VTEK dėl senaties atsisakė pradėti tyrimus dėl ministrų išlaidų ir prezidento deklaracijos | Diena.lt

VTEK DĖL SENATIES ATSISAKĖ PRADĖTI TYRIMUS DĖL MINISTRŲ IŠLAIDŲ IR PREZIDENTO DEKLARACIJOS

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį nusprendė nepradėti tyrimų dėl kelių ministrų išlaidų jiems dirbant Kauno miesto taryboje bei dėl prezidento Gitano Nausėdos viešai nepateiktos turto deklaracijos, suėjus senaties terminui.

„Komisija priėmė sprendimą, kad nepriimsime šio skundo (dėl ministrų – BNS), nes nurodytos faktinės aplinkybės yra praėjusios daugiau kaip trejų metų senaties terminas“, – žurnalistams trečiadienį sakė komisijos pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

Dėl senaties termino VTEK nusprendė nepradėti tyrimo ir dėl prezidento turto deklaracijos.

„Šiuo atžvilgiu (dėl prezidento – BNS) komisija priėmė sprendimą, kad nepradės tyrimo. Pagrindiniai argumentai – šeimos deklaracija nėra VTEK kompetencija, bet tai yra susiję. Antras argumentas – sandoriai buvo daryti 2019 metais, tai irgi yra praėjęs senaties terminas“, – kalbėjo VTEK vadovas.

Pagrindiniai argumentai – šeimos deklaracija nėra VTEK kompetencija, bet tai yra susiję. Antras argumentas – sandoriai buvo daryti 2019 metais, tai irgi yra praėjęs senaties terminas.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė tarybos narės pareigas Kauno savivaldybėje ėjo iki 2016 metų, o kultūros ministras Simonas Kairys – iki 2019 metų.

Prezidento vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas į VTEK dėl finansų ministrės G. Skaistės ir kultūros ministro S. Kairio išlaidų dirbant Kauno taryboje, kilus abejonių dėl jų skaidrumo, kreipėsi praėjusią savaitę.

Į tai reaguodamas konservatorius Matas Maldeikis komisijai apskundė G. Nausėdą dėl jo viešai nepateiktos 2018 metų šeimos turto deklaracijos.

Kilus abejonių dėl išlaidų pagrįstumo dirbant Kauno taryboje, iš pareigų pasitraukė konservatorių deleguota švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė. Dalis politikų taip pat ragino iš pareigų trauktis ir kitus du minėtus ministrus. Pats G. Nausėda anksčiau sakė, kad tai būtų geriausias sprendimas.

Antradienį Seime skaitydamas metinį pranešimą, G. Nausėda sukritikavo VTEK ir pavadino įstaigą neveiksnia. Anot jo, VTEK, „atrodo, stengiasi ne imtis iniciatyvos ir veikti, o atvirkščiai – ieško preteksto nieko nedaryti“.

Savo ruožtu G. Sakalauskas pabrėžė gerbiantis „kiekvieno asmens teisę kritikuoti valdžios institucijas ir pareigūnus“.

„Tai yra normalu. Etikos komisija vertina aukščiausio lygio viešojo sektoriaus vadovus. Tai ar patiriame kažkokį spaudimą, sakau, kad ne, mūsų darbas yra nešališkai, nepriklausomai ir objektyviai atlikti darbą“, – sakė VTEK vadovas.

2019 metais laimėjęs rinkimus, G. Nausėda nurodė kampanijai surinkęs 291 tūkst. eurų, o išleidęs beveik 40 tūkst. eurų daugiau. Ši skola buvo likusi už politinę reklamą televizijoje.

Žurnalistai tuomet kėlė klausimus, iš kur šią sumą G. Nausėda ketina padengti, mat paskutinė viešai prieinama pajamų deklaracija rodė, jog šalies vadovas tokių pinigų neturi.

Savo ruožtu prezidentas tuomet teigė skolą ketinantis padengti iš savų pinigų. Paviešinti 2018 metų turto deklaraciją jis atsisakė, motyvuodamas, jog reikiamus duomenis pateikė atsakingoms institucijoms, o šios priekaištų jam neturėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Tep

Ir žaidžiate demokratiją. O kaip su bausmės neišvengiamumu? Ar tikrai norite pasakyti, kad tempdami gumą isvengsite padarinių. Padariniai yra tai, kad jūs esate vieši asmenys ir kiti mato kokio lygio korupcija. Tai kaip galime sakyti, kad kiti nevogtų, jeigu tautos išrinktieji vagia. Gal galima įvesti tokį pasitikėjimo įstatymą: kad išrinktus asmenis "jam susidirbus" rinkėjai galėtų perrinkti I kitą? Na diedukas pavagia višta tai gauna parų ir dar turi atlyginti žalą, o čia kaip?

Petras

Sukčių šalis,dvigubi standartai...

nuomonė

tai ministrė turi grįžti į darbą,ko ji išėjo,nu ir kvailutė,neskubėk-būsi pirmas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS