Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves | Diena.lt

PRIEŠ RUGSĖJĮ – POKYČIAI UNIVERSITETUOSE: PASIDAIRYKITE PO ATNAUJINTAS ERDVES

Naujieji mokslo metai – jau ant nosies, tad Kaune veikiantys universitetai ruošiasi atverti atnaujintas erdves studentams. Nuo rudens jie ne tik gyvens atnaujintuose bendrabučiuose.

Ypatingas dėmesys

Studentų bendrabučiai – ypač svarbi erdvė. Kasmet šimtai studentų palieka tėvų namus ir žengia naują gyvenimo žingsnį. Kauno universitetai siekia, kad ši patirtis būtų kuo geresnė, tad prieš artėjančius mokslo metus atveria atnaujintas gyventi skirtas erdves.

„KTU nuolat investuoja į bendrabučius ir į jų infrastruktūrą. Esame, ko gero, vienintelis universitetas Lietuvoje, ne pirmi metai nesusiduriantis su vietų trūkumu. Pavyzdžiui, praėjusiais metais savo bendrabučiuose apgyvendinome ir kitų Kauno universitetų studentus.

Šių metų pradžioje KTU visiškai atidarė modernizuotą vieną iš dvylikos aukštų bendrabučių Pašilės gatvėje (10-asis bendrabutis), kuris atnaujintas pertvarkant vidaus erdves. Modernizacijos projektas vykdytas atsižvelgiant į šiuolaikinių studentų poreikius, kai mokymosi, darbo ir poilsio zonos yra individualios, o laisvalaikio erdvės skirtos dviem ar trims gyventojams“, – komentavo Kauno technologijos universiteto (KTU) atstovas Mantas Lapinskas ir pridūrė, kad šio bendrabučio modernizacija kainavo apie 4,5 mln. eurų.

Erdvės: KTU kuria erdves poilsiui ir darbui. (KTU nuotr.)

Pasak pašnekovo, šiuo metu vyksta 11-ojo bendrabučio modernizacijos procesas. Jau parengtas ir 12-ojo bendrabučio atnaujinimo projektas.

„Tikrai neplanuojame sustoti – tikimės, kad per ateinančius kelerius metus pavyks rekonstruoti dar bent keturis bendrabučius. Be abejo, galutinis tikslas – modernizuoti visus bendrabučius. Jų apdailai pasirinktos kelios skirtingų charakteristikų medžiagos ir spalvos pagal KTU istorinių pastatų analizę ir logotipo spalvas“, – kalbėjo M. Lapinskas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Valdymo ir investicijų departamento Infrastruktūros priežiūros skyriaus vadovas Ramūnas Naginė „Kauno dienai“ nurodė, kad studentų bendrabučių kambariai nuolat atnaujinami, o šiuo metu rengiami Vytauto pr. 71 ir Studentų g. 7 (Akademija) bendrabučių pertvarkymo ir atnaujinimo projektai.

Lietuvos sporto universiteto studentai taip pat galės apsistoti atnaujintame bendrabutyje Perkūno al. 3. „Jame visiškai atnaujinti du aukštai. Čia pakeistas suplanavimas, tad erdvės tapo patogesnės studentams, naujai įrengti kambariai. Dabar juose bus ir dušas, ir tualetas, anksčiau jie buvo bendrojo naudojimo“, – kalbėjo LSU komercijos direktorius Mantas Valavičius.

Startas: Kaune veikiantys universitetai rengiasi naujiems mokslo metams. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Naujos mokymosi erdvės

Universitetai neriasi iš kailio viliodami studentus ir naujomis laboratorijomis, mokslo erdvėmis, įsigyta technika.

Kaip teigė R. Naginė, naujai pastatytame VDU Daugiafunkcio studijų ir mokslo centro pastato (V. Putvinskio g. 23 ) priestate, kuriame įsikūrė šiuolaikinių didaktikų centras, šiais mokslo metais pradės veikti dirbtinio intelekto ir robotikos, akių judesio sekimo ir „Biofeedback“ laboratorijos. Taip pat – švietimo ir ugdymo pagalbos išteklių centras, daugiasensorinis kambarys.

„Įgyvendinant projektą „Agroinovacijų mokslinių tyrimų bazės modernizavimas“ atnaujintas agroinovacijų ir maisto technologijų veikloms pritaikytas pastatas Studentų g. 9 (Akademija). Čia įsikūrė biologinės įvairovės išteklių, medžioklėtyros, augalinių žaliavų pasterizacijos, antrinių maisto žaliavų biofermentacijos, molekulinės ekologijos ir genomikos, agrobiožaliavų kokybės tyrimų laboratorijos“, – naujas mokslo erdves vardijo VDU Infrastruktūros priežiūros skyriaus vadovas.

Pasak jo, šiais mokslo metais taip pat bus atnaujintos mokslinei ir studijų veiklai pritaikytos Universiteto g. 10 (Akademija) patalpos, į kurias persikels Gamtos mokslų ir Informatikos fakultetai. Studentų g. 9A pastatyta sporto salė, įrengtos keturios paplūdimio tinklinio aikštelės, o bendroji infrastruktūra pritaikyta bendruomenės reikmėms.

„Universiteto Botanikos sode įrengta jo lankytojams skirta automobilių aikštelė. Botanikos sodo šviečiamajai ir edukacinei veiklai rekonstruotas oranžerijos priestatas“, – pažymėjo R. Naginė.

KTU atstovas nurodė, kad universitetas susikoncentravęs ir į naujas mokymo erdves. Štai buvusios studentų kavinės ir klubo „Kolegos“ transformacija į „M-LAB“ – jau beveik artėja prie finišo.

„Vienas iš šio centro tikslų – modernių eksperimentinių ir prototipavimo laboratorijų sukūrimas, rekonstruojant apie 4 tūkst. kv. m ploto patalpas. Naujoji infrastruktūra leis ne tik efektyviai išnaudoti turimą mokslinį potencialą, bet ir sėkmingai pritraukti tyrimams mokslininkų iš tarptautinės rinkos“, – teigė M. Lapinskas.

Kitos mokslo erdvės atnaujinamos centre esančiame fakultete. Čia, pasak KTU atstovo, veiksiančios laboratorijos bendroms veikloms sujungs skirtingas MTEPI (mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų) kompetencijas – biomedicinos inžinerijos, informatikos inžinerijos ir dirbtinio intelekto, elektronikos, aplinkos inžinerijos, biochemijos, biomechanikos, inovacijų ir antreprenerystės, pramoninio dizaino ir kitas mokslo kryptis. Šios sritys orientuotos į žmogaus gyvenimo kokybės gerinimo sprendimus ir mokslinių tyrimų stiprinimą per dirbtinį intelektą.

Atnaujinimo darbų sulaukė Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetas, esantis šalia „Santakos“ slėnio. Čia taip pat atlikta išorės modernizacija.

KTU studentų rudenį lauks pokyčiai Studentų miestelyje. Miesto lėšomis čia tvarkoma gatvė, įrengiamas naujas šaligatvis ir dviračių takas.

Siekia pritaikyti visiems

Modernizacijos projektas vykdytas atsižvelgiant į šiuolaikinių studentų poreikius.

VDU negalios reikalų koordinatorė Miglė Janušauskaitė dienraščiui nurodė, kad kasmet gerinama infrastruktūra, skirta negalią turintiems žmonėms, kad jie galėtų patogiai įgyti aukštąjį išsilavinimą.

Pasak pašnekovės, universiteto pastatų prieigose įrengti taktiliniai takai, automobilių aikštelėse numatytos specialios stovėjimo vietos, prie įėjimų įrengti pandusai ar keltuvai. Patekti į pastatą paprasčiau, nes lauko durys – automatinės. Laiptai pažymėti ryškiaspalvėmis juostomis, skirtomis silpnaregiams.

„Atnaujinami pastatai įrengti vadovaujantis universalaus dizaino principais, o ankstesni – pagal galimybes pritaikyti žmonėms su negalia. Daugumoje universiteto auditorijų yra kėdės, kurios laisvai gali būti stumdomos pagal poreikį. Jei auditorijos yra su stalais, prireikus galime pastatyti stalą, kurio aukštis reguliuojamas. Jei auditorija yra amfiteatrinė, asmenims, judantiems vežimėliu, yra galimybė įrengti darbo vietą su stalu, kurio aukštis reguliuojamas, auditorijos priekyje“, – kalbėjo M. Janušauskaitė.

Gerovė: VDU siekia studentams suteikti galimybių sportuoti. (VDU nuotr.)

„2021 m. universitetas tapo pirmąja aukštąja mokykla Lietuvoje, kurios didžiausiam šalyje universitetiniam Prezidento Valdo Adamkaus sporto centrui suteiktas Lietuvos paralimpinės komandos simbolis „Gilė“. Jis pirmasis objektas Kaune, gavęs tokį įvertinimą. Simbolis „Gilė“ žymi sporto infrastruktūros objektus, pritaikytus asmenims, turintiems negalią“, – pridūrė VDU specialistė.

Džiaugiasi studentų gausa

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) prieš naujus mokslo metus džiaugėsi, kad šią aukštąją mokyklą pasirinko daugiau studentų nei praėjusiais metais.

„Šiemet universitetas tikisi sulaukti daugiau studentų į  Veterinarinės medicinos ir Slaugos studijų programas. Manome, kad LSMU išskirtinumas, kad nuosekliai dirbama atnaujinant studijų programas, praktinis mokymas adaptuojamas ne tik dabarties, bet ir ateities poreikiams, o studijos vis labiau siejamos su mokslinių tyrimų kuriamu progresu ir inovacijomis.

Universiteto studentai gali įgyti minkštųjų kompetencijų, plačios tarptautiškumo galimybės. Studentams prireikus teikiama psichologinė, socialinė pagalba. LSMU dėstytojai gali plėsti profesines ir bendrąsias kompetencijas“, – dėstoma dienraščiui atsiųstame LSMU komentare.

Pasak universiteto Komunikacijos skyriaus atstovų, pastarojo meto progresas tiesiogiai susijęs su Slaugos, Medicinos, Odontologijos fakultetų, naujos gyvūnų ligoninės ir kitų padalinių infrastruktūros atnaujinimu ir sukūrimu.

„Nuolatos atliekami ir studentų bendrabučių remonto darbai, palaikoma tinkama jų kokybė. Šiemet baigtas 1-ojo bendrabučio kapitalinis remontas, tad naujaisiais mokslo metais studentai jame galės apsigyventi. Tai šiuolaikiškas bendrabutis su bendrojo naudojimo erdvėmis, skaityklomis ir sporto salėmis.

Darbai: bendrabučiai nuolat atnaujinami. (VDU nuotr.)

Artimiausiu metu planuojamas ir kitų LSMU bendrabučių remonto techninių projektų rengimas. Taip pat planuojama bendrabučių lauko teritorijose ir vidaus patalpose įrengti daugiau savarankiškų darbo vietų, poilsio zonų. Siekiant amortizuoti brangstančius energijos išteklius įrengiamos saulės elektrinės“, – nurodė LSMU.

GALERIJA

  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
  • Prieš rugsėjį – pokyčiai universitetuose: pasidairykite po atnaujintas erdves
KTU, VDU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

irgi.... buves bet taip senei kad jau nepamenu tu baisumu

bendrabucio nesirinkciau...nax...tegu bomzai tenais gyvena...as netai ka nepatariu rinktis aukstojo mokslo , bet visai nepatariu...politikai padare viska kad jei lietuvoj mokintis tai tik mokintis giedot...a jei rimtai mokintis tai uz lamansho arba amierikoj arba bent jau senojoj europoj... ne todel kad mokslas prastas a todel kad vargsiukam lietuvoj tik profkes geriausiu atveju iseis uzbaigt... mokslas bangus malonumas tad is ukininku ne kekvienas runkeliu augintojas patems atkatus ir parama moket repetitoriams

taip

pritariu kom ir papildau nes Kaunas siandien lietuvos sirdis ir privalo islaikyti A lygi visuose ??? ir siulyciau kaunieciu inciatyva Kauno pezidentura iteisinti ir isrinkti prezidenta lojalu tautai tiktu E Vaitkus V Mykalauskas Z Slycite ir d kt garbingu zmoniu tai butu analogiskas zingsnis jav politikai kur respublikonai atsijunge nuo demonu nesanciu suirute o kuo mes blogesni ? tik deja gaila kad jaunimas to nesupranta o gyvent tai teks jiems apie /vertybinius / geriau nekalbesim tie gales valunsko teritorias valyt uz bambali kurio nelabai rasi sp

tai gerai

ir pokycia reikalingi tik tautos lygmeny o ne kazkokiu dulkiagalviu vasaliuku iremintu /kazkieno/ i valdsferas samoningai ir ciniskai nesiskaitant nei su kuo iskyrus save kaip setono /vertybe/ pppz=0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS