Viduržemio jūros regione tvyrant alinančiam karščiui ugniagesiai bando suvaldyti gaisrus | Diena.lt

VIDURŽEMIO JŪROS REGIONE TVYRANT ALINANČIAM KARŠČIUI UGNIAGESIAI BANDO SUVALDYTI GAISRUS

  • 2

Viduržemio jūros regione tvyrant alinančiam karščiui ugniagesiai bando suvaldyti gamtinius gaisrus, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Graikijos pareigūnams kovojant su gaisrais, taip pat ir turistų pamėgtose Rodo ir Korfu salose, jau buvo evakuota tūkstančiai žmonių.

Gaisrai taip pat įsiplieskė Kroatijoje ir Italijoje, o anksčiau šią savaitę ugnis pražudė dešimtis žmonių Alžyre.

Naujoje ataskaitoje mokslininkai iš Instituto „World Weather Attribution“ (WWA) nustatė, kad karščio bangos kai kuriose Europos ir Šiaurės Amerikos dalyse būtų buvusios beveik neįmanomos, jei ne klimato kaita.

Nacionalinės meteorologijos tarnybos duomenimis, centrinėje ir pietinėje Graikijos dalyse numatoma 43–45 laipsnių Celsijaus temperatūra.

Karščio bangos Graikijoje nėra naujas reiškinys, tačiau ekspertai teigia, kad šiuo metu šalis išgyvena vieną ilgiausių karščio bangų per pastaruosius metus.

Civilinės saugos ministerija perspėjo, kad trečiadienį šešiuose iš trylikos šalies regionų kils itin didelis gaisrų pavojus.

Jau daugiau nei 10 dienų keliose šalies dalyse liepsnojantys gamtiniai gaisrai niokojo turistines Rodo, Korfu ir Evijos salas.

Mažiausiai 100 ugniagesių kovojo su liepsnomis Evijoje, kur antradienį sudužus vandenį pilančiam lėktuvui žuvo du pilotai.

Kiek vėliau Evijoje taip pat buvo rastas trečiosios aukos kūnas.

Iš gaisrų apimtų Graikijos teritorijų evakuota dešimtys tūkstančių žmonių, tarp jų – nemažai turistų.

Karščio bangos kamuoja ne tik Graikiją, bet ir didelę dalį Pietų Europos bei Šiaurės Afrikos.

Alžyre žuvo mažiausiai 34 žmonės, gamtiniams gaisrams siautėjant gyvenamuosiuose rajonuose. Dėl to evakuojami gyventojai.

Liudininkai pasakoja, kaip jie bėgo nuo įsisiautėjusių liepsnų, o televizijos filmuotoje medžiagoje matyti apdegę automobiliai, parduotuvės ir nuo gaisrų nukentėjusi augmenija.

Italijoje ugniagesiai visą naktį kovojo su miškų gaisrais Sicilijoje, o vienas iš jų priartėjo prie Palermo oro uosto, todėl šis antradienio rytą kelioms valandoms buvo uždarytas.

Italijos civilinės saugos departamentas antradienį pranešė apie didžiulius gaisrus šalies pietuose.

Italijos naujienų agentūrų duomenimis, netoliese Milano esančios Brešos apylinkėse 16-metė mergina, dalyvavusi skautų stovykloje, žuvo, kai ant jos palapinės užvirto medis.

Pirmadienį Lisonėje, į šiaurę nuo Milano, žuvo vidutinio amžiaus moteris, ant kurios taip pat užvirto medis.

Trečiadienį institucijos pranešė, kad dešimtys ugniagesių kovoja su miško gaisru netoli Kroatijos pietinio Dubrovniko miesto, o gesinti liepsnų buvo pasiųsti orlaiviai.

Antradienį dėl smarkaus vėjo išplitusią ugnį bandė suvaldyti apie 130 ugniagesių.

Anot vietinės žiniasklaidos, šie gaisrai taip pat sukėlė sausumos minų sprogimus.

Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje subyrėjus Jugoslavijai, serbų pajėgos apgulė ir apšaudė Dubrovniką, todėl kai kurios miesto teritorijos buvo apgadintos, o miesto pakraščiai vis dar užteršti minomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

baisu

aisku, kad padega. Ir loks nesutapimas, kad visur vienu metu dega.

tai

gal 1 suvaldykit padegejus ka maza priemoniu pamatyt kas ta daro is kosmoso nejuokinkit nes patys verksite savo karmos pragare z=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS