Mauricijaus naująja prezidente paskirta moteris | Diena.lt

MAURICIJAUS NAUJĄJA PREZIDENTE PASKIRTA MOTERIS

  • 0

Mauricijaus vyriausybė naująja šalies prezidente paskyrė Ameenah Gurib-Fakim (Aminą Gurib Fakim), kuri tapo pirma moterimi, užimsiančia šį simbolinį postą Indijos vandenyno salų valstybėje.

Pasaulio mokslininkų bendruomenėje žinomos garsios biologės A.Gurib-Fakim kandidatūrą ketvirtadienį dar tvirtins parlamentas.

Tačiau balsavimas bus tik formalumas, nes opozicija pažadėjo ją remti. Prezidentės inauguracija turėtų įvykti penktadienį, informavo pareigūnai,

56 metų A.Gurib-Fakim bus pirma prezidentė moteris saloje, kuri 1968 metais gavo nepriklausomybę, liko Didžiosios Britanijos Tautų sandraugoje, o nuo 1992 metų tapo respublika.

Buvęs Mauricijaus prezidentas Kailashas Purryaga (Kailašas Purijaga), kurį 2012 metų liepą buvo paskyrusi ankstesnioji leiboristo Navino Ramgoolamo (Navino Ramgulamo) vadovaujama vyriausybė, atsistatydino praėjusį penktadienį.

Leiboristų rinkimų kampanijos pagrindas buvo konstitucinių reformų programa, kurioje buvo numatytas prezidentinių galių stiprinimas.

Pats N.Ramgoolamas tikėjosi kada nors pats siekti šio posto, tačiau po jo pralaimėjimo rinkimuose K.Purryaga tapo nebepageidaujamas, o pats Ramgoolamas įsivėlė į šalį sukrėtusį korupcijos skandalą.

Nors 1,3 mln. gyventojų turintis Mauricijus yra laikomas viena turtingiausių ir mažiausiai korumpuotų Afrikos šalių.

A.Gurib-Fakim šiuo metu yra Mauricijuje įsikūrusiose Fitoterapinių tyrimų centro (CEPHYR) direktorė.

Ji mokėsi Britanijos Ekseterio ir Sario universitetuose, taip pat yra Mauricijaus universiteto Organinės chemijos katedros vadovė, bendradarbiauja su įvairiomis užsienio institucijomis.

„Aš ir toliau dirbsiu mokslinį darbą, tik kitaip“, – A.Gurib-Fakim sakė žurnalistams, kai vyriausybė paskyrė ją kandidate į prezidentus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS