VSD vadovas: Lietuvai reikia arba riboti imigraciją, arba stiprinti žvalgybą | Diena.lt

VSD VADOVAS: LIETUVAI REIKIA ARBA RIBOTI IMIGRACIJĄ, ARBA STIPRINTI ŽVALGYBĄ

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis sako, kad valdžios institucijos turi arba riboti imigraciją, arba stiprinti žvalgybą, nes dabar artėjama prie ribos, kada pareigūnai nebepajėgs patikrinti visų į šalį atvykstančių užsieniečių.

Anot jo, per metus į šalį atvyksta apie 17 tūkst. imigrantų vien iš Baltarusijos.

„Mes atkreipiame dėmesį, kad mums reikėtų apgalvoti, kaip šitą procesą stabdyti“, – laidai „BNS Akiratyje“ sakė D. Jauniškis.

„Ta riba nėra pasiekta, bet aš manau, kad ji yra prie kritinės ribos, – kalbėjo žvalgybos institucijos vadovas. – Dėl to aš ir sakau, kad mums reikėtų labai rimtai į tuos dalykus žiūrėti ir imtis tam tikrų sprendimų.“

Jis teigė suprantantis verslo poreikius įsivežti darbo jėgos, tačiau tvirtino, jog tai taip pat kelia ir „kontržvalgybinių rizikų, su kuo valstybė greitai nebesusitvarkys“.

„(...) ir arba mes tada (...) ryškiai stipriname tarnybų pajėgumus, o tas procesas yra pakankamai ilgas ir labai brangus, arba mes imamės tam tikrų priemonių, kad stabdytume tą didėjimą diasporų“, – kalbėjo D. Jauniškis.

VSD jau anksčiau perspėjo, kad šiuo metu pastebimas kaip niekad intensyvus Baltarusijos KGB veikimas.

„Aš suprantu, kad Baltarusijos opozicija spectarnyboms visada buvo taikinys, visą laiką buvo matoma kaip grėsmė, bet pastaruoju metu mes matome tą tokį labai stiprų suintensyvėjimą“, – sakė D. Jauniškis.

Siekdami sumažinti imigracijos srautus, keli konservatoriai gruodžio pradžioje registravo įstatymo pataisas, siūlant griežtinti ribojimus Baltarusijos piliečiams, sankcijas prilyginant taikomoms rusams. Išimtis būtų palikta tik atvykstantiems dirbti aukštos kvalifikacijos darbą baltarusiams.

Šiems siūlymams sako pritariantis ir D. Jauniškis.

„Žinoma, kad pritariu, kadangi aš esu jėgos struktūros atstovas ir mano pareiga yra apsaugoti Lietuvos valstybę nuo kontržvalgybinių grėsmių. Aš visada už tas priemones, kurios būtų labiau drastiškos, kad sumažintume riziką mūsų piliečiams“, – sakė jis.

Vis tik valdančiųjų lyderiai tvirtina, kad dėl šių siūlymų reikalinga išsamesnė diskusija.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Ginalas

Juos reikėjo iškart arba visai neleisti arba kaip reikia filtruot. dabar po trejų metų susigriebė, kad galėjo patekti spec. tarnybų agentai ir pan. dabar gaudyk vėją laukuose. O Vilnius patapo nežinau kuo- Minsku Kijivu ar Maskva, bet tikrai jau ne Lietuvos sostine. Per svetimšalius ir rusų kalbą neįmanoma praeit. Nekalbu apie jų elgesį gatvėse, viešose vietose ir pan. Ar norime sulaukti Stokholmo situacijos?

Viskas kartu

Manau, kad reikia riboti imigraciją ir stiprinti žvalgybą vienu metu.

skiep

bet kokiems imigracijos ribojimams is belarusijos kategoriskai priesinas antras zmogus valstybej,seimo pirmininke Cmil.Ka tai galetu reikst?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS