Garsiąja byla atsikratyta kaip karšta bulve: išpuolio taikinio parodymai – taip pat iškalbingi | Diena.lt

GARSIĄJA BYLA ATSIKRATYTA KAIP KARŠTA BULVE: IŠPUOLIO TAIKINIO PARODYMAI – TAIP PAT IŠKALBINGI

  • 6

Šiandien teismui perduota garsiai nuskambėjusio rugpjūčio 25-osios išpuolio Laisvės alėjoje, per kurį devyni kaukėti nusikalstamo pasaulio atstovai užpuolė kelis savo kolegas, sėdėjusius prie restorano „Grilintas Cinamonas“ lauko staliuko, byla. Pranešimas apie šią teisėsaugininkų Kalėdų dovaną kauniečiams išplatintas, jau baigiantis prokurorų, kurie ir taip buvo linkę laikyti šią bylą po devyniais užraktais, darbo valandomis.

Pasidavė per vėlai?

Išplatintame pranešime vienintelė naujiena, apie kurią dar nerašė portalas kauno.diena.lt, – kad gruodžio 7-ąją pasidavus vienam iš trijų iki šiol sėkmingai besislapsčiusių įtariamųjų dalyvavus šiame išpuolyje – Rokui Sipavičiui, jo teismui perduotoje šios bylos dalyje nėra. Joje – šeši kaltinamieji.

Kaip jau rašyta, R. Sipavičius atvyko, lydimas advokato, į tądien po restauracijos oficialiai atidarytą Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą gruodžio 7-osios pavakarę ir jau iš jo nebeišėjo. Gruodžio 8-ąją Kauno apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.

Tuo metu šešiems R. Sipavičiaus bendrininkams, kurie yra suimti jau daugiau kaip tris mėnesius, jau buvo pareikštas galutinis įtarimas. O šio ikiteisminio tyrimo dalis, susijusi su trimis pasislėpusiais jų bendrininkais, tarp kurių buvo ir įtariamas šio išpuolio organizatorius, ir R. Sipavičius, buvo išskirta į atskirą bylą.

Žiaurios muštynės Laisvės alėjoje: kaukėta gauja lazdomis talžė mafijos veikėjus

Justinos Lasauskaitės, skaitytojo, BNS nuotr.

Kaltinami dviem nusikaltimais

Vienas iš minėtiems jau kelis mėnesius suimtiems šešiems įtariamiesiems pareikštų kaltinimų – viešosios tvarkos pažeidimas, kuris apima ir trims iš keturių nukentėjusiųjų padarytus nežymius sužalojimus ne tik kumščiais bei kojomis, bet ir metaliniais strypais, kastetais, peiliais, lauko baldais bei kitais nenustatytais žalojančiais daiktais.

Pavyzdžiui, Egidijui Smailiui, kurį greitosios medikai rado įvykio vietoje be sąmonės, konstatuotas ir galimas galvos smegenų sukrėtimas.

Kitas minėtiems šešiems įtariamiesiems pareikštas kaltinimas – nesunkus Ryčio Sadausko sveikatos sutrikdymas iš chuliganiškų paskatų. Anot portalą konsultavusių teisininkų, tokia formuluotė dažniausiai reiškia, kad nusikaltimo priežastis nenustatyta arba ji buvo menkavertė.

Viskas įamžinta

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad užpuolikų taikiniu vienareikšmiškai buvo R. Sadauskas. Įtarime dėl nesunkaus jo sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų, o tai priskiriama apysunkiems nusikaltimams, nes už tai gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų, jau konkrečiai išvardijama, kuo buvo ginkluotas ar kokius veiksmus atliko kiekvienas įtariamasis. Juozas Minkevičius ir Karolis Kavaliauskas buvo ginkluoti kastetais, tačiau pastarasis dar spardė R. Sadauską bei daužė kumščiais ir mėtė į jį restorano baldus. Edgaras Rezajevas, kaip ir vienas tebeieškomas įtariamasis, buvo ginkluotas metaliniu strypu. Kitas tebesislapstantis įtariamasis, kaip ir Vitalijus Zakrževskis, kuriam pačiam kažkas iš besiginančiųjų nenustatytu daiktu sužalojo gerklę, buvo paleidę į darbą kumščius. Lukas Ščerbinskas, kaip ir Tadas Mučinskas, neleido R. Sadauskui pabėgti, kartu su kitais bendrininkais jį apsupdami.

Egidijus Smailys (kairėje) ir Rytis Sadauskas (dešinėje)

Kur trenkti, nesirinko

Gruodžio 7-ąją sulaikytas R. Sipavičius, teisėsaugininkų duomenimis, taip pat atvyko tą rugpjūčio 25-osios vidurdienį į Laisvės alėją apsiginklavęs – su metaliniu strypu. Kaip ir kiti šio išpuolio dalyviai, jis įtariamas įžūliu elgesiu ir vandališkais veiksmais, nesilaikydamas elementarių moralės ir elgesio normų, pažeidęs tada viešąją tvarką ir dalyvavęs nežymiai sužalojant tris asmenis, sėdėjusius prie staliuko minėto restorano lauko erdvės prieigose, bei nesunkiai iš chuliganiškų paskatų sužalojęs kartu su jais buvusį R. Sadauską.

Anot teismo medicinos ekspertų, šiam buvo suduota ne mažiau kaip vienuolika smūgių į įvairias kūno vietas. Konstatuotos ne tik muštinės žaizdos R. Sadausko kaktoje, rankose bei kojose ir sumušimai bei nubrozdinimai ir kitose kūno vietose, bet ir kairės rankos piršto sulaužymas.

Dar vienas skandalas?

Pavyko portalui kauno.diena.lt išsiaiškinti ir moters, buvusios išpuolio metu kartu nukentėjusiaisiais prie vieno staliuko, asmenybę. Panašu, kad tai gali būti Tado Petrošiaus, priskiriamo „Agurkinių“ lyderiams ir šiuo metu atliekančio bausmę Alytaus kalėjime, nors, portalo kauno.diena.lt žiniomis, kasdien oficialiai atvykstančio į darbą Kaune, o išpuolio dieną dar ir išleisto trumpalaikei savaitgalio išvykai į namus, sutuoktinė.

Kaip jau rašyta, nuo užpuolikų ji bandė apsiginti ant stalo gulėjusia šakute. Tačiau tokių ketinimų atsisakė po grasinimų sulaužyti nosį.

Tadas Petrošius. Redakcijos archyvo nuotr.

Minėtos moters, kuri, panašu, kad turi šioje byloje tik liudytojos statusą, vardas ir pavardė sutampa su į Teisingumo ministerijos sąrašus įtrauktos mediatorės bei tik naktimis budinčios Kauno miesto vaikų teisių apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės.

Belieka priminti, kad portalas kauno.diena.lt jau yra rašęs, kad, pavyzdžiui, E. Smailio, sieto su dviem nužudymais, kuris taip pat yra tarp nukentėjusiųjų per šį išpuolį, sutuoktinė taip pat buvo sugebėjusi įsidarbinti Kauno apylinkės teismo raštinėje.

Galimas tęsinys dar tiriamas

Kaip jau rašyta, už mėnesio po išpuolio Laisvės alėjoje buvo, kaip nustatyta, tyčia padegtas vienas gyvenamasis namas pakaunėje – Vijūkuose. Neatmetama, kad tai gali būti nukentėjusiųjų kerštas, nes šis mūrinis dviaukštis – vieno iš įtariamųjų brolio šeimos.

Po šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu. Tačiau nukentėjusieji, tik atsitiktinai nenakvoję tąnakt namuose, pageidavo, kad tyrimas būtų perkvalifikuotas į pasikėsinimą nužudyti.

„Kauno dienos“ šaltinių, feisbuko grupės „Romainiai - Naujieji Romainiai“ nuotr.

Iki R. Sipavičiaus sulaikymo to dar nebuvo padaryta. Niekam tada dar nebuvo pareikštas ir įtarimas dėl šio tyčinio padegimo.

O, ar jau buvo tada gaisro byloje apklaustas R. Sadauskas, neatsakyta.

Vienas ieškinys pareikštas

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, dėl išpuolio Laisvės alėjoje R. Sadauskas parodymus teisėsaugininkams davė. Tačiau tikino, kad nieko neatsimena – gėrė kavą, o po to atsigavo ligoninėje, t. y. nematė nei, kaip viskas prasidėjo, nei, kaip baigėsi. Apie viską sužinojo iš žiniasklaidos. Jos minimų įtariamųjų nepažįsta. Jokia žala jam nepadaryta ir jis nenori būti pripažintas nukentėjusiuoju bei nereiškia niekam jokio ieškinio.

Tačiau portalo duomenimis, 460,15 eurų ieškinį už R. Sadauskui, Egidijui Smailiui ir Žanui Andrijūnui po išpuolio suteiktą medicinos pagalbą kaltinamiesiems jų užpuolimu yra pareiškusi Kauno teritorinė ligonių kasa.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Linksmoji Jadzė

Na , susikirto nuomonės dėl kūrybinių dalykų. Pasiginčijo intelektualūs , garbingi Kauno kultūros atstovai. Pažiūrėkim, kokie inteligentiški veidai.

Ор

Kokie jie verchai. Tikri verchai su lazdomis ne laksto, ofisose sedi. O cia taip 6.)))

Haltas

scerbinskas ,mucinskas ,kazkur labai girdetos pavardes is 90 -tuju
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS