Merai piktinasi finansavimu keliams: jei ant torto uždedi raziną, ar pasikeičia kažkas? | Diena.lt

MERAI PIKTINASI FINANSAVIMU KELIAMS: JEI ANT TORTO UŽDEDI RAZINĄ, AR PASIKEIČIA KAŽKAS?

  • 28

Visi skundžiasi tragiškais keliais, tačiau pinigų ir kitąmet numatoma tiek pat. Plačiau – LNK reportaže.

„Genda transporto priemonės. Sunku pravažiuoti tiek greitajai pagalbai, tiek policijai, kai būna ruduo ar pavasaris. Prasideda laukų darbai, sunkioji technika pradeda važiuoti, duobės būna nežmoniškos“, – sakė Panevėžio rajono gyventoja Živilė Januškevičienė.

Panevėžio rajono gyventojai sako, kad naujų mašinų seniai nebeperka, mat neapsimoka. Kelias tragiškas, o niekas metų metus nesikeičia. Paprašius valdžios taisyti kelius, atsakymas visada būna tas pats – nėra pinigų.

Tačiau priekaištai dėl kelių kokybės kaupiasi visų savivaldybių merų kabinetuose.

„Yra didžiulė gimnazija. Vaikai eina į mokyklą. Regioniniame kelyje, kur kas minutę pravažiuoja po vilkiką, nėra pėsčiųjų tako. Vaikai eina regioniniu keliu, pagrindine gatve. Apie ką mes kalbame?“ – sakė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

„Būklė apgailėtina. Mes kritikuojame kaimynines valstybes, tačiau latviai apkenkė mus šviesmečiais“, – sakė Joniškio meras Vitalijus Gailius.

„Kalbame apie tai, kodėl verslas nesivysto regionuose“, – kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: Čia

 

 

„Mums tai labai svarbu. Tai yra kritiniai dalykai, jau nekalbant apie tai, kaip yra priimama valstybė pagal tuos kelius“, – sakė Pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Kitų metų biudžete keliams numatyta daugiau nei 0,5 mlrd. eurų. Regionų vadovai aiškina, kad kasmet už tokią sumą padaryti galima vis mažiau.

„Finansavimas nekinta, infliacija egzistuoja, darbų kainos kyla“, – teigė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Jei ant torto uždedi raziną, ar pasikeičia kažkas?

„Mes, kaip savivaldybė, gauname 1,3 mln. eurų lėšų keliams. Šiemet Kernavė padarė vieną gatvę už 870 tūkst. eurų“, – sakė Ž. Pinskuvienė.

Rasti daugiau pinigų ragina net prezidentas.

„Lankydamasis įvairiose savivaldybėse turėjau ne vieną progą įsitikinti savo sėdyne, kokia prasta mūsų kelių būklė“, – kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Kitų metų biudžetą Seimas planuoja priimti gruodį. Parlamentarai prie numatytų 0,5 mlrd. eurų keliams siūlo papildomus 217 mln. eurų. Tačiau premjerės siūlymas kol kas kuklesnis.

„Tai yra maždaug 30 mln. eurų suma“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Pirmos girdimos reakcijos dėl galimų 30 mln. eurų tikrai netenkina, nes tai nieko nepakeis“, – teigė prezidento vyriausiasis patarėjas Paulius Baltokas.

„Jei ant torto uždedi raziną, ar pasikeičia kažkas?“ – kalbėjo M. Sinkevičius.

Pagerinti dalį kelių būtų galima ir iš europinių pinigų regionams gaivinti, bet tam skirtais pinigais regionai kol kas negali naudotis dėl biurokratijos.

Asociacija „Lietuvos keliai“ skaičiuoja, kad kasmet kelių infrastruktūrai reikėtų ne mažiau kaip 869 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Onė

Visai gražu kai keliuose lopas ant lopo o viduryje skylė,....manau trūksta ir atsakingų kontrolės ir atsakomybės ,jei tiesia asfaltą po metų reikia remontuoti tai ką kalbėti...

Aisku,

kad pasikeicia! Torto kaina - padvigubeja!

Nu

Manau, kad jei anie į sloikiukus nemarinuotų pinigėlių, atkatus užmirštų, tai pinigų užtektų. Ar Kaune irgi trūksta? Negali būti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS