Fejerverkai per šventes – blėstanti pramoga | Diena.lt

FEJERVERKAI PER ŠVENTES – BLĖSTANTI PRAMOGA

Besikeičiantis žmonių požiūris į šventes kelia nerimą pirotechnikos įmonėms. Vis daugiau gyventojų atsisako didžiąsias žiemos šventes paminėti ryškiai ir garsiai, o specialistai aiškina, kad pirotechnika yra kenksminga tiek žmonių sveikatai, tiek aplinkai.

Pirotechnika prekiaujančios įmonės vadovas Valdas Gražinskas tikisi, kad šie metai bus pelningi, tačiau dėl įvairių aplinkybių prognozuojama, kad pelnas šiemet bus mažesnis.

„Aišku, galutinius rezultatus matysime tik po švenčių, tačiau jau dabar prognozuojame ne pačius pelningiausius metus dėl ženkliai sutrumpinto parduotuvių darbo laiko, taip pat Naujieji metai bus sekmadienį, o tai reiškia, kad žmonės jau iš anksto apsipirko ir mažiau lankysis parduotuvėse prieš pat šventę“, – teigė V. Gražinskas.

Praėjusiais metais dėl karo Ukrainoje kai kurie Lietuvos miestai apskritai atsisakė fejerverkų.

Esą toks sprendimas paveikė žmonių mąstymą, tad jie atsisako ryškių sprogmenų ir šiais metais per šventes.

„Dėl karo Ukrainoje žmonės nenori sprogdinti, gerbia kitą tautą, atsidūrusią sunkioje padėtyje, bet kartais ir patys ukrainiečiai perka fejerverkus sau, sakydami, kad gimtadienis būna tik kartą per metus. Manau, žmonės taip pat taupo, dabar visiems nelengva, ir leisti pinigus į orą atsisako“, – teigė V. Gražinskas.

Oro užterštumas Naujųjų metų naktį gali padidėti ir kelis kartus.

Nors pirotechnikos gaminiai pamažu lyg ir praranda savo populiarumą, tačiau per Naujuosius metus dangus vis dar nušvinta įvairiausiomis spalvomis.

Tai labai susiję su emocijomis ir tradicija. Bet, panašu, fejerverkai jau tampa atgyvenusia pramoga, juolab nuolatos primenama, kad jie žalingi ne tik žmonėms, bet ir aplinkai.

„Po fejerverkų sprogdinimo ore padidėja kenksmingų teršalų koncentracija, kuri ypač pavojinga vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms bei sergantiems širdies kraujagyslių ar kvėpavimo takų ir kitomis lėtinėmis ligomis. Taip pat dėl pirotechnikos priemonių keliamos aplinkos taršos bei triukšmo kenčia naminiai gyvūnai bei gyvoji gamta. Oro užterštumas Naujųjų metų naktį gali padidėti ir kelis kartus“, – teigė Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė.

Būtent todėl gyventojai skatinami pirotechnikos naudoti kuo mažiau. Pavyzdžiui, uostamiestyje fejerverkai jau ne pirmąkart keičiami lazerių šou.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

ttt

Skaudu ir graudu skaityti, kad norima atsisakyti tokio skambaus ir gražaus šventinio akordo. Tarša nulinė, palyginus kai kyla dulkės nuo nevalomų ir nelaistomų gatvių. Lindimas kitiems į šikną, tik menkina mūsų autoritetą ir savigarbą. Aš asmeniškai nenorėčiau grįžti į akmens amžių, kai metų sandūrą pasitinki žiūrėdamas į žvaigždes ir laukdamas krintančio meteorito.

Rolandas

KLAIPĖDA su Grigeo ir likusiu uostu daugiausia teršia marias ir orą, bet Bliauna apie Fejerverkų BLOGĮ. VILNIAUS Bobos pergyvena apie Apsišikusius šuniukus iš baimės nuo Fejerverkų. O Naujoji Zelandija kuri daugiausia rūpinasi gamta ir Šuniukais Dėjo ant lazerių ir švenčia kaip normalūs žmonės,... todėl kad yra NORMALŪS.

Melagienos

Gėda kai reikia iš KLP vykti į mažesnius miestus švesti...Miesto daromos šventės darosi panašios į šventes darželiuose, su lazeriukais...Gėda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS