Zapyškyje vyko iškilmingi Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai | Diena.lt

ZAPYŠKYJE VYKO IŠKILMINGI ŠV. JONO KRIKŠTYTOJO TITULINIAI ATLAIDAI

  • 0

Birželio 24-ąją, šeštadienį, prie Senosios Zapyškio bažnyčios buvo minimi tradiciniai Šv. Jono Krikštytojo tituliniai atlaidai. Tai buvo didžiausi ir iškilmingiausi Jono atlaidai visame Kauno rajone.

Tilps visi

Tradicija siekia senovę, mat tiek Senoji (pastatyta dar XVI a. viduryje), tiek Naujoji (pastatyta 1960 m.) Zapyškio bažnyčios turi garbingą globėją – Joną Krikštytoją ir jo garbei čia nuo seno vyko atlaidai, o prieš kelerius metus, baigus restauruoti Senąją Zapyškio bažnyčią, nutarta atlaidus grąžinti į pirminę jų vietą. Šv. Mišios bus aukojamos lauke, kad tilptų visa gausi bendruomenė ir čia atvykę maldininkai.

Pagal krikščioniškąją tradiciją Jonas Krikštytojas yra paskutinis Senojo Testamento pranašas ir pirmasis Naujojo Testamento šventasis – Jėzaus Kristaus pirmtakas. Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kunigas Juozas Fakėjavas teigė: „Pagal krikščioniškąją katalikų tradiciją atlaidų tikslas – krikščionio malda, maldinga kelionė, pamaldumo praktikos, gailestingumo ir meilės darbai. Šios praktikos atliekamos žvelgiant į švenčiamų atlaidų šventąjį, šiuo atveju – Joną Krikštytoją.“

Mišios bus aukojamos lauke, kad tilptų visa gausi bendruomenė ir čia atvykę maldininkai.

Iškilmingos šv. Mišios, kurioms vadovaus Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, prasidės 13 val., jų metu giedos Česlovo Sasnausko kamerinis choras, vadovaujamas Mindaugo Radzevičiaus. Šio choro kūrybinė veikla peržengė jau tris dešimtmečius, tai ilgametis dainų švenčių, projektų dalyvis, apdovanotas garbingu Lietuvos liaudies kultūros centro apdovanojimu „Aukso paukštė“.

Sveikino varduvininkus

Po šv. Mišių bendruomenę ir atlaidų svečius sveikins Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas ir Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kunigas J. Fakėjavas. Taip pat buvo pagerbti ir šio krašto Jonai, Janinos ir Jonės.

Nuo 15 val. šv. Mišių dalyviai buvo kviečiama pabendrauti prie agapės stalo, kurį palaimins vyskupas R. Norvila. Po bendruomeninių vaišių žiūrovų laukė šventinė koncertinė programa. 16 val. pasirodė publikos numylėtiniai Deivis ir Renata Norvilai. Klausytojams jie dovanojo geriausius savo repertuaro kūrinius. Atvykusiems į atlaidus su vaikais buvo numatyta nuotaikingų pramogų ir jiems.

Kruopščiai sudėliotas repertuaras

Nuo 17 val. žiūrovus džiugino gerai pažįstamas dainininkas ir aktorius Martynas Kavaliauskas. Atlikėjas scenoje pasirodė ne tik su gyvo garso grupe, bet ir su pučiamųjų orkestru. Skambėjo geriausi praėjusio šimtmečio pasauliniai ir lietuviški hitai, o pats atlikėjas atviravo: „Kruopščiai dėliojome repertuarą, nes norėjome, kad šiame koncerte tilptų kuo daugiau ryškiausių praėjusio šimtmečio kompozitorių kūrinių, kurie įkvepia gyventi, mylėti, švęsti ir dalytis pozityvia energija.“

Iškilmingą renginio nuotaiką kūrė teatro žiūrovams gerai žinomas Egidijus Stancikas. Jis savo kūrybinį kelią Nacionaliniame Kauno dramos teatre pradėjo prieš tris dešimtmečius ir beveik pusę to laiko šio teatro istoriją lydi ne tik kaip aktorius, bet ir kaip jo vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS