Žydų bendruomenė smerkia R. Žemaitaičio antisemitinę retoriką: tai iššaukia tautinę nesantaiką | Diena.lt

ŽYDŲ BENDRUOMENĖ SMERKIA R. ŽEMAITAIČIO ANTISEMITINĘ RETORIKĄ: TAI IŠŠAUKIA TAUTINĘ NESANTAIKĄ

  • 30

Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teiginiai apie žydus iššaukia tautinę nesantaiką kelia jiems nesaugumo jausmą šalyje, pareiškė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė.

„Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė mano, kad tokia Seimo nario veika sąmoningai iššaukia tautinę nesantaiką tokiomis priemonėmis, kaip istorinės atminties iškraipymas ir Rusijos caro „Ochrankos“ skleistų „Siono išminčių protokolų“ tęsinys“, – rašoma trečiadienį išplatintame bendruomenės pranešime.

R. Žemaitaitis praėjusią savaitę savo paskyroje feisbuke vėl paskelbė keletą antisemitinio pobūdžio pasisakymų: apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje.

Reaguodama į jo įrašus, Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Lietuvos žydai negalės jaustis saugūs savo pačių gimtinėje, demokratinėje Europos šalyje.

„Nepaisant to, ši antisemitinės retorikos banga kelia Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės nariams pažeminimo ir nesaugumo jausmą. Jeigu ir toliau LR Seimo narys tęs savo veiką ir organizuos aplink save pasekėjus, Lietuvos žydai negalės jaustis saugūs savo pačių gimtinėje, demokratinėje Europos šalyje“, – nurodo bendruomenė.

Bendruomenė rašė besitikinti, kad valstybė imsis aktyvių veiksmų, siekiant užkirsti kelią visų formų antisemitizmo apraiškoms Lietuvoje.

„Beje, Rusijos spauda jau pasigavo šią situaciją ir panaudojo savo naudai, kai užsienyje pasirodė straipsniai su tokiomis antraštėmis: „Rusijos žiniasklaida skelbia išslaptintus dokumentus apie Holokaustą“ ir „Rusija paviešino naujus dokumentus, kuriuose teigiama, kad Estija, Latvija ir Lietuva buvo labai susijusios su masinėmis žydų žudynėmis Holokausto metu“, – rašoma pranešime.

R. Žemaitaičio pasisakymus pasmerkė šalies vadovas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen R. Žemaitaičio pasisakymus įvertino kaip kiršinimo ir provokacijų tąsą bei kreipėsi dėl jų į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

gerbiu REMIGIJU ŽEMAITAITI ,pasirodo kai kuriem balvonam tiesa bado akis ,šaunuolis labai teisingai viska pasakė !!!!!

Anonimas

žydą kaip š, užkabinsi tai ilgai dar smirdės...

Loreta

Sveiki, nemėgstu Žem-aičio kaip smirdanciu kojinių, bet jeigu tai tiesa, kad žydų bendruomenė išžudė pilnai bent du lietuvių kaimus, tai jie turės su ta gėda susitaikyti kaip ir mes lietuviai. Reiškiasi žydai elgėsi ne tik kaip aukos bet ir kaip agresoriai kartais. Visokio brudo visokio plauko buvo ir bus. Ir tai tik įrodo jog blogis ir gėris egzistuoja visur ir kovoja tarpusavyje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS