S. Skvernelis: 2 proc. BVP yra tik minimali investicija į Lietuvos saugumą | Diena.lt

S. SKVERNELIS: 2 PROC. BVP YRA TIK MINIMALI INVESTICIJA Į LIETUVOS SAUGUMĄ

Minint 15-ąsias Lietuvos narystės NATO metines, premjeras Saulius Skvernelis sako, kad melas, korupcija ir visuomenės silpnybės tampa ginklu nedraugiškoms valstybėms kėsinantis į Lietuvos nacionalinį saugumą.

„Šiandien esame saugūs kaip niekada anksčiau, tačiau mūsų didžioji kaimynė nuosekliai laužo tarptautinės teisės principus, užgrobia suverenių valstybių teritorijas ir atvirai grūmoja Vakarų pasauliui, mūsų bendroms vertybėms. Šiandieninėje realybėje melas, korupcija, kiršinimas ir mūsų pačių silpnybės tampa nedraugų ginklais, o moderniosios technologijos leidžia nusitaikyti į pažeidžiamiausias mūsų vietas“, - Seimo posėdyje, skirtame Lietuvos narystės NATO 15-os metų sukakčiai, kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, krašto apsaugai skiriami 2 proc. nuo BVP yra tik minimali investicija į Lietuvos ir euroatlantinės erdvės saugumą.

Jeigu prieš 15 metų būtume pradėję atsakingai investuoti į savo saugumą, šiandien mūsų ginkluotojų pajėgų padėtis būtų kitokia.

„Rusijos veiksmai prieš Sakartvelą ir Ukrainą, bandymai paveikti Vakarų valstybių demokratinius procesus pažadino mūsų visuomenes ir mūsų politikus. Tik po šių veiksmų suvokėme, kad ilgus metus ignoruotas 2 procentų BVP gynybai susitarimas, nors ir nerašytas, bet realiai ir objektyviai egzistuoja ir nubrėžia tik minimalias investicijas į mūsų visų saugumą“, - pabrėžė S. Skvernelis.

Pasak jo, dėl to Lietuva, stiprindama krašto apsaugą, negali sustoti. S. Skvernelis pabrėžė suprantantąs JAV prezidento Donaldo Trumpo reiškiamus priekaištus Europos valstybėms dėl pernelyg mažų išlaidų, skiriamų gynybai, ir įsipareigojimų NATO nevykdymo.

„Jeigu prieš 15 metų būtume pradėję atsakingai investuoti į savo saugumą, šiandien mūsų ginkluotojų pajėgų padėtis būtų kitokia. Todėl galiu suprasti mūsų partnerių Jungtinėse Amerikos Valstijose pasipiktinimą dėl per menko Europos įsipareigojimo viso Aljanso pajėgumams“, - teigė premjeras.

„Galiu užtikrinti, kad šiandieninė Lietuvos Vyriausybė prisidės viskuo kuo galės, kad šalies ir viso Aljanso saugumas būtų užtikrintas“, - apibendrino S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad ir toliau Lietuvos ginkluotosios pajėgos turi aktyviai dalyvauti tarptautinėse operacijose ir taip išpildyti pagrindinį NATO Aljanso - solidarumo - principą bei užtikrinti tinkamą kovinę patirtį. Misijų planavimas, pasak jo, privalo užtikrinti svarų indėlį į Aljansą.

Kovo 29 d. Lietuvos narystei NATO sukaks 15 metų. 2019 m. balandžio 4 d. sukanka 70 metų NATO aljansui. 1949 m. balandžio 4 d. buvo pasirašyta Šiaurės Atlanto sutartis, dar vadinama Vašingtono sutartimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Gal ir taip. Bėt pirmiau reikia juos turėti, o ne didinti jį paprastų žmonių saskaitą. Vokietija ir kitos šalys tiek neskiria tam pinigų nors ekonomiškai mūms iki jų kaip iki Marso.

Žilvinas Ručys

Ko tyli kad seimų sukurti nusikalstami įstatymai apvaginėja šalį ir silpnina jos karinę galią .

Skverneliui

Ir tie 2% naudojami neefektyviai. Vietoj to, kad investuoti įrangos modernizavimą, kaeių profesinį parengimą ir ginkluotės pirkimą, išlaikomi dūdų orkestrai. Atsakykit kam kariuomenei tiek daug dūdų orkestrų? Kad vieną kartą metuose per paradą pagrotų arba kokio kaimo šventėje?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS