Nesumoka už vaikų ugdymą – dėl to kaupiasi skolos | Diena.lt

NESUMOKA UŽ VAIKŲ UGDYMĄ – DĖL TO KAUPIASI SKOLOS

Kaune veikiantys vaikų neformaliojo ugdymo organizatoriai nesulaukia pinigų. Kaupiasi skolos, nes dar neapmokėta ir už gruodį suteiktas paslaugas. Teigiama, kad įvyko nesusipratimas.

Pradingęs pervedimas

Karo paveldo centras ne pirmus metus VII forte vaikus siekia sudominti gamtos ar tiksliaisiais mokslais. Tačiau šie metai prasidėjo finansinėje duobėje, nes Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) skirti asignavimai taip ir neįkrito į jų sąskaitą.

VII forto vadovas Vladimiras Orlovas socialiniame tinkle „Facebook“ skundėsi, kad neformaliajam ugdymui skirti pinigai nepervesti dar už gruodį. Neformalusis vaikų švietimas (NVŠ) didžiąja dalimi finansuojamas iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) skiriamų lėšų. Tik dalį pajamų NVŠ paslaugų teikėjai gauna iš mokesčio už būrelius.

V.Orlovas apgailestavo, kad, negavus NVŠ krepšelio pinigų, pradeda vilktis skolos. (Akvilės Snarskienės nuotr.)

„Norime labai paprašyti pagaliau pervesti NVŠ lėšas visos Lietuvos būreliams už 2021 m. gruodžio mėnesį. Dideli dalykai visada prasideda nuo gebėjimų vykdyti savo mažus, bet svarbius įsipareigojimus“, – taip į ministeriją kreipėsi Karo paveldo centro atstovai.

Paviešintas ir tarpusavio atsiskaitymų suderinimo aktas, kuriame matyti, kad forte vykdomai NVŠ veiklai įsipareigota pervesti 3 360 eurų.

„Kauno dienai“ V.Orlovas pasakojo, kad po pokalbių su specialistais suprato, jog už gruodį pinigai nebuvo pervesti dėl žmogiškosios klaidos. Karo paveldo centrui buvo pažadėta, kai  ministerija perves pinigus už pirmąjį šių metų ketvirtį, bus persiųsti pinigai ir už gruodį vykdytas veiklas. Tačiau tokiu atveju nukenčia šių metų neformaliojo švietimo krepšelis ir kyla rizika, kad metų pabaigoje jau bus išnaudoti pinigai.

„Čia teko visą detektyvą išnarplioti. Iš pradžių gavau vienus atsakymus, kitą dieną – jau kitus. Kaip man aiškino, pinigai iš ministerijos savivaldybę pasiekė dar pernai lapkritį. Šie pinigai buvo skirti ketvirtam ketvirčiui. Tada Kauno savivaldybė suveda paraiškas ir tik tada perveda pinigus NVŠ paslaugų teikėjams. Taip išėjo, kad atėjo metų pabaiga ir vienas skyrius kitam nenusiuntė popierių, tad sausio pradžioje pinigai buvo grąžinti ministerijai kaip nepanaudotos lėšos.

Tuos pinigus prisiminė tik tada, kai po sausio 15 d. pradėjome teirautis, kada gi už gruodį bus pervesti pinigai. Savivaldybė pažadėjo, kad perves gavus už pirmą šių metų ketvirtį. Kai tai pasakiau ministerijos atstovams, jie pasakė, kad tai yra pažeidimas, bet kadangi čia ne jų kaltė, tai nelabai ir skauda“, – dienraščiui aiškino V.Orlovas.

Vaikus neformaliai forte su komanda ugdantis V.Orlovas teigė, kad dabar ypač trūksta komunikacijos tarp ministerijos ir savivaldybės. Seniau vykdavo susitikimai tiek gyvai, tiek nuotoliniu būdu, o dabar dauguma klausimų sprendžiami elektroniniais laiškais.

„Būna kad antro laiško informacija paneigia pirmąjį laišką. Gauname visiškai melagingą informaciją. Galbūt tikimasi, kad mes palauksime, ateis kažkokie pinigai ir iš jų sumokės“, – piktinosi pašnekovas.

Velkasi skolos

VII forto vadovas pasakojo, kad sausis ėjo į pabaigą, bet žadėtų pinigų už gruodį jie taip ir nesulaukė, todėl pradėjo kauptis skolos.

Elektros tiekėjas jau siuntė laiškus, kad atjungs elektrą. Dėl skolų išieškojimo nesnaudžia ir valstybinės įstaigos.

„Kaip žinoma, nemažai NVŠ paslaugų teikėjų turi skolų Valstybinei mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“ dėl atidėtų mokesčių, nes per karantiną buvo sustabdytos programos, ne visi galėjo dirbti nuotoliniu būdu. Siekdami išsaugoti kolektyvą, mes taip pat kreipėmės dėl atidėjimų ir kompensacijų, bet dabar atėjo laikas, kai viską turime sumokėti iki nustatytos datos. Mokesčiams skirti pinigai atkeliauja iš NVŠ krepšelio.

Šie pinigai negali būti naudojami nei ilgalaikiam turtui įsigyti, nei kitoms išlaidoms, tad didžioji dalis atitenka pedagogų algoms. Be to, gaudami krepšelį, mes privalome sumažinti įmokas už būrelius. Kai negauname pagrindinio pajamų šaltinio – krepšelio pinigų, kyla rizika, kad bus nutrauktos suteiktų paskolų sutartys, visi atidėjimai“, – aiškino V.Orlovas.

Tuos pinigus prisiminė tik tada, kai po sausio 15 d. pradėjome teirautis, kada gi už gruodį bus pervesti pinigai.

NVŠ paslaugų teikėjai sulaukė dar vienos staigmenos. Nors ŠMSM pinigus perveda už pirmą ketvirtį, tačiau Kaune veikiančius būrelius pinigai pasiekia tik už vasarį.

„Jau gavome ir šiems metams paruoštas sutartis, bet tik vasario mėnesio, o ne visų metų. Kai pradėjome klausinėti, kodėl tik mėnesio, mums pasakė, kad ministerija esą ketina keisti NVŠ tvarkos aprašą, todėl savivalda nežino, kaip toliau bus finansuojama neformalioji veikla. Nors man ŠMSM kaip tik sakė, kad pakeitimai neesminiai, todėl laisvai galima sudaryti sutartis visiems metams“, – stebėjosi V.Orlovas.

Ministerijos atsakas

ŠMSM Neformaliojo švietimo skyriaus vedėjas Tomas Pūtys „Kauno dienai“ teigė, kad tiksliai įvardyti priežastis, dėl kurių pinigai nepasiekė Kauno NVŠ paslaugų teikėjų, galėtų tik Kauno miesto savivaldybė. Tačiau specialistas patvirtino, kad dalis pinigų buvo grąžinta.

„Ministerija lėšas už 2021 m. IV ketvirtį, kaip ir kitus ketvirčius, yra pervedusi laikydamasi savo įsipareigojimų. ŠMSM žiniomis, Kauno miesto savivaldybė net penktadalį nepanaudotų NVŠ programoms skirtų lėšų sausį sugrąžino į biudžetą“, – teigė T.Pūtys.

Jis pažymėjo, kad netinkama praktika, kai už praėjusių metų mėnesius atsiskaitoma einamųjų metų lėšomis. „Lėšos skiriamos visiems kalendoriniams metams ir juos derėtų panaudoti pagal paskirtį“, – pridūrė pašnekovas.

Miesto pozicija

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė „Kauno dienai“ aiškino, kad NVŠ paslaugų teikėjui skiriamos lėšos apskaičiuojamos, atsižvelgiant į per mėnesį savivaldybei pateiktas mokymo sutartis ir Mokinių registre paskutinę darbo dieną fiksuotą NVŠ lėšomis finansuojamų mokinių skaičių.

„Vadovaujantis 2021 m. gruodžio 31 d. Mokinių registro duomenimis ir sutarčių sąlygomis, nustatyta, kad dalyje NVŠ programų buvo viršytas finansuojamas vaikų skaičius. Kadangi savivaldybė privalo nustatyti, kuriems mokiniams teikėjas kompensuoja dalį programos kainos, dėl laiku neatnaujintų duomenų ir nepateiktų dokumentų gruodžio mėnesį lėšos nebuvo išmokėtos.

Dėl šios priežasties, savivaldybė atliko NVŠ paslaugų teikėjų finansavimui reikalingų dokumentų ir duomenų patikrą ir informavo NVŠ teikėjus, kad gruodžio mėnesio lėšos bus išmokėtos, kai tik valstybės biudžeto lėšos pasieks Kauno miesto savivaldybės sąskaitą“, – komentavo O.Gucevičienė.

Paklausus, kodėl visgi už sausį nefinansuojama ir naujos sutartys su NVŠ paslaugų teikėjais pasirašomos tik nuo vasario, Švietimo skyriaus vedėja nurodė, kad būtent pirmąjį finansinių metų mėnesį ir nustatoma, kurias programas mokiniai lankys ir pagal NVŠ paslaugų teikėjų pateiktus lėšų poreikio duomenis ir skiriamą lėšų sumą planuojamas programų finansavimas.

Pasak pašnekovės, lėšų NVŠ programoms finansuoti pakanka iki 2022 m. gruodžio 31 d.

GALERIJA

  • Nefinansuoja: neformaliojo ugdymo paslaugų teikėjai sutartis pasirašė tik nuo vasario, tad už sausį pinigų gauti nesitiki.
  • Problema: V.Orlovas apgailestavo, kad, negavus NVŠ krepšelio pinigų, pradeda vilktis skolos.
Akvilės Snarskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

vvvvv

Kad lėšos neišmokėtos laiku, kaltas ir VII forto vadovas Vladimiras Orlovas, nes būtent jo programoje buvo viršytas vaikų skaičius. Vidurį gruodžio buvo paprašyta visų sutvarkyti registrus ir susiskaičiuoti vaikus. Per jį visi negavo lėšų, o dar ieško kaltų.

Mama

Moku prie krepšelio dar 55 Eur už vaiko būrelį pas poną Orlovą. Tai kodėl tokios skolos atsiranda ?

Idomu

kaip imanoma 3360 € suma padengti 22513.27 € skola sodrai ??
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS