Už kiek galima nusipirkti vairuotojo pažymėjimą? (žurnalistinis tyrimas) | Diena.lt

UŽ KIEK GALIMA NUSIPIRKTI VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMĄ? (ŽURNALISTINIS TYRIMAS)

Įsigyti vairuotojo pažymėjimą, pasirodo, įmanoma ir nemokant Kelių eismo taisyklių ar neturint vairavimo įgūdžių. Bent jau tokią galimybę internete siūlo kai kurie veikėjai, garantuojantys, kad iš jų pirktas vairuotojo pažymėjimas „bus legalus“. Tiriamasis žurnalistinis eksperimentas parodė, kad susigundžiusieji gali likti ir be pažymėjimo, ir be pinigų.

Siūlė pirkti išsimokėtinai

„B kategorija kainuoja 700 eurų. Procedūra užtrunka 7 dienas ir jūsų vairuotojo pažymėjimas bus paruoštas taikyti. Turite atsiųsti mums savo dokumentus, kad galėtume užregistruoti duomenų bazėje jūsų informaciją (šios ir kitų feisbuko paskyrų citatų kalba netaisyta – aut. past.)“, – toks siūlymas dar visai neseniai buvo skelbiamas feisbuko paskyroje „Vairuotojo pažymėjimas“.

Pabrėžiama, kad tai yra „teisėta“ galimybė įsigyti pažymėjimą, jei nepavyko išlaikyti vairavimo egzamino.

Ši paskyra šiandien jau panaikinta. Suprantama, po to, kai, pradėjus žurnalistinį tyrimą, veikėjai, siūlę tokiu būdu įsigyti vairuotojo pažymėjimą, ėmė įtarti, kad su jais bendrauja netikri pirkėjai.

Tačiau internete yra ir daugiau skelbimų, kuriuose siūloma ši „paslauga“.

Feisbuko paskyroje „Vairuotojo Pažymėjimas Greitai“ taip pat rašoma, kad toks vairuotojo pažymėjimo įsigijimo būdas yra teisėtas: „Taip, tai yra teisėta pagal galiojančio kelių įstatymo reikalavimus.“

Be to, šios firmos paslauga pigesnė nei „konkurentų“. Jei vairuotojo pažymėjimą bandysite įsigyti per paskyrą „Vairuotojo Pažymėjimas Greitai“, tai kainuos „vos“ 600 eurų ir klientų patogumui galima mokėti dalimis po 300 eurų.

Beje, legaliai siekiant gauti vairuotojo pažymėjimą, kaina ne taip stipriai skiriasi.

B kategorijos vairavimo praktikos kursai kainuoja 479 eurus, teorijos kursai – 150 eurų, teorijos egzaminas „Regitroje“ – 10 eurų, vairavimo egzaminas „Regitroje“ – 41,26 euro, plius 20 eurų pirmosios pagalbos kursai bei 32 eurai už medicininę pažymą. Iš viso – 732,26 euro.

Parašas ant balto lapo

Vis dėlto internete apstu pranešimų, kuriuose gyventojams siūloma lengvu, tačiau neteisėtu būdu įsigyti vairuotojo pažymėjimą, nors ir pabrėžiama, esą tai yra visiškai legalu.

Anot pareigūnų, lengvatikiai, papuolę į tokias pinkles, ne tik praranda pinigus, bet ir atskleidžia visus savo asmens duomenis.

Dienraščio žurnalistai pamėgino patys patikrinti, ar lengva gauti tokį „legalų“ vairuotojo pažymėjimą.

Sukūrus netikrą feisbuko profilį, susisiekta su vertelgomis, siūlančiais šią abejotiną paslaugą.

Jie atsakė labai greitai ir iškart paprašė atsiųsti visus savo duomenis, pradedant asmens kodu, gimimo vieta, data, adresu, telefono numeriu, nuotrauka ir baigiant parašu ant tuščio balto lapo.

„Turite atsiųsti mums savo dokumentus, kad galėtume pradėti jus registruoti duomenų bazėje. Jūsų duomenys turi būti įrašyti į registrą, sumokėjus registracijos mokestį, o likusi mokėjimo dalis bus sumokėta, kai bus paruoštas ir pristatytas jūsų vairuotojo pažymėjimas. Likę pinigai galės būti sumokėti grynaisiais vietoje jūsų nurodytu adresu“, – rašė vairuotojo pažymėjimą žadantis veikėjas.

Toliau išvardinęs, kokių duomenų apie klientą jam dar reikia, laišką pabaigė žodžiais: „Jūsų pasitenkinimas yra mūsų prioritetas.“

Pateikus papildomų klausimų dėl jo veiksmų teisėtumo, veikėjas kaip įrodymą per „Messenger“ programėlę atsiuntė kito žmogaus (N. Č. pavarde) esą jau padarytą pažymėjimą, tačiau vėliau šio pažymėjimo nuotrauką skubiai ištrynė.

„Tai 100 proc. legalu, mes pristatėme (pažymėjimą – aut.) keliems žmonėms, jūs nesate vienintelis asmuo. Su šiuo pažymėjimu galima vairuoti mašinas tiek su mechanine, tiek su automatine pavarų dėžėmis“, – rašė akivaizdžiai neteisėto dokumento siūlytojas, paprašęs atsiųsti duomenis elektroniniu paštu.

Beje, nurodyto elektroninio pašto adrese pavartotas žodis „regitra“ – lygiai toks, kaip ir pavadinimas valstybės įmonės, kuri oficialiai išduoda vairuotojo pažymėjimus visiems, kurie išlaiko teorinius ir vairavimo egzaminus.

Susirašinėjimas: žurnalistinio eksperimento metu sukčiai ilgainiui primygtinai ėmė reikalauti pradžioje pervesti pinigus, o jau po to esą bus atsiųstas vairuotojo pažymėjimas. / Dienraščio „Klaipėda“ archyvo nuotr.

Pinigai – Cecilei Karinei?

Bene aktualiausias klausimas, gaunant tą „legalų“ vairuotojo pažymėjimą, buvo pinigai.

Pagal atsiųstus tarpininko duomenis, jų gavėja nurodyta Cecile Karine Debeaumorel, veikiausiai neegzistuojantis asmuo.

Tačiau nurodyta banko sąskaita – lietuviška, o ties banko pavadinimu įrašyta bendrovė „Pervesk“, kuri, remiantis rekvizitai.lt, registruota Vilniuje, Gedimino prospekte.

Tame pačiame rekvizitai.lt rašoma, jog „Pervesk“ „sujungia tradicines finansines paslaugas ir technologinę pažangą teikdama sparčias, patikimas ir saugias elektroninių mokėjimų paslaugas verslo ir privatiems klientams“.

Susiskambinti ir išsiaiškinti, ar šios bendrovės atstovai žino, kad per „Pervesk“ vykdomi įtartini finansiniai pavedimai, nepavyko, nes nurodytu telefonu atsiliepia tik autoatsakiklis.

„Legalaus“ vairuotojo pažymėjimo pardavėjas atkakliai spaudė kuo skubiau siųsti asmens duomenis ir pervesti pusę sumos už „paslaugą“, o likusius esą bus galima atiduoti grynaisiais sutartoje vietoje, kai pažymėjimas bus padarytas.

„Pardavėjas“ į derybas nesileido ir sumažinti kainos nesutiko.

„Mes neprašome visos sumos, prašome tik registracijos mokesčio, o likusią dalį galite sumokėti, kai gausite vairuotojo pažymėjimą. Mums reikia užregistruoti dokumentus. Po registracijos galite patikrinti, ar jūsų informacija yra tikrai pilnai įregistruota registre kartu patikrinsime“, – miglotai sakinį baigė pardavėjas.

Pasiteiravus, apie kokį registrą yra kalba, pardavėjas ėmė piktintis: „Aš tavęs nesuprantu, apie ką tu kalbi? Prašome paaiškinti mums savo pranešimą.“

Paklausus, ar gali kilti problemų, jei sustabdys policijos pareigūnai, asmuo tikino, kad pareigūnai turi pripažinti tokį vairuotojo pažymėjimą: „Kai tik baigsime vairuotojo pažymėjimą, jūsų vairuotojo pažymėjimą turi pripažinti policija, dabar su vairuotojo pažymėjimu galite laisvai judėti visose Europos šalyse be jokių problemų su policija.“

Tačiau čia susirašinėjimas staiga nutrūko, veikiausiai pardavėjui netekus kantrybės belaukiant pinigų pavedimo, o gal įtarus, kad pirkėjas gali būti netikras.

Tuoj pat buvo ištrinta ir paskyra „Vairuotojo pažymėjimas“, liko tik kitų panašių feisbuko paskyrų, kuriose siūloma „lengvai įsigyti vairuotojo pažymėjimą“.

Taigi sandoris nutrūko nepasibaigęs, „legalus“ pažymėjimas nebuvo pagamintas, pinigų suklastoto dokumento pardavėjas negavo, tad esą ir nusikaltimo nebuvo.

Vis dėlto minėtas pardavėjo pastangas pagal Baudžiamojo kodekso 22 straipsnį būtų galima kvalifikuoti kaip pasikėsinimą padaryti nusikalstamą veiką.

Andromeda Grauslienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Paklojo 18 tūkst. eurų

Anot Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Andromedos Grauslienės, pernai visoje Klaipėdos apskrityje buvo pradėti 38 ikiteisminiai tyrimai dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu, Klaipėdos mieste buvo pradėta 18 tokių ikiteisminių tyrimų.

Klaipėdoje pareigūnai prisiminė atvejį, kai patikrinimo metu vairuotojas pateikė tikrą, tačiau kito asmens vairuotojo pažymėjimą.

Kai sukčiai pareikalavo dar 25 tūkst. eurų, moteris kreipėsi į policijos pareigūnus.

Tai taip pat yra teisės pažeidimas, už kurį gresia atsakomybė.

Pareigūnų teigimu, apskritai yra neteisėta tiek prekiauti padirbtais dokumentais, tiek ir juos įsigyti bei jais disponuoti.

A. Grauslienė prisiminė atvejį, kai prieš dvejus metus 1996 m. gimusi Klaipėdos rajono gyventoja teisėtu būdu įgyti vairuotojo pažymėjimą bandė keliskart, tačiau, taip ir nepavykus išlaikyti egzaminų, nutarė pasinaudoti internete rastu pasiūlymu vairuotojo pažymėjimą nusipirkti už 900 eurų.

Susirašinėti su tokią „paslaugą“ siūliusiais asmenimis moteris pradėjo 2022 m. vasarį.

„Sutarus dėl kainos, 2022 m. vasario 9 d. moteris pervedė 650 eurų, o likusią sumą turėjo sumokėti jau gavusi dokumentą. Tačiau procesas neva pradėjo strigti – sukčiai, nurodydami įvairiausias priežastis, reikalavo pervesti vis didesnes sumas – nuo 300 iki 10 tūkst. eurų. Kai sukčiai pareikalavo dar 25 tūkst. eurų, moteris kreipėsi į policijos pareigūnus“, – pasakojo A. Grauslienė.

Klaipėdietė, ketindama apgaulės būdu įsigyti vairuotojo pažymėjimą, sukčiams iš viso pervedė 18 tūkst. eurų.

„Policijos pareigūnai primygtinai ragina nesinaudoti nelegalias paslaugas siūlančių asmenų paslaugomis, vengti išankstinių mokėjimų nepažįstamiems ar menkai pažįstamiems asmenims, o jei vis dėlto pakliuvote į sukčių pinkles, ar bent įtariate ketinimus sukčiauti – visada apie tai praneškite bendruoju pagalbos telefonu 112 arba per epolicija.lt“, – ragino policijos atstovė.

Pareigūnai esą nuolat stebi socialinius tinklus ir juose skelbiamą informaciją, teigiama, jei pastebima informacija apie galbūt daromus teisės pažeidimus ar nusikaltimus, nelegalią prekybą, imamasi veiksmų tokiems pažeidimams ar nusikalstamai veikai užkardyti.

GALERIJA

  • Už kiek galima nusipirkti vairuotojo pažymėjimą? <span style=color:red;>(žurnalistinis tyrimas)</span>
  • Už kiek galima nusipirkti vairuotojo pažymėjimą? <span style=color:red;>(žurnalistinis tyrimas)</span>
  • Už kiek galima nusipirkti vairuotojo pažymėjimą? <span style=color:red;>(žurnalistinis tyrimas)</span>
Dienraščio „Klaipėda“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (54)

jonas

o kodel visi galvoja kad gaus ta pazimejima?jei dalivavimas nebutinas zinoma kad 99.0%geriausiu atveju bus netikras pazimejimas ir dar greiciau kad jo is vis negaus,nes jie siekia tik gaut pinigus.man tik idomu o kodel zurnalistai nesidomi kaimynu nupirktais pazymejimais?pvz baltarusijos pilieciu kazakstano uzbekistano kirgiztano tadzikistano.kurie vazineja per lietuva po visa europa sunkvezimiais nezino eismo taisykliu.kai vaziuoji salia to sunkvezimio ir pamatai ka jie isdarineja tai nezinai kur dinkt kely,bet sitie auksciau lietuviu.situ liest negalima.

Anonimas

cia iesko SKYLIU sistemoje !!!! DDDDDD protingas patyles ....

18 tūkst. vertės klausimas

Klaipėdietė sumokėjusi 18 tūkst. už padirbta dokumentą yra nudurnejusi, bet iš kur durne galėjo gauti tiek pinigų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS