporto miestelio" dalininko teises. Šiuo metu savivaldybė, kaip ir kitos įmonės steigėjos, turi vieną balsą. Tik Kauno sporto klubas "Gintaras" turi penkis balsus.

"Mes šioje įstaigoje turime tik vieną balsą iš dešimties. Šiandien įmonė prarado prasmę, nes nė vienas iš steigėjų neplanuoja nieko daryti. Pati įmonė taip pat nevaldo jokio turto nei žemės. Yra tikslas neturėti jokių viešųjų įstaigų, kuriose mes nematome prasmės veikti", – komentavo Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Jis tikino, kad šiuo atveju parduoti dalininko teises aukciono būdu yra paprasčiau, nei likviduoti visą įmonę, nes tam reikia visų įkūrėjų sutikimo. Planuojama, kad vienas įmonės "Kauno sporto miestelis" balsas bus parduodamas aukcione, ne už ne mažesnę nei 28,96 eurų sumą. Būtent tiek pinigų savivaldybė yra įnešusi, kai buvo steigiama įmonė.

Turto neturėjo

Pasak G.Petrausko, minimai įmonei nebuvo paskirta valdyti Taikos prospekte esančio stadiono ir aplinkui esančių statinių, kurių iš viso yra penkiolika. Įmonė tik turėjo padėti įgyvendinti projektą, kad ši vieta atsigautų, todėl, pardavus dalininko teises, nepasikeis situacija dėl šio miesto skaudulio.

"Kadangi sugriuvo pati sporto miestelio koncepcija, dingo ir pačios įmonės prasmė. Tai iš tiesų yra formalumas, kurį buvo galima padaryti prieš kelerius metus", – sakė G.Petrauskas.

Savivaldybės administracijos direktorius sakė, kad įmonės vardu turėjo būti ruošiamas projektas sutvarkyti Taikos prospekte esantį stadioną, bet realiai turto ji nevaldė. Tuomet stadionas priklausė miestui.

Perdavė ministerijai

Valdžios atstovai įsitikinę, kad vieni neįstengtų iš esmės rekonstruoti jau seniai griūvantį stadioną, todėl žemės sklypas, kuriame yra stadionas ir kiti sporto įrenginiai, praėjusiame tarybos posėdyje buvo perduotas Švietimo ir mokslo ministerijai.

"Jau yra Vyriausybės sprendimas perimti šį objektą į savo rankas. Dabar atliekami techniniai perdavimo procesai, o toliau kas valdys stadioną, dar nežinau, bet jie planuoja investuoti pinigų ir įrengti ten veikiantį sporto aikštyną", – situaciją aptarė G.Petrauskas.

 

Dar prieš trejus metus Švietimo ir mokslo ministerija siekė perimti Taikos prospekte esantį sporto kompleksą į savo rankas ir tą vietą sutvarkyti, tačiau Kauno politikai du kartus atmetė tokį pasiūlymą. Tuometė valdžia baiminosi, kad sklype ims dygti daugiabučiai.

G.Petrauskas tikino, kad šį kartą buvo pristatytos kelios vizijos, kaip apleistas aikštynas galėtų būti sutvarkytas, tačiau kokią sumą ketina skirti Švietimo ir mokslo ministerija, lieka neaišku. Nežinia ir kada galima tikėtis realių rekonstrukcijos darbų.

Nebus per daug

Šių metų kovą Kauno miesto taryba pritarė futbolo maniežo statybai. Jis iškils Neries krantinėje. Tuomet Kauno meras Visvaldas Matijošaitis tikino, kad dengtame manieže vyks ne tik treniruotės, bet ir varžybos, o tokių objektų poreikis mieste tik auga.

Planuojama, kad naujasis maniežas bus 100 m ilgio ir 70 m pločio, su žiūrovų tribūnomis ir visa kita reikalinga infrastruktūra. Tokie maniežai kol kas veikia tik Vilniuje ir Marijampolėje. Šiemet juose Lietuvos futbolo A lygos sezoną pradėjo pajėgiausios šalies komandos.

Dar vienas grandiozinis projektas, kuriam pritarė miesto valdžia – daugiafunkcis sporto kompleksas, kuris apims dabartinį S.Dariaus ir S.Girėno stadioną, Kauno sporto halę ir lengvosios atletikos maniežą. Planuojama, kad iki 2018 m., kai bus minimas Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo 100-asis jubiliejus, ši kauniečių mėgstama poilsio ir pramogų vieta pasikeis neatpažįstamai.

Skaičiuojama, kad visa rekonstrukcija atsieis apie 40 mln. eurų. Kol kas žinoma, kad 16 mln. eurų šiems projektams numatyta iš ES fondų, 7 mln. eurų skirs pati savivaldybė, o dar 1 mln. eurų atseikės europinius projektus administruojanti Vidaus reikalų ministerija.

"Futbolo aikščių miestui reikia tiek, kiek jų miestas gali turėti. Kiek turime laisvos vietos, tiek jų galėtų ir būti. Šiandien visos futbolo aikštės, ypač vakare, yra visiškai eksploatuojamos. Tad tikrai manome, kad kiek jų bus, tiek jų ir bus užimta", – įsitikinęs sakė G.Petrauskas.

GALERIJA

  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
  • Griūvantis stadionas – ministerijos rankose
Tomo Raginos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

verslas

kodel ten dar nera gyvenamumju namu komplekso?

Skaitytoja

Daug metų niekaip nesuprantu, kodėl taip niokojamas turtas. Jei tik priklauso savivaldybei ar kokiai viešai įmonei, tai ir suniokojamas turtas. Kai supūva, sugriūna, išdraskoma, tada kažkam perduodama. Kodėl taip yra. Tiek pastatų sunyko! Mano pasipiktinimui nėra ribų. Ir baisiausia yra tai, kad niekas už tai nėra nubaustas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS