Prieš ilgąjį Velykų savaitgalį primena: apsvaigęs vairuotojas – potencialus žudikas | Diena.lt

PRIEŠ ILGĄJĮ VELYKŲ SAVAITGALĮ PRIMENA: APSVAIGĘS VAIRUOTOJAS – POTENCIALUS ŽUDIKAS

  • 1

Ilgasis Velykų savaitgalis jau prasideda. Tai reiškia ne tik didesnius kamščius miestuose, bet ir didesnį kelių policijos akylumą eismo taisyklių pažeidėjams. Antrą Velykų dieną laukia svarbūs pokyčiai vairuotojams. Kaip bus kontroliuojamas eismas šventinį savaitgalį?

Apie tai papasakojo Viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys. 

– Vairuotojams šventės, o Lietuvos policijai – darbymetis, tiesa? 

– Taip visada būna. Kai visuomenė švenčia, policija turi daugiau dėmesio skirti tam, kad užtikrintų viešąjį saugumą, tvarką ir eismo saugumą. 

– Kiek daugiau pareigūnų dirbs šventinį savaitgalį? 

– Dirbs tiek, kad būtų užtikrintas saugus eismas, vykdoma pakankama eismo kontrolė. Vairuotojai neatsipalaiduotų ir švenčių vairuojant transporto priemonę nebūna ir reikia atsakingai dalyvauti eisme. Policijos pareigūnų bus tiek, kiek reikia. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek planuojama reidų ir kokie jie bus? Ar bus tikrinamas greitis, ar vairuotojų blaivumas? 

– Policinių priemonių, vadinamų reidų, bus visose apskrityse, įvairiu paros metu ir kovo 30, ir 31, ir balandžio 1 dieną. Pagrinde turbūt bus tikrinamas blaivumas. Juolab kad balandžio 1-3 dienomis visoje Europoje bus vykdoma centralizuota blaivumo patikrinimo priemonė pagal Europos kelių policijos tinklo priemonių planą. Stebimi ir fiksuojami chuliganiško vairavimo atvejai, naudojimasis mobiliais įrenginiais. Tos priemonės, kurios kelia rūpesčių visiems eismo dalyviams. 

– Minėjote, kad reidai bus įvairiose apskrityse. Kokiems keliams teikiamas prioritetas, kur budėjimas tikrai bus sustiprintas? Kalbame apie greitkelius, magistrales? 

– Be abejo, greitkeliai, magistralės bus prižiūrimi. Tačiau turbūt pagrindinis dėmesys miesto prieigose – patys miestai, miestų centrai, kur eismas suintensyvėja. Deja, turime tokių atvejų, kad į tas vietas vairuotojai išvažiuoja apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Juos privalome eliminuoti iš eismo. Policija prašo visų, kad būtų dėmesingi, atsakingi, kultūringi ir neleistų neblaiviam asmeniui sėsti prie automobilio vairo. Jeigu taip atsitinka, informuotų policiją, kad neatsitiktų nelaimė. 

– Kokios baudos gresia tiems, kurie vairuoja išgėrę? 

– Didžiausia bauda yra tai, kad rizikuoja savo ir aplinkinių gyvybe bei sveikata. Baudos – vairuotojo teisių atėmimas tam tikram laikotarpiui, automobilio konfiskavimas. Atsakomybių ir baudų spektras yra labai didelis, bet noriu akcentuoti, kad vairuotojas, apsvaigęs nuo alkoholio, narkotikų, pirmiausia yra potencialus žudikas sau ir aplinkiniams. 

– Vairuotojai labai nemėgsta nežymėtų automobilių. Ar bus jų šį savaitgalį? 

– Be abejo, bus nežymėtų automobilių. Jų skaičius nuolat didėja ir policija taiko taktiką, kad bet kurioje Lietuvos vietoje, bet kuriame kelyje fiksuoja pažeidimus. Norime įtikinti vairuotojus, jog taisyklės galioja visuose keliuose ir jų privalu laikytis visur ir visada. 

– Bus ir kamščių, sinoptikai praneša gerus orus. Galbūt kažkas važiuos ne pas gimines, o į kurortus, pajūrį. Ar yra kažkokia informacija, interneto svetainė, kur vairuotojas gali pasitikrinti, ar yra tame kelyje kamščių

– Be abejo, šiais laikais yra daug informacijos – ir specialios navigacinės programėlės, ir tinklapyje „Via Baltica“ yra pateiktos rizikingiausios vietos dėl grūsčių ar jų susidarymo vietos. Rekomendacija, jeigu vairuotojai keliaus, kelionei numatyti daugiau laiko, jokiu būdu neskubėti ir atsakingai dalyvauti eisme. Ne dėl kažko kito, o dėl mūsų pačių, eismo dalyvių ir vairuotojų, kyla tos grūstys. Elgtis atsakingai, nesinaudoti mobiliaisiais įrenginiais, laiku sureaguoti į pasikeitusią situaciją ir priimti tinkamus sprendimus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kad

blaivieji nuzudo simteriopai daugiau! Apsvaiges bent jau saugosi kazkiek.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS