V. Zelenskis pirmą kartą prakalbo apie V. Zalužno atleidimą | Diena.lt

V. ZELENSKIS PIRMĄ KARTĄ PRAKALBO APIE V. ZALUŽNO ATLEIDIMĄ

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą kartą viešai pakomentavo galimybę atleisti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiąjį vadą Valerijų Zalužną, skelbia UNIAN.

„Tai yra personalo klausimas. Žmonių, kurie turėtų valdyti Ukrainą, klausimas. Žinoma, reikia naujos pradžios. Turiu omenyje kažką rimto, susijusio ne su vienu asmeniu, o su šalies vadovybės kryptimi“, – sakė jis interviu „Rai1“.

V. Zelenskis pažymėjo, kad tai reiškia daugelio vyriausybės vadovų rotaciją ne tik kariniame sektoriuje.

„Galvoju apie šį pakeitimą, bet negalima sakyti, kad mes čia pakeitėme vieną žmogų... Jeigu norime laimėti, turime stumti visus ta pačia kryptimi, norėdami pergalės, negalime nusiminti, pasiduoti, turime turėti tinkamą, teigiamą energiją“, – pridūrė V. Zelenskis.

Jau seniai internete pasigirdo kalbų, kad Ukrainos kariuomenės vyriausiasis vadas gali būti atleistas. Sausio pabaigoje pasklido gandai, kad V. Zalužno vietą gali užimti Gynybos ministerijos Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovas Kirilas Budanovas.

Vakarų žiniasklaida, remdamasi savo šaltiniais, pranešė, kad tikrai norėta atleisti V. Zalužną. Jam buvo pasiūlytas Nacionalinio saugumo tarybos sekretoriaus postas, tačiau jis atsisakė.

Pagrindiniais kandidatais į vyriausiojo vado pareigas laikomi Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis ir Ukrainos žvalgybos vadovas K. Budanovas.

Jeigu norime laimėti, turime stumti visus ta pačia kryptimi, norėdami pergalės, negalime nusiminti, pasiduoti, turime turėti tinkamą, teigiamą energiją.

Įtampa tarp prezidento ir V. Zalužno didėja po nesėkmingo vasaros puolimo šalyje labai trūkstant šaudmenų ir personalo. Pranešama, kad viena iš nesutarimų sričių buvo poreikis surengti didelės apimties mobilizaciją karių gretoms papildyti.

Praėjusių metų pabaigoje V. Zelenskis sakė, kad atmetė kariuomenės prašymą mobilizuoti iki 500 tūkst. žmonių, reikalaudamas išsamesnės informacijos dėl to, kaip tai bus organizuojama ir apmokama.

Pirmą kartą nesutarimai tarp V. Zalužno ir V. Zelenskio išryškėjo praėjusių metų rudenį, kai generolas interviu leidiniui „The Economist“ pripažino, kad kovos su Rusija atsidūrė aklavietėje. Prezidentas tai griežtai paneigė.

Ukrainai labai reikia daugiau Vakarų šalių karinės pagalbos, Rusijos pajėgoms spaudžiant daugeliu 1 500 km ilgio fronto linijos krypčių, tačiau JAV Kongrese pagalbos paketas buvo užblokuotas. V. Zalužno atleidimas gali pakurstyti netikrumą tarp Vakarų sąjungininkų.

Rusijai toks posūkis kare patiktų. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad kalbos apie V. Zalužno atleidimą atskleidė Ukrainos vadovybės nesutarimus.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, Valerijus Zalužnas, atleidimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS