Uostamiesčio Pilies teatras publikai primins P.Širvį | Diena.lt

UOSTAMIESČIO PILIES TEATRAS PUBLIKAI PRIMINS P.ŠIRVĮ

  • 0

Pradėdamas jubiliejinį 30-ąjį sezoną, Klaipėdos Pilies teatras kviečia į premjerą: Žvejų rūmų scenoje kitą savaitę jis pristatys vaidinimą „Drauge Širvy, Jūs visiškai teisus“ pagal Arvydo Daškaus pjesę „Toks velnioniškai vienas“.
Režisierius Alvydas Vizgirda po kelerių metų pertraukos šiuo spektakliu vėl sugrįžta prie lietuviškos tematikos.

Anksčiau pastatęs „Susiliejimus“ (pagal Maironį) ir „Visa tiesa apie Kukutį, gyvą ir mirusį“ (pagal M.Martinaitį), dabar jis ėmėsi Pauliaus Širvio. Bet naujasis spektaklis „Drauge Širvy, Jūs visiškai teisus“ – ne siužetinis, čia nerasime poeto gyvenimo pavaizdavimo ar jo kūrybos analizės. Tai tik labai laisvi ir nebūtinai tarpusavyje susiję biografiniai eskizai, „išbarstyti“ praėjusio amžiaus 60-ųjų fone. Aplinkui griaudėjo „Ja liubliū tebia, žyznj“, bet realybėje tai visiškai nesutapo su pro šalį bėgančiu gyvenimu... Scenoje padvelks to laikotarpio valgyklų kvapu, ataidės gatvių šurmulys, pažirs dainų nuotrupos. Spektaklyje skambėsiančios P.Širvio eilės leis prisiliesti prie poeto jausmų, vėl prisiminti jį, kurio gyvenimas buvo lyg ir toks visiems atviras, bet nepažintas...

„Nemėginame šiuo spektakliu atsakyti į pasąmonėje kirbančius praeities ir dabarties klausimus. Tačiau A. Daškaus aprašyti  kai kurie Širvio gyvenimo epizodai žavi ne tik neviltimi, bet ir iš kažkur labai giliai ateinančiu raginimu nevengti akistatos su savimi. Nūdienos komercinių TV laidos mums kala į galvas, kad reikia į viską žiūrėti lengviau. Gal iš tiesų visi šie „proteliavimai“ apie asmenybės susidvejinimą ar nuopuolius yra tik marazmas?“ – svarstė A.Vizgirda.

A.Daškaus pjesė „Toks velnioniškai vienas“ parašyta prieš penkerius metus. Dabar Palangoje gyvenantis autorius yra išleidęs poezijos rinktinę „Lopšinė paukščiams“, romaną „Navigatorius“, publicistikos rinkinį „Pažinimo laikas“, įrašė autorinių dainų ir baladžių albumą. Jis yra M.Valančiui skirto dramaturgijos konkurso laureatas (pjesės „Sala“ ir „Dvidešimt vienas“ ). Iki šiol rampų šviesą išvydo A.Daškaus pjesės „Tyla“ (Vilniaus Užupio teatras) ir „Moterys sidabro spalvos akimis“ (Klaipėdos teatras „Aušra“).

„Drauge Širvy, Jūs visiškai teisus“ – 61-oji Klaipėdos Pilies teatro premjera. Ji bus rodoma Žvejų rūmų teatro salėje lapkričio 13 d. ir gruodžio 4 d. 19 val. Spektaklio dailininkė – Daina Ališauskaitė-Zinovičienė, kompozitorius – Gintaras Kizevičius, vaidins Vilija Gruodytė, Vilhelmina Jašinskaitė, Marius Pažereckas, Vilma Ptašinskaitė, Ramūnas Šeputis ir Donatas Žilinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS