Kada užvirs darbai Kauno stadione? | Diena.lt

KADA UŽVIRS DARBAI KAUNO STADIONE?

S.Dariaus ir S.Girėno stadione – šilis. Nutraukus sutartį su Turkijos kompanija, stojo statybų darbai. Savivaldybės atstovai  tikisi, kad naujų rangovų paieškos ilgai neužtruks.

Skelbs naują konkursą

Kauno stadiono rekonstrukcija metų pradžioje netikėtai sustojo. Turkijos bendrovė "Kayi Construkction" nemokėjo darbuotojams atlyginimų, todėl jie rinkosi į bado streikus. Savivaldybė neapsikentusi tokios situacijos, nutraukė sutartį. Dabar bus ieškomi nauji rangovai, kurie turės užbaigti statybos darbus.

"Nutraukus sutartį su turkų bendrove, pastaruosius keletą mėnesių "Kauno planas" ruošė savo parengto techninio projekto atnaujinimą. Jame išminusuojami Turkijos bendrovės atlikti darbai.

Svarbu pabrėžti, kad naujasis konkursas bus skelbiamas, kad būtų įgyvendinta neatliktų darbų dalis", – "Kauno dienai" teigė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

Jis nurodė, kad rangos darbų konkursą planuojama paskelbti artimiausiu metu, kai bus galutinai paruošta visa būtina dokumentacija.

"Rangovą tikimės turėti per keletą mėnesių nuo konkurso paskelbimo. Skaičiuojama, kad darbų liko dar maždaug aštuoniolikai mėnesių. Būtent po tiek laiko norėtume atidaryti rekonstruotą S.Dariaus ir S.Girėno stadioną", – apie norimą atidarymo datą užsiminė T.Metelionis.

Atlikti darbai

S.Dariaus ir S.Girėno stadione Turkijos kompanija dirbo nuo 2018 m. spalio. Per tą laiką buvo nugriautos senos ir apgriuvusios stadiono konstrukcijos. Į viršų pradėjo stiebtis naujos tribūnos.

Miesto savivaldybės atstovai dienraščiui nurodė, kad turkai kartu su subrangovais atliko tikrai nemažą dalį darbų. Štai stadiono prieigose buvo demontuoti seni, susidėvėję teniso kortai. Šioje vietoje iškasta požeminė automobilių aikštelė. Atlikti visi jos konstrukcijų darbai, įskaitant montavimą, betonavimą, ir gelžbetoninės perdangos surinkimą. Būsimoje požeminėje automobilių aikštelėje atlikti statinio vidaus ir lauko inžinerinių tinklų montavimo darbai, įrengta lietaus kanalizacija, drenažas, vandentiekis, siurblinės, naftos gaudyklės.

Pagal projektą numatyta, kad žiūrovai varžybas galės stebėti iš visų pusių. Tam reikėjo statyti atskirą tribūnų sektorių. Jau dabar galima matyti, kad iškilę VIP tribūnos kontūrai, stogas.

Lygiagrečiai buvo tvarkoma ir pati stadiono erdvė. Turkų kompanija demontavo susidėvėjusius statinio elementus, atidengė laikančiąsias s konstrukcijas, pamatus, grindų pagrindus. Praeiviai dabar gali stebėti, kaip iš buvusių tribūnų liko tik stūksančios betono konstrukcijos, ant kurių seniau buvo sumontuotos visos žiūrovų kėdės.

Taip pat savivaldybės atstovai nurodė, kad buvo atlikti statinio konstrukcijų laikomosios galios laboratoriniai tyrimai, grunto tyrimai ir statinio atskirų konstrukcijų elementų projektavimas.

Kokie darbai liko?

Naujasis rangovas turės tęsti pradėtus darbus. Jų – liko nemažai.  Savivaldybės atsiųstame komentare teigiama, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadione liko senosios rekonstruojamos dalies konstrukcijų, inžinerinių tinklų, apdailos darbai. Taip pat naujiems rangovams teks įrengti dangą. Seniau skelbta, kad stadione bus dirbtinė, šildoma veja, tad bus galima turėti ilgesnį sporto sezoną.

Skaičiuojama, kad darbų liko dar maždaug aštuoniolikai mėnesių.

Dar laukia VIP tribūnos inžinerinių tinklų ir apdailos darbai. Ant požeminės automobilių saugyklos dar reikės naujai įrengti teniso kortus.

Teismo sprendimas

"Kauno diena" primena, kad miestui nusprendus nutraukti sutartį su Turkijos kompanija, kuri vykdė stadiono statybos darbus, buvę rangovai kreipėsi į teismą, tačiau užuojautos nesulaukė. Teismas nusprendė, kad miestas turėjo teisę nutraukti sutartį.

Kauno apygardos teismas kovo 24 dieną atmetė bendrovės skundą, kuriuo ji prašė sutarties nutraukimą pripažinti neteisėta. "Teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą, konstatavo, kad atsakovė sutartį nutraukė teisėtai ir pagrįstai, ieškovui pažeidus esmines sutarties sąlygas", – skelbta spaudos pranešime.

Teisėjai nurodė, kad šių metų sausio pradžioje, likus mažiau nei keturiems mėnesiams iki darbų atlikimo termino pabaigos, įmonė buvo atlikusi tik apie 28 proc. visų numatytų darbų. Teismas pripažino, kad įmonės darbuotojams ir subrangovams atsisakant dirbti dėl neatsiskaitymų už atliktus darbus, turkų bendrovė objektyviai negebės atlikti likusių darbų per keturis mėnesius ir neįvykdys sutarties.

Kauno savivaldybė priėmė sausio pradžioje nusprendė nutraukti 2018 m. pasirašytą 46 mln. eurų vertės sutartį su Turkijos kompanija. Vienas iš motyvų – darbų grafiko nesilaikymas.

Savivaldybės teigimu, bendrovė iš Turkijos buvo įsipareigojusi atvežti 400 darbininkų ir didžiąją dalį statybinės technikos, tačiau tokių pajėgų, iki nutraukiant sutartį, nebuvo, o technika nuomota iš Lietuvos subrangovų.

Be to, savivaldybė teigia gavusi turkams adresuotų kreditorių pretenzijų dėl neatsiskaitymų už statybines medžiagas, projektavimo darbus ir kitas paslaugas. Nesumokėta ir už darbininkams tiekiamą maistą. Su dauguma subrangovų savivaldybė atsiskaito tiesiogiai, o Turkijos įmonei už visus iki šiol atliktus darbus sumokėta 8,5 mln. eurų.

GALERIJA

  • Darbai: naujiems rangovams teks įrengti visas tribūnas, sutvarkyti veją ir stadiono prieigas.
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Kolukio pirmininkas > dar vienai

gi valstieciai kaimuose kalba, kad voge. Dar kolukius sugriove. Negi daugiau reikia konkretumo?

dar vienai

gal galit konkretizuoti ką konservatoriai vogė, reiktų perduotumėt tyrimui

Jo

ir kas gi tam stadione žais, kad galėtų susirinkti bent trečdalis žiūrovų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS