Apie Sibire naikinamą lietuvių atminimą: turime tikėtis daug panašių provokacijų | Diena.lt

APIE SIBIRE NAIKINAMĄ LIETUVIŲ ATMINIMĄ: TURIME TIKĖTIS DAUG PANAŠIŲ PROVOKACIJŲ

  • 19

Rusai Sibire ėmė naikinti monumentus ir kryžius, skirtus lietuvių tremtiniams. Dėl to Užsienio reikalų ministerija pasiaiškinti išsikvietė laikinąjį Rusijos ambasados patikėtinį ir įteikė jam notą, teigiama LNK reportaže.

Kad į Sibirą ištremtų lietuvių atminimas iš istorijos nebūtų ištrintas, daugiau nei penkiolika metų rūpinosi ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviai.  „Misija Sibiras“ vadovas Arnoldas Fokas buvo net keturiolikoje ekspedicijų. 

„Turėjome tokią viltį, kad tai nebus liečiama,  toliau gyvuos. Ir galbūt sekančios ekspedicijos, galbūt vyksiančios po 30-50 metų, ras mūsų pastatytą kryžių ir tą kryžių tvarkys. Tokia mintis buvo pasąmonėje kad ta atmintis toje žemėje išliktų“ , – kalbėjo A. Fokas apie Sibire sutvarkytas tremtinių kapavietes bei ten sustatytus kryžius.  

Tačiau toks lietuvių patriotizmas užkliuvo dar prieš keletą metų. Nuo 2018-ųjų nuspręsta nebeleisti misijos dalyviams kelti kojos į Rusiją. 

„Bendruomenė gana jausmingai ir neigiamai sureagavo į tą faktą. Pirmiausia, kai „Misija Sibiras“ dalyviams buvo neišduotos vizos paprasčiausiam kapų tvarkymui, kryžių statymui, jaunimo susipažinimui su mūsų tremties istorija“, – sakė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Gvidas Rutkauskas. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Sovietai per dešimtmetį į Sibirą iš Lietuvos prievarta išvežė daugiau nei 130 tūkst. žmonių. Daugiausia – moterų ir vaikų. O dabar rusai nusitaikė ir į ten palaidotus. 

„Žinoma, kad vietos valdžia apsisprendė sutvarkyti tas atmintinas vietas savaip. Ir , matyt, betvarkant lietuviški ar lenkiški paminklai jiems netiko: jie juos pašalino kaip nesuderintus“, – sakė užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis. 

Nugriovė monumentą Irkutske, paminklą ir kryžių, skirtą Lietuvos ir Lenkijos tremtiniams pagerbti. Balandžio pabaigoje panašus paminklas nugriautas ir Permėje. 

Feisbuko nuotr. 

„Jiems ribų jau nebėra, jie visas tas ribas jau seniai peržengė“, – įsitikinęs  Ž. Pavilionis. 

„Mes giliai susirūpinę ir ne kartą kalbėję mūsų susirinkimuose. Kadangi tremtiniai be galo daug dar turi ten paliktų artimųjų. Ir mano paties yra artimieji 0 seneliai“, – sakė G. Rutkauskas. 

„Teko girdėti, kad mūsų pastatyti paminklai – kryžiai– buvo sunaikinti. Mes juos statydavome kapinėse. Labai tikimės, kad iki ten šitų nedarbingų žmonių rankos nepasieks“, – sakė A. Fokas. 

Kalbama, kad rusai neva lietuviams atsilygina tuo pačiu už Lietuvoje griaunamas sovietines skulptūras. 

„Kryžiai ar, sakysim, šventųjų statulos, tikrai nenukreiptos prieš rusų valstybę. Ir ta Rusijos „akcija“ yra neteisėta, nekorektiška ir negraži“,– kalbėjo G. Rutkauskas. 

Užsienio reikalų ministerija laikinąjį Rusijos ambasados patikėtinį išsikvietė pasiaiškinti. O už režimo aukų atminimo išniekinimą įteikė notą. 

„Nėra daug atsitiktinių dalykų . Prieš  Vilniaus NATO viršūnių susitikimą turime tikėtis daug panašių provokacijų“, – įspėjo Ž. Pavilionis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Leonas

Kas tai rusų valdžiai rūpi? Tik ideologija, į kurią visokie tremtiniai neįsipaišo. Rūpėtų žmonės, seniai iš laukų ir pelkių savo tėvynainius, kritusius kare, būtų susirinkę. Dabar tie kritę rūpi tik tiek, kad galima būtų parėkauti "možem povtorit".

Babyte

Būtu geri santykiai su rusais, stovėtų Sibire tie lietuviški simboliai, bet dabar keistas lietuvos piktinimasis jų nugriovimais, Lietuva taip pat nugriovė viską kas susiję su rusais, netgi baletą gulbių ežerą uždraudė, tai logiškai suprantama, kaip vaikų daržely, kaip tu man taip ir aš tau. Ir matomai jau ilgam, jei ne su visam, aišku, gaila, bet turėjo tai Lietuva suprasti.

to-Anonimas

DEB ILE, ar lietuviai BUVO okupavę Rašą-parašą???? DINK iš Lietuvos, ruZZiška atmata.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS