Xi Jinpingas: Kinija ir Rusija turėtų priešintis „išorės jėgų“ kišimuisi | Diena.lt

XI JINPINGAS: KINIJA IR RUSIJA TURĖTŲ PRIEŠINTIS „IŠORĖS JĖGŲ“ KIŠIMUISI

  • 0

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ketvirtadienį Rusijos vadovui Vladimirui Putinui pareiškė, kad abi šalys turėtų pasipriešinti „išorės jėgų“ kišimuisi, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

„Xi pabrėžė, kad abi šalys turėtų glaudžiai strategiškai bendradarbiauti, ginti savo šalių suverenumą, saugumą bei vystymosi interesus ir ryžtingai priešintis išorės jėgų kišimuisi į vidaus reikalus“, – sakoma valstybinio transliuotojo CCTV pranešime apie prezidentų pokalbį telefonu.

Pekinas ir Maskva yra tvirti sąjungininkai ir sustiprino savo santykius tuo metu, kai daugelis šalių atsitraukė nuo Rusijos dėl beveik prieš dvejus metus pradėtos invazijos į Ukrainą.

Abi šalys reguliariai rengia aukšto lygio susitikimus ir palaiko nuolatinius ryšius. Be to, 2023 metais Kinijos ir Rusijos prekyba pasiekė rekordinį lygį.

Pasak Kremliaus pareiškimo, V. Putinas Kinijos prezidentui pasakė, kad abiejų šalių santykiai yra „precedento neturinčio aukšto lygio“.

Pekinas laikosi neutralios pozicijos Rusijos karo Ukrainoje atžvilgiu ir nėra viešai pasmerkęs šio puolimo. Ši Kinijos pozicija sulaukė daug kritikos iš Kyjivo sąjungininkų.

Kinija taip pat sulaukia JAV kritikos daugeliu opių klausimų, įskaitant vis agresyvesnį elgesį Taivano, kurį Pekinas laiko savo teritorija, atžvilgiu.

„Aptardamas padėtį Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, Rusijos prezidentas dar kartą patvirtino savo principinę poziciją Taivano klausimu – remti „vienos Kinijos“ politiką“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Pasak CCTV, Xi Jinpingas pabrėžė, kad Kinija ir Rusija „kartu įveikė daugybę audrų“.

„Žvelgiant į ateitį, Kinijos ir Rusijos santykiams atsiveria naujos plėtros galimybės“, – sakė Kinijos prezidentas.

Kiek vėliau ketvirtadienį Kremlius pranešė, kad Xi Jinpingas ir V. Putinas mano, jog JAV bando suvaržyti Kiniją ir Rusiją.

„Abu lyderiai supranta, kad JAV praktiškai vykdo dvigubo suvaržymo politiką: tiek Rusijos, tiek Kinijos“, – po pokalbio sakė Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas.

Gairės: Xi Jinpingas, Kinija, Rusija, pasipriešinimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS