JAV ir Irakas planuoja aptarti su IS kovojančios koalicijos mažinimo tvarkaraštį | Diena.lt

JAV IR IRAKAS PLANUOJA APTARTI SU IS KOVOJANČIOS KOALICIJOS MAŽINIMO TVARKARAŠTĮ

  • 0

Vašingtonas ir Bagdadas surengs diskusijas, kuriose, kaip manoma, bus nustatytas JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su grupuote „Islamo valstybė“ (IS), mažinimo tvarkaraštis, ketvirtadienį pranešė Irakas.

Pranešimas paskelbtas didėjant įtampai po to, kai amerikiečių pajėgos ne kartą smogė Irano remiamoms grupuotėms Irake ir Sirijoje, atsakydamos į dešimtis išpuolių prieš JAV ir koalicijos bazes abiejose šalyse.

Šiuos išpuolius paskatino Vašingtono sąjungininko Izraelio ir Irano remiamo palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ karas Gazos Ruože.

Irako užsienio reikalų ministerija nurodė, kad abi šalys susitarė sudaryti darbo grupes, kurios galiausiai parengtų „konkretų ir aiškų tvarkaraštį (...) ir pradėtų laipsniškai mažinti jų (koalicijos) patarėjų skaičių Irako teritorijoje“.

Anot ministerijos, grafikas priklausys nuo IS keliamos grėsmės įvertinimo, taip pat nuo Irako saugumo pajėgų stiprinimo.

JAV gynybos departamentas taip pat patvirtino būsimo susitikimo detales ir jo darbotvarkę.

Gynybos departamento pranešime teigiama, kad susitikime bus „nustatyta, kaip koalicijos karinė misija bus plėtojama pagal tvarkaraštį“, atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip IS keliama grėsmė, veiksmų ir aplinkos reikalavimai bei Irako saugumo pajėgų gebėjimų lygis.

Šiuo metu Irake yra apie 2,5 tūkst. JAV karių, o Sirijoje – apie 900. Šie kariai yra 2014 metais pradėtos kovos su IS koalicijos dalis.

Trečiadienį JAV smūgiai Irano remiamoms grupuotėms sukėlė Bagdado pasmerkimą, o Irako ministras pirmininkas Mohamedas Shia al Sudani (Mohamedas Šija Sudanis) paragino koaliciją palikti šalį.

JAV ir sąjungininkų pajėgos Irake ir Sirijoje nuo spalio vidurio, Pentagono duomenimis, yra tapusios daugiau kaip 150 išpuolių taikiniais. Atsakomybę už šiuos išpuolius prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – su Iranu susijusių kovotojų aljansas, kuris nepritaria JAV paramai Gazos Ruože kariaujančiam Izraeliui.

Vašingtonas atsakė oro antskrydžiais, nukreiptais prieš grupuotes, kurias laiko labiausiai atsakingomis, tačiau smurto ciklas paskatino Bagdadą paraginti surengti derybas dėl koalicijos pajėgų išvedimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS