Kaunas neteko visuomenininko O. Jurkšos: fortų entuziastą prisiminsime jo paliktuose darbuose | Diena.lt

KAUNAS NETEKO VISUOMENININKO O. JURKŠOS: FORTŲ ENTUZIASTĄ PRISIMINSIME JO PALIKTUOSE DARBUOSE

Ovidijus Jurkša apie meilę fortams galėdavo kalbėti valandų valandas. Pats ne kartą į rankas ėmė įrankius ir vadovo tvirtoves nuo krūmų, rūpinosi veiklomis, kad fortas visada būtų gyvas. Nors amžinybė nusprendė pasiimti kaunietį, tačiau jo dvasia tikrai liks gyva III forte.

Visuomenininko žmona socialiniuose tinkluose naktį iš penktadienio į šeštadienį pranešė, jog O.Jurkša mirė. Vyras jau kurį laiką kovojo su sunkia liga ir dabar atėjo metas su juo atsisveikinti.

„Laša sielvartu geltonos žvakės ir eglišakėm pakvimpa netektis… Per anksti užgeso mielos akys, per anksti nustojo plakt širdis… Ovidijau, sudie, keliauk ramiai į Tėvo namus… Liūdi dukrytė, sutuoktinė ir visi artimieji, draugai“, – apie netektį pranešė mylimoji.

Išėjo, palikęs aplink save be galo daug gerų darbų.

Netrukus pasipylė žmonių užuojautos. Pažinoję Ovidijų sako, kad jis atmintyje visada išliks kaip šviesus, pozityvus žmogus, visada su šypsena ir labai veiklus.

„Ovidijų pažinojau neilgai. 2016 m pakvietė į talką tvarkyti fortą. Ten ir susidraugavom. Tai žmogus, kuris paliko gilų pėdsaką Kauno fortų istorijoje. Susitikę mėgdavome padiskutuoti apie politiką, apie muziką. Jis mėgo rimtą, kietą roką.

Šiandien ryte sužinojau, Ovidijus išėjo… Išėjo, palikęs aplink save be galo daug gerų darbų. Liūdna. Ilsėkis ramybėje, bičiuli. Prisiminsiu visada“, – prisiminimu pasidalijo bendražygis Renatas.

Kauno rajono savivaldybė taip pat reiškė užuojautą ir tikino, kad Ovidijus buvo neeilinė asmenybė, turėjusi begalę planų.

„Kauno rajono bendruomenė neteko ypatingo žmogaus. Istorikas, Kauno tvirtovės parko turizmo ir edukacijų vadovas, gidas, III forto įgulos vadas, Naugardiškių seniūnaitis, asociacijos "Kauno tvirtovė" štabo viršininkas, "Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022" agentas. Tai pareigos, kurias ėjo Ovidijus Jurkša. Tačiau tai neapibūdina asmenybės.

Iš tiesų, tai buvo paprastas, bet nepaprastai pasišventęs savo darbui ir bendruomenei žmogus. Vienas pirmųjų ėmęsis titaniško uždavinio – gaivinti ir visuomenės reikmėms pritaikyti Kauno tvirtovės fortus. Ovidijus įrodė, kad daug ką galima nuveikti, jei atkakliai sieki tikslo ir rodai asmeninį pavyzdį“, – kalbėjo rajono savivaldybės atstovai.

Jie pažymėjo, kad kartu dirbdama, spręsdama problemas, minėdama šventes Naugardiškių bendruomenė stiprėjo, o apleistas III fortas tapo patrauklia turizmo ir kultūros erdve, apie kurią kuriami filmai, rengiamos televizijos laidos.

„Šiandien III fortas – išskirtinis pakaunės turizmo objektas. Žinomas ne tik Lietuvoje. Naujam gyvenimui prikeltą tvirtovę filmavo ir rodė viena garsiausių televizijos kompanijų pasaulyje „Discovery“.Ovidijus turėjo daug planų: kurti naujas rekreacines zonas, įrengti sveikatingumo taką“, – pridūrė rajono savivaldybė.

O.Jurkšos indėlis į Kauno fortų išsaugojimą – neįkainojamas. Jis nuolat stengėsi, kad fortuose veiktų ekskursijos, kad vis būtų sutvarkytas koks įtvirtinimas. Per kiekvienas Jonines jis apsirengdavo tautiniais drabužiais ir visus svečius, ateinančius į III fortą, pasitikdavo su vandens ąsočiu ir lininiu rankšluosčiu, kad tik visi blogas mintis nusiplautų ir ateitų džiaugtis gyvenimu. Tai buvo III forto ir Seniavos bendruomenės siela, aplink save būrusi žmones.

Laimučio Brundzos nuotr.

Ačiū, Ovidijau, už Jūsų šviesą. Lai ta šviesa Jus dabar lydi amžinai.

Plačiau apie Ovidijaus veiklą – „Kauno dienos“ straipsnyje.

GALERIJA

  • Kaunas neteko visuomenininko O. Jurkšos: fortų entuziastą prisiminsime jo paliktuose darbuose
  • Kaunas neteko visuomenininko O. Jurkšos: fortų entuziastą prisiminsime jo paliktuose darbuose
  • Kaunas neteko visuomenininko O. Jurkšos: fortų entuziastą prisiminsime jo paliktuose darbuose
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pažinojau

Ata. Pasakojo, kad už šabakštynų tvarkymą buvo gavęs baudą.

>>>Ir ką? \\\\\.../////

>Durnius.Ir be gramatikos.

Ir ką?

Dar trūksta įrodymų kaip šūdvežiai su srutų bačkompavadinę Jas dukrom į Lietuvą įropojo? Degtukai bačkom nulūžo bačkos seniai supuvo...teliko spiros
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS