Seimo komitetas siūlo svarstyti galimybę įtvirtinti akušerinio smurto sąvoką | Diena.lt

SEIMO KOMITETAS SIŪLO SVARSTYTI GALIMYBĘ ĮTVIRTINTI AKUŠERINIO SMURTO SĄVOKĄ

Seimo Žmogaus teisių komitetas kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, prašydamas svarstyti galimybę papildomai reglamentuoti etiško elgesio su gimdyvėmis reikalavimus.

Įvertinęs tai, kad etiškas gimdymas yra žmogaus teisių dalykas, Seimo Žmogaus teisių komitetas siūlo svarstyti galimybę įtvirtinti akušerinio smurto sąvoką nacionaliniuose teisės aktuose ir numatyti, kokia atsakomybė būtų taikoma minėto smurto naudojimo atvejais.

Žmogaus teisių komitetas taip pat siūlo inicijuoti nepriklausomą etikos principų laikymosi ir kompetencijos užtikrinimo kontrolės mechanizmą medicinos įstaigose, siekiant sumažinti netinkamo elgesio su gimdyvėmis atvejus; inicijuoti patyčių prevencijos programos įgyvendinimą medicinos įstaigose, siekiant supažindinti sveikatos specialistus su netinkamo elgesio pavyzdžiais.

Toks komiteto kreipimasis į ministeriją atsirado po trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komiteto surengtų parlamentinės kontrolės klausymų dėl moterų teisių. Nepagarbus elgesys su gimdančia moterimi – viena jautriausių klausymuose iškeltų problemų.

Komitete buvo gautas skundas „Dėl žmogaus teisių pažeidimų prieš gimdyves“, pasirašytas VšĮ „Stebėk teises“, Lietuvos žmogaus teisių centro, Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos, Lietuvos dulų asociacijos. Skunde kreipiamasi dėl neetiško, žeminančio orumą elgesio su gimdyve ir galimai netinkama gimdyvės priežiūra sukeltų neigiamų padarinių gimdyvės sveikatai.

Žmogaus teisių gynėjos taip pat pateikė visuomeninės iniciatyvos „Informuotas pasirinkimas“ apklausos duomenis, kurie rodo, kad nemaža dalis 2016–2018 m. skirtingose ligoninėse gimdžiusių ir atsakiusių į klausimus moterų sakė, kad gimdymo metu patyrė patyčias (15,5 proc.), gąsdinimą (11,5 proc.) ir prievartą (6,3 proc.).

Posėdyje dalyvavę nevyriausybinių organizacijų atstovai pažymėjo, kad žmogaus teisių pažeidimai gimdymo metu yra sisteminė problema, reikalaujanti sisteminių sprendimų. Jų nuomone, būtų tikslinga įstatymuose įtvirtinti akušerinio smurto sąvoką, kuri būtų reikalinga ne baudimui, o orumą žeminančio elgesio gimdymo metu prevencijai.

Kaip praneša Seimo Žmogaus teisių komiteto biuras, nevyriausybinių organizacijų atstovai sakė, kad šiuo metu nėra analizuojami patyčių gimdymo metu atvejai ligoninėse ar kitose sveikatos priežiūros įstaigose, nėra sukurti nepriklausomi elgesio etikos gimdymo metu priežiūros mechanizmai, o gimdyvei įrodyti neetišką elgesį praktiškai yra neįmanoma, nes gydymo institucija remiasi skundžiamo medicinos personalo pateikta įvykių interpretacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS