Laimę nešantys Naujųjų metų patiekalai | Diena.lt

LAIMĘ NEŠANTYS NAUJŲJŲ METŲ PATIEKALAI

  • 1

Naujųjų metų sutikimas - visą pasaulį vienijanti šventė, kurios dažniausias palinkėjimas: kad ateinantieji būtų dar geresni už praėjusius. O kad šis palinkėjimas būtų dar tvirtesnis, stalai nukraunami patiekalais, tarp kurių svarbiausią vietą užima tie, kurie turėtų užtikrinti sėkmę.

Kinams laimę atneša antis

„Kinijos regionai turi labai skirtingą virtuvę, tačiau visą šalį vienija vienas produktas, be kurio kinai neįsivaizduoja Naujametinio stalo - tai Pekino antis, kuri, anot Kinijos folkloro, reiškia laimę ir santuokinę ištikimybę“, - pasakoja „Benedikto turguje“ atsidarysiančios kinų užeigos „Eat More Chinese“ direktorius Paulius Lazdauskas.

Nors kinai pagal savo tradiciją Naujuosius metus sutinka ne tuo pat metu, kaip europiečiai, tačiau visame pasaulyje minima šventė čia taip pat tampa vis populiaresnė. Pasak P. Lazdausko, panašiai kaip ir mes, kinai stengiasi Naujuosius sutikti kuo didesniame būryje žmonių, tik paprastai tai būna šeimos nariai, kurių prisirenka nuo 20 iki 100.

Gausiai vaišėmis nukrautas stalas - būtinas atributas, nes tikima, kad kuo daugiau bus vaišių, tuo ateinantys metai bus laimingesni. Tačiau mums atpažįstamų patiekalų ant jo rastume nedaug, nes kinų virtuvė labai skiriasi nuo lietuviškos ir net nuo mūsų įsivaizduojamos kinų virtuvės.

„Lietuvoje veikiančiuose restoranuose pateikiamas labai sulietuvintas kinų virtuvės variantas. Iš tikro jie valgo kitokius patiekalus, labai populiarūs subproduktai, kuriuos mes maistui naudojame retai - inkstai, plaučiai, sėklidės. Net kasdienis jų mėgstamas maistas gerokai skiriasi nuo mums įprasto. Pavyzdžiui, vienas populiariausių kasdienių patiekalų - labai skysta, mūsų supratimu gerokai pervirtų ryžių košė, pagardinta daržovėmis ir mėsa“, - pasakoja P. Lazdauskas.

Karpis kinams labai svarbus, laikomas ištvermės ir stiprybės simboliu.

Bene vienintelis, be Pekino anties, mums lengvai atpažįstamas patiekalas būtų keptas karpis, kuriuo kinai taip pat mėgaujasi švęsdami Naujuosius metus. Karpis kinams labai svarbus, laikomas ištvermės ir stiprybės simboliu, o kinų kalba „žuvis“ ir „gausa“ vadinami vienu žodžiu „yu“.

Nori būti turtingas - valgyk lęšius

Jei Naujuosius sutiksite Ispanijoje - pietums būtinai užsisakykite lęšių sriubos su chorizo dešra. „Tai vienas labiausiai skirtingus Ispanijos regionus vienijančių papročių, mat tikima, kad į pinigėlius panašių lęšių sriuba kitais metais gali atnešti turtus“, - pasakoja Raminta Ruibytė.

Naujai kuriamame turguje Ispanijos virtuvę atstovausiančios užeigos „Gastrobaras +++“ vadovė R. Ruibytė pasakoja, kad dar viena labai stipri Ispanijos tradicija, kuria tikimasi užsitikrinti laimę ateinančiaisiais - vidurnaktį su kiekvienu varpo dūžiu suvalgyti po vynuogę. Miestuose gyventojai tuo tikslu net renkasi į pagrindines aikštes šalia varpinių.

„Suvalgius dvyliktą vynuogę keliama putojančio vyno CAVA taurė ir sakomi tostai. Jei nori kitais metais tapti turtingu, į taurę prieš pakeliant ją prie lūpų reikia įmesti auksinį papuošalą, o jei labiau trūksta meilės - braškę arba vyšnią“, - dalinasi ispanų burtais R. Ruibytė.

Siekiant meilės, dar vienas populiarus ispanų paprotys - Naujųjų metų naktį pasidabinti raudonos spalvos apatiniais.

Ukrainoje laimę neša mediniai indai

Ukrainoje, kaip ir kitose provoslaviškose šalyse, Naujieji metai švenčiami anksčiau nei Kūčios ir Kalėdos, kurios minimos sausio pradžioje. Naujieji paprastai švenčiami triukšmingiau ir didesnėmis kompanijomis, o Kalėdos labiau skirtos paminėti giminių rate. Per pastarąją šventę visiems ukrainiečiams privalu aplankyti savo krikšto tėvus.

Norint prisivilioti laimę, Ukrainoje gyvuoja tradicija eglutę puošti voratinkliais ir vorais.

Patys šventiniai valgiai nelabai skiriasi nuo lietuviškų, o kai kurie net mūsų yra pasiskolinti iš ukrainiečių. „Mūsų taip mėgstama balta mišrainė Ukrainoje vadinama Olivjė ir į Lietuvą atkeliavo būtent iš Ukrainos, kaip ir daugelio mėgstami barščiai“, - pasakoja bistro „Borsch“ vadovė Irina Šauklienė.

Kaip ir Lietuvoje, norint, kad metai būtų geri, per Kūčias ukrainiečiai turi suvalgyti 12 patiekalų. Tačiau prieš valgant šeimos nariai laužia ne kalėdaitį, o šventintą duoną. „Būtina stalo puošmena, kaip mūsų kūčiukų atitikmuo, yra speciali iš perlinių kruopų verdama košė su medumi, aguonomis ir riešutais“, - pasakoja I. Šauklienė.

Norint, kad metai būtų laimingi, Ukrainoje laikomasi papročio, kad ant stalo turi būti kuo daugiau medinių indų. Na, o tarp mums nematytų patiekalų galima paminėti šaltieną iš kiaulienos ir gaidžio, būtiną ukrainietiškų Naujųjų metų atributą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Elly

Šaltiena nematytas patiekalas???? Tikrai????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS