Sumaištis dėl įtartinų miltelių: nėra to blogo, kas neišeitų į gerą? | Diena.lt

SUMAIŠTIS DĖL ĮTARTINŲ MILTELIŲ: NĖRA TO BLOGO, KAS NEIŠEITŲ Į GERĄ?

  • 0

Jau galima konstatuoti, kad liepos 1-osios sumaištis aptikus įmonės „Aarsleff“ pašto dėžutėje įtartiną laišką esą atsiųstą iš Rusijos ambasados Vilniuje, tebuvo Kauno specialiosios tarnyboms gera treniruotė, kaip elgtis ir derinti tarpusavio veiksmus, jeigu iš tikrųjų kiltų toks pavojus, apie kurį teigė tikrasis šio laiško siuntėjas.

Ikiteisminį tyrimą dėl šio incidento atliekantys Kauno teisėsaugininkai jau gavo atsakymą iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Vilniuje, kad minėtame voke buvusių miltelių turinys ištirtas pagal dviejų pavojingų infekcinių ligų, viena iš kurių – juodligė, bakterijų požymius. Ir nė vienas iš šių įtarimų nepasitvirtino.

Tiesa, tokia informacija iš minėtos laboratorijos kol kas gauta tik žodžiu. Raštiško atsakymo, kuriame jau turėtų būti ir molekulinio šių miltelių tyrimo rezultatas, t.y., kokia tikroji jų kilmė, tikimasi sulaukti dar šiandien.

Kaip jau rašyta, į Kaune, Partizanų gatvėje, įsikūrusią danų įmonę „Aarsleff“, kurios veikla susijusi su statybomis, ketvirtadienio ryte buvo pasiųsti ir ugniagesiai gelbėtojai, ir policija. Paskui juos atvyko ir Kauno miesto savivaldybės civilinės saugos specialistai. Po šios specialiųjų tarnybų apgulties įmonės patalpose laikinai uždrausta vykdyti bet kokią veiklą.

Kauno įmonė sulaukė įtartino laiško su neaiškios kilmės milteliais

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pranešimas, kad minėta įmonė ką tik gavo laišką su neaiškios kilmės milteliais ANTHARX – galimai juodligės bakterija, buvo užregistruotas 8.50 val. Apie tai pranešė įmonės direktorė. Ji teigė, kad laiškas siųstas iš Rusijos Federacijos ambasados Vilniuje. Bent taip skelbia spausdintas užrašas ant voko.

Specialiųjų tarnybų apgultis prasidėjo, kai praplėšus įmonės pašto dėžutėje aptiktą voką, jame rastas lapelis su jau minėtu juodligės bakterijos pavadinimu raudonomis spausdintomis raidėmis, po kuriuo buvo užrašas: „Nedelsdami kvieskite ugniagesius!“ ir nurodytas Bendrojo pagalbos centro telefono numeris.

Nedelsdami kvieskite ugniagesius!

Į įvykio vietą – kelių aukštų verslo centrą, kuriame įsikūrusi ne viena įmonė, buvo pasiųstas specialusis ugniagesių gelbėtojų automobilis, kurio ekipažas, vilkintis cheminiais apsaugos kostiumais, įėjo į UAB „Aarsleff“ patalpas ir, įdėję įtarimą sukėlusį voką į du plastikinius maišus bei šiuos užsandarinę, viską išnešė laukan ir perdavė policijai. Papildomai įmonės patalpos išmatuotos chemijos ir radiacijos prietaisais. Jokių pakitimų nenustatyta.

Tačiau netrukus gavus papildomos informacijos, kad V.Krėvės prospekte yra dar vienas UAB „Aarsleff“ adresuotas laiškas, ugniagesiai gelbėtojai nuskubėjo ir ten. Prieš jį atplėšiant, nors siuntėjas jau buvo kitas, iš šio pašto skyriaus evakuoti penki klientai ir atlikti tokie patys galimo oro užterštumo matavimai, kaip ir UAB „Aarsleff“ patalpose. Minėtas laiškas, kurio atsiimti į pašto skyrių UAB „Aarsleff“ vadovė atvyko su policijos palyda, jau jokio pavojaus ar įtarimų nekėlė.

Sprendimą, ką daryti su įmonės pašto dėžutėje rasto voko turiniu, priėmė Kauno miesto savivaldybės civilinės saugos specialistai. Jų nurodymu, paimti šio voko atvyko įmonės „Sanresa“ atstovai, žiniasklaidai teigę, kad dalyvauti tokiame incidente jiems dar nebuvo tekę.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Galiausiai nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą arba žmogaus terorizavimo. Nors UAB „Aarsleff“ vadovė tikino, kad niekas jiems negrasino ir jie nieko dėl šio nusikaltimo neįtaria.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS