Po artimojo mirties giminė neturėjo kada gedėti – dėl kapo duobės visi stovėjo eilėje | Diena.lt

PO ARTIMOJO MIRTIES GIMINĖ NETURĖJO KADA GEDĖTI – DĖL KAPO DUOBĖS VISI STOVĖJO EILĖJE

  • 5

Gedulo dieną Radeckų giminė neturėjo kada gedėti – dėl kapo duobės visi stovėjo eilėje, praneša LNK.

„Reikia beveik nepaeinantį tėvuką tempti, kad jis pasirašytų, nes be jo neleidžia kasti duobės, nors mes turime visus dokumentus, kas ir prieš kiek palaidota“, – žurnalistams pasakojo panevėžietė Dalia Širvinskienė.

Giminės eilėje stovėjo ne vieną valandą ir situaciją vadino absurdiška. Žmonos netekęs 92-ejų senolis taip pat stebėjosi tuo, kas vyksta. „Tai, jei aš dabar numirštu, vaikai, žentas negali, sūnus negali. Kam pirmenybė – dabar niekas neaišku“, – kalbėjo panevėžietis Jonas Radeckas.

Į eilę dėl kapo duobės jungėsi ir kiti artimųjų netekę žmonės. „Reikia turėti visų gyvų žmonių sutikimus. Kaip paaiškino, gali būti elektroniniai, gali būti raštiški“, – LNK sakė panevėžietė Rozita Linkevičienė.

Dėl tokios biurokratijos žmonės – pikti. „Tai gerai, kad tėtis yra vaikščiojantis, o jei jis nevaikščiotų, o sėdėtų neįgaliojo vežimėlyje ar gulėtų ligoninėje? Kaip palaidoti mamą?“ – retoriškai klausė J. Radecko artimieji.

Po kurio laiko svarbus senolio parašas dėl kapo duobės buvo padėtas stovint, kai atsakinga darbuotoja dokumentą padavė tiesiog pro langą, nors buvo įmanomas ir kitoks būdas.

„Sako: „Atvežkite, jis galės neišlipti iš mašinos, aš prieisiu, bet vis tiek atvežkite, nes reikia jo parašo““, – detalizavo panevėžietė D. Širvinskienė. „Klausykite, ar tokią dieną žmonėms tai rūpi? Juk galvoje sukasi kiti reikalai“, – stebėjosi R. Linkevičienė.

Kapinių administracija sako, kad eilės nusidriekia pirmadieniais, o kapavietę prižiūrinčio asmens parašas – būtinas. „Paprašiau, kad atvežtų, kad tik pasirašytų – galėjo nelipti iš mašinos visai. Man svarbiausia, kad jis atsakingas, ir tikrai neprieštarauja laidoti. Nes, patys žinote, būna tarp giminių susipykimų, visokių nesklandumų, tai kad paskui nereikėtų aiškintis teismuose“, – esamą situaciją paaiškino kapinių administratorė Sigutė Leodanskienė.

Klausykite, ar tokią dieną žmonėms tai rūpi? Juk galvoje sukasi kiti reikalai.

Kai dėl naujos kapo duobės senoje kapavietėje užprotestuoja arba užsinori kažkas iš giminių, bylų kasmet teismą pasiekia po kelias, todėl patiklumas esą gali brangiai kainuoti, bet išlygų yra. „Telefonu pasako, kad žmogus neprieštarauja ir pasako, kad tam tikrą asmenį įgalioja pasirašyti“, – pridūrė kapinių administratorė.

Pasak savivaldybės, kapinių priežiūros taisyklės yra patvirtintos Vyriausybės. Vadinasi, visur galioja tos pačios. Žmonės raginami iš anksto rūpintis, kas perims iš giminės prižiūrėti kapavietes.

„Giminės parašo raštą, pasirašo informuodami kapinių prižiūrėtoją, kad jie sutinka, kad bus jų paskirtas už kapavietę atsakingas asmuo, kuris ją prižiūrės, ir jis yra pakeičiamas“, – teigė Panevėžio Infrastruktūros skyriaus vedėjas Dalius Vadluga.

Senosiose Panevėžio kapinėse vietų nebėra, o dalis kapaviečių dokumentų – sudegę, todėl esą kai kas meluoja – nurodo mažiau kapavietėje palaidotų asmenų. Patariama turimus mirties liudijimus ar leidimus laidoti susitikrinti su kapinių duomenų bazėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Siaip tai

Kapines atgyvena.kad ir tos Panevezio kapines prie ivaziavimo i miesta.ten daugiau po velena nei kad paciam mieste gyvu belike

Anonimas

specialiai dirbtinos eilės , kad degintu

pievos

paprastai yra dokumentas, kas prižiūri kapą.Jei šeima jo neturėjo,tai ir tampė visus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS