Auksinė vasara | Diena.lt

AUKSINĖ VASARA

Lietuvos jaunimo krepšinis – gilioje krizėje! Suaugusiųjų rinktinės neturi deramos pamainos. Kur mūsų individualūs talentai? Pagal perspektyvių žaidėjų ugdymą mus jau aplenkė netgi kaimynai latviai! Tokiais varpais po pernykštės medalių sausros skalambijo krepšinio apžvalgininkai ir paprasti sirgaliai.

Neprabėgo nė metai ir kalbos apsivertė aukštyn kojomis. Kritikai persivilko drabužį ir ėmė liaupsinti trenerių ir LKF darbą. Lietuvos krepšinio mokykla vėl tapo viena geriausių Europoje. O talentų fabrikas vėl gamina ne tik medalių laiminčias komandas, bet ir individualiai stiprius žaidėjus. Tad kas gi pasikeitė, kad per tokį trumpą laiką tapome vienais Europos lyderių?

Pirmiausia – komandiniai rezultatai. Viena po kitos į Lietuvą net trys rinktinės parvežė žemyno pirmenybių medalius. Jaunimo (iki 20 metų) vaikinų komanda paneigė skeptikų prognozes ir po vangaus starto nusikasė iki pat finalo, kur po atkaklios kovos nusileido Ispanijai. Merginų jaunių (iki 18 metų) ekipa su lietuviškuoju Dončičiumi – Juste Jocyte viršijo planus (užimti 5–12 vietas) ir finale parklupdė gerai pažįstamos Ispanijos bendraamžes. Triumfo žygį užbaigė vaikinų jaunučių (iki 16 metų) kolektyvas, įgyvendinęs pažadą atvežti auksą. Lemiamame mače Tomo Purlio auklėtiniai palaužė tuos pat ispanus.

Pagaliau sportinė sėkmė atsisuko veidu į lietuvius, sako sirgaliai, ir ploja katučių. Specialistai kalba konkrečiau. Tarp priežasčių, lėmusių gausų derlių, jie mini ilgesnį rinktinių stovykloms skirtą laiką. Taip pat ir kokybiškesnę žaidėjų atranką. Prie to prisideda ir auganti trenerių motyvacija, kurie už išugdytus rinktinių kandidatus sulaukia ne vien patapšnojimo per petį. Tiek finansinė paskata, tiek vienoda galimybė iš didelio ar mažo miestelio patekti į rinktinės trenerių štabą skatina specialistus neskaičiuoti savo darbo valandų, praleistų šlifuojant naujus deimančiukus. Tad padidėjusios LKF investicijos į jaunimo krepšinį atsipirko su kaupu. Medalių vasara tai patvirtina.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonaa

Jaunimas musu geriausias Europos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS