Prezidentas: į VTEK dėl ministrų kreiptasi, kad būtų nustatyti aiškūs standartai | Diena.lt

PREZIDENTAS: Į VTEK DĖL MINISTRŲ KREIPTASI, KAD BŪTŲ NUSTATYTI AIŠKŪS STANDARTAI

Prezidentūra paprašė Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) įvertinti finansų ir kultūros ministrų išlaidas jiems dirbant Kauno miesto taryboje, kad būtų nustatyti aiškūs standartai, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Štai kodėl mes kreipėmės į VTEK, kad būtų ir tam tikras teisinis, etinis viso šito dalyko įvertinimas, visiškai neturėdami kažko prieš tuos konkrečius žmonės, bet žvelgdami į ateitį, kad būtų nustatyti aiškūs standartai ir jie būtų vienodi“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė prezidentas.

Prezidento vyriausiasis patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas antradienį kreipėsi į VTEK dėl finansų ministrės Gintarės Skaistės ir kultūros ministro Simono Kairio ministrų išlaidų būnant tarybos nariai, kilus abejonių dėl jų skaidrumo.

Štai kodėl mes kreipėmės į VTEK, kad būtų ir tam tikras teisinis, etinis viso šito dalyko įvertinimas.

VTEK vadovas Gediminas Sakalauskas antradienį patvirtino, kad komisija vertins, ar yra pagrindas pradėti tyrimą, bet pažymėjo, kad tai aiškintis ministrų elgesį gali būti per vėlu dėl trejų metų senaties termino. S. Kairys Kauno tarybos nariu dirbo 2011–2019 metais, o G. Skaistė – 2007–2016 metais.

„Jei dėl vienų ar kitų priežasčių to nepavyks padaryti, kaip aš matau, ten atsiranda kažkokių kliūčių, žiūrėsime, ką reikia daryti kitko. Bet šiandien mes turime suprasit, kad istorija nesibaigia ir šiuo požiūriu istorija bus linkusi kartotis, jei mes jos neišmoksim“, – kalbėjo prezidentas.

Klausiamas, kaip įsivaizduoja tolesnį darbą su ministrais, dėl kurių išlaidų skaidrumo kilo abejonių, prezidentas sakė, kad „moraliai vertinimai labai subjektyvūs“, ir patys ministrai savo veiksmus įvertino skirtingai.

„Šiandien moralinius vertinimus pasidarome kiekvienas iš mūsų ir tie moraliniai vertinimai yra labai subjektyvūs, vienas žmogus pasmerkia įsipainiojusius į šią istoriją ministrus labiau, kitas – mažiau. Patys ministrai skirtingai save vertina ir skirtingus žingsnius daro“, – pažymėjo G. Nausėda.

Reaguodamas į Prezidentūros kreipimąsi dėl ministrų, konservatorius Matas Maldeikis savo ruožtu VTEK apskundė prezidentą G. Nausėdą dėl jo viešai nepateiktos interesų deklaracijos.

„Tiesą sakant, nelabai žinau, dėl ko jie ten kreipėsi ir ką jie ten tikisi rasti. Mano deklaracijos yra pateiktos jau daugybę metų. Jeigu jose būtų kažkas netvarkoje, turbūt ir Valstybinė mokesčių inspekcija būtų atkreipusi dėmesį“, – parlamentaro iniciatyvą įvertino G. Nausėda.

Jurgita Šiugždinienė, Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Kilus abejonių dėl išlaidų pagrįstumo dirbant Kauno taryboje, iš pareigų pasitraukė konservatorių deleguota švietimo ministrė Jurgita Šiugždinienė. Dalis politikų taip pat ragino iš pareigų trauktis buvusius Kauno tarybos narius konservatorę finansų ministrę G. Skaistę ir Liberalų sąjūdžio atstovą kultūros ministrą S. Kairį. Pats G. Nausėda anksčiau sakė, kad šiems Vyriausybės nariams trauktis būtų geriausias sprendimas.

Finansų ministrė G. Skaistė gegužę paskelbė Kauno savivaldybei grąžinusi beveik 14 tūkst. eurų – dalį sumos, kurią išmokomis gavo dirbdama miesto taryboje. Ji teigė, kad darbo savivaldybėje metu visas lėšas naudojo skaidriai, tačiau už šią sumą savo išlaidų čekiais pagrįsti nebegali.

Kultūros ministras S. Kairys tuomet klausiamas, ar neketina pasekti kolegės pavyzdžiu, teigė, jog išmokas būtų įmanoma grąžinti, bet jis nesijaučia padaręs pažeidimus, o sumos buvo sąlyginai nedidelės ir pagrįstos logika.

Politikų savivaldybei teiktos ataskaitos rodo, kad per maždaug šešerius su puse metų S. Kairio išlaidos taryboje sudarė 35,1 tūkst. eurų, o G. Skaistės per maždaug ketverius – 20,4 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Patiko

Čia tai Cmil atrodo gražiai.Visada reikia taip.Pagarba

SUSIJUSIOS NAUJIENOS