Gyvenimas be kasos: medikai išgelbėjo, biurokratija palieka užribyje | Diena.lt

GYVENIMAS BE KASOS: MEDIKAI IŠGELBĖJO, BIUROKRATIJA PALIEKA UŽRIBYJE

Šeimos gydytoja Aurelija Proscevičienė kovoja už savo, kaip pacientės, gyvenimo kokybę. Ir ne tik už savo. Tokioje pačioje nepavydėtinoje situacijoje yra atsidūrę ir kelios dešimtys kitų žmonių, kuriems yra pašalinta kasa. Gydytoja įžvelgia šios pacientų grupės diskriminaciją.

Lemtingas tyrimas

„Visą laiką buvau gana sveika. Gerai jaučiausi, o profilaktinių tyrimų rezultatai tai patvirtindavo“, – sakė kaunietė A. Proscevičienė.

Pernai gydytoja labai tvarkingai kreipėsi eilinių profilaktinių tyrimų. Jai buvo atliktas slapto kraujavimo testas, bendras kraujo tyrimas, plaučių nuotrauka, mamografija. Buvo užrašyta ir echoskopijai, nes prieš 22 metus jai buvo pašalintas mazgelis iš skydliaukės. Nuo to laiko periodiškai eidavo skydliaukės hormonų tyrimų. Jie būdavo geri, bet šįkart nuspręsta skydliaukę ištirti echoskopu – toks tyrimas jai buvo atliktas jau senokai. „Gydytoja sakė, kad gerai būtų ir visa kita pasižiūrėti“, – kalbėjo medikė. Taip jai buvo atlikta lemtinga pilvo organų echoskopija.

„Esu dėkinga echoskopiją atlikusiam gydytojui radiologui Gintarui Kuprioniui, kad jis labai profesionaliai ir atidžiai pasižiūrėjo. Pati nieko blogo nejaučiau. Jaučiausi labai gerai, o ką rado, tą rado“, – be didelių emocijų teigė A. Proscevičienė ir perėjo prie svarbiausios dalies.

„Nepatinka, ką matau“

„Gydytojas, matydamas vaizdą ekrane, pasiteiravo, ar nesu sirgusi pankreatitu. Sakau, ne. Kuo skundžiatės? Niekuo. Vis tiek, gal kažką jaučiate? Nieko blogo nejaučiu. Sako, bet man nepatinka, ką matau. Išsiplėtęs kasos latakas. Nusiuntė pasikonsultuoti su gastroenterologu“, – eigą nusakė kaunietė.

Kad būtų trumpesnė eilė, ji nusprendė nieko nelaukdama registruotis mokamam magnetinio rezonanso tyrimui. „Po penkių dienų atsakymas buvo toks pats – išsiplėtęs visame ilgyje kasos latakas. Guodė tik tai, kad daugiau kitų pakitimų nerasta“, – komentavo pašnekovė.

Esame ypatingo sunkumo pacientai, bet palikti užribyje. Prašome, kad sąlygos mums būtų prilygintos žmonių, sergančių pirmo tipo cukriniu diabetu.

Pritaikius visišką narkozę, gastroenterologas atliko kasos latakų tyrimą, paėmė biopsiją. „Ji nerodė vėžinių pakitimų, viskas atrodė gerai, bet buvau nusiųsta pas chirurgą. Jis pasakė, kad yra du keliai. Laukti suvėžėjimo, bet jis reikštų, kad tuomet padėti jau bus nebeįmanoma. Žinojau, kad nusprendusi laukti vos per mėnesį galiu būti priversta su visais atsisveikinti ir keliauti į anapilį. Su kasa yra žaibiškas greitis. Antras kelias – šalinti kasą nieko nelaukiant“, – vardijo A. Proscevičienė.

Ji abejonių neturėjo – šalinti. „Visas gyvenimas prieš akis prabėgo? Niekas neprabėgo. Esu realistė. Stoviu abiem kojomis ant žemės. Žinojau, kad tai labai sudėtinga operacija. Galiu ir neatsikelti. Tačiau nebuvo kitos išeities. Operuotis nuėjau, taip sakant, sveika. Iš Chirurgijos skyriaus išėjau stebuklingai – po 6 parų. Operacija labai sėkminga ir greita – truko tik 6 valandas, kai neretai tokio tipo operacija trunka ir 10 valandų. Gydytojai sakė, kad atėjau su angelu ant peties“, – ne visiems taip sėkmingai pasiseka aptikti pakitimų, kai dar galima padėti, paaiškino A. Proscevičienė.

Sudėtinga situacija

Operacija buvo sudėtinga, tačiau ne mažiau sudėtingas yra gyvenimas be kasos. Palyginti neseniai iš viso buvo nesuvokiama, kad žmogus galėtų išgyventi be šio organo.

„Virškinimo fermentus tenka gerti kiekvieną kartą prieš valgį. Taip pat leistis insuliną. Kompensuojamas tik insulinas. Tiems, kuriems yra pašalinta kasa, nekompensuojami nei fermentai, nei insulino jutikliai ar pompa. Viskas iš savo kišenės. Esame ypatingo sunkumo pacientai, bet palikti užribyje. Prašome, kad sąlygos mums būtų prilygintos žmonių, sergančiųjų pirmo tipo cukriniu diabetu. Jiems kompensuojama ir insulino pompa, jutikliai“, – palygino A. Proscevičienė.

Glikemijos (cukraus kiekio kraujyje – red. past.) kontrolei ir valdymui itin naudinga insulino pompa kainuoja 4,4 tūkst. eurų. Be to, jos išlaikymas ir priežiūra kas mėnesį atsieina po 440 eurų. Šių pirmo tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms kompensuojamų priemonių A. Proscevičienė nenaudoja – jas jai reikėtų pirkti iš savo kišenės. „Per brangu“, – sako gydytoja, įžvelgianti pacientų grupės, kuriai pati priklauso, diskriminaciją. Atsisakiusi minties pirkti brangias priemones, kurias pasitelkus gyvenimas būtų lengvesnis (insulino pompa automatiškai nustato insulino kiekį ir, jei reikia, suleidžia insulino), moteris neišvengė papildomų išlaidų. Kas mėnesį už nekompensuojamus, tačiau jai gyvybiškai svarbius virškinimo fermentus ir keičiamus insulino jutiklius ji sumoka apie 250–300 eurų.

Neturint pakankamai lėšų pirktis kreono – virškinimo fermento – organizmas netenka skysčių, mineralų, baltymų. Laiku nesureguliavus cukraus kiekio kraujyje, tokiems pacientams kaip ji gali tekti atsisveikinti su gyvenimu.

„Glikemija neturintiems kasos kartais, atrodytų, nei iš šio, nei iš to labai stipriai užkyla arba nukrinta. Ypač pavojinga, kai stipriai nukrinta. Man taip ne kartą yra buvę naktį. Gali taip ir likti miegoti amžinai. Koma, ir viso gero“, – konstatavo medikė.

Ji atkreipė dėmesį, kad tokių pacientų būklė yra žymiai sunkesnė nei tiesiog žmonių, sergančių pirmo tipo cukriniu diabetu, tačiau didesnė pagalba teikiama būtent pastariesiems.

„Mūsų yra žymiai sunkesnė būklė. Tai aišku ir chirurgui, ir gastroenterologui, ir endokrinologui. Neaišku tik Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM). Endokrinologei buvo pasiūlyta kreiptis į Sunkių ligų sąrašo padalinį. Sunkių ligų sąraše nėra kasos pašalinimo. Ten yra įgimtos patologijos, bet ne organo pašalinimas“, – dėstė pašnekovė.

Būtina organizacija

„Tokių pacientų kaip aš yra nedaug. Docentas Tomas Vanagas per metus Kaune tokių operacijų atlieka vieną ar kelias. Santaros klinikose – panašiai“, – skaičiavo medikė.

Ji ir dar vienas pacientas kreipėsi dėl esamos situacijos į SAM, Seimą, Valstybinę ligonių kasą. Iš šių raštų kol kas – jokios naudos.

SAM A. Proscevičienei atsakė, kad pacientams, kuriems hipoinsulinemija (atvejai, kai organizmas visiškai negamina insulino – red. past.) išsivysčiusi po procedūros arba kuriems pašalinta kasa, virškinimo fermentai ir nuolatinio gliukozės kiekio stebėjimo sistema, sudaryta iš keičiamųjų jutiklių ir siųstuvų, nekompensuojama, ir tiek.

Nurodyta, kad dėl šių priemonių kompensavimo svarstoma gavus paraišką. Jų nėra gauta, todėl net ir nesvarstoma galimybė dėl minėtų priemonių kompensavimo.

Paraišką gali pateikti vaisto registruotojas ar jo atstovas, medicinos pagalbos priemonės gamintojas ar jo atstovas, asmens sveikatos priežiūros įstaiga, vaisto didmeninio platinimo licencijos turėtojas, gydytojų profesinė draugija, pacientų organizacija arba keli minėti juridiniai asmenys.

Numeta išgelbėtą žmogų

„Kol kas dirbu. Pacientai manęs laukia. Perkuosi jutiklius. Pagal programėlę reguliuoju. Pacientai žino apie operaciją, mano būklę. Geranoriškai į tai žiūri. Tačiau gyvenimo kokybė – akivaizdžiai pablogėjusi“, – neslėpė moteris.

Jutiklis sujungtas su programėle telefone. Kritiniu atveju suveikia aliarmo signalas telefone. „Tačiau giliai įmigus… Gerai, kad šalia miega vyras, jis išgirs. O ką daryti tiems, kurie gyvena vieni arba nesinaudoja šiuolaikinėmis technologijomis? Taip ir nukeliauja žmonės valso žingsniu anapilin“, – A. Proscevičienė stebėjosi, kad po sudėtingų ir valstybei brangiai kainuojančių operacijų tokie žmonės paliekami likimo valiai.

Anot jos, medicinos ir gydytojų lygis – labai aukštas. „Kaip puikiai atlikta operacija! O ką gali funkcionieriai? Nusispjauna, numeta išgelbėtą žmogų. Kitiems kompensuojamos ir funkcinės lovos, sauskelnės, patys brangiausi vaistai, galūnių protezai. O žmonėms, kuriems pašalinta kasa, nekompensuojami net gyvybiškai svarbūs dalykai. Kovoju ne tik dėl savęs, bet ir dėl kitų toje pačioje situacijoje esančių žmonių“, – pabrėžė pašnekovė.

Paradoksas – po kasos pašalinimo Lietuvoje kompensuojamas insulinas, bet virškinimo fermentai ir priemonės glikemijos kontrolei ir valdymui – ne.

SAM kreipėsi į draugiją

SAM Komunikacijos skyriaus patarėjas Julijanas Gališanskis patvirtino, kad asmenims, kuriems dėl kokių nors priežasčių pašalinta kasa, kompensuojamas tik insulinas, o nuolatinio gliukozės kiekio stebėjimo sistema nekompensuojama.

Pasiteiravus, ar SAM planuoja keisti tvarką ir šiuos asmenis įtraukti į sąrašą, kuriems kompensuojamos insulino kiekio stebėjimo ir reguliavimo priemonės, J. Gališanskis raštu atsakė: „Dėl šios situacijos SAM yra gavusi kelis pacientų skundus ir mano, kad problema yra aktuali. SAM kreipėsi į endokrinologų draugiją su prašymu pateikti papildomos informacijos. Gavus draugijos atsakymą, bus sprendžiama, ar klausimo svarstymą nukreipti Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisijai, ar problema gali būti sprendžiama kitais būdais.“

Jis teigė, kad vaistai ir medicinos pagalbos priemonės (MPP) į kompensavimo sąrašus įrašomi vadovaujantis Vaistinių preparatų ir MPP įrašymo į kompensavimo sąrašus ir jų keitimo tvarkos aprašu, patvirtintu sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu.

„Siekdami, kad į kompensavimo sąrašus būtų įtraukti nauji vaistai ar MPP, vaisto registruotojas (ar jo atstovas), MPP gamintojas (ar jo atstovas), asmens sveikatos priežiūros įstaiga, vaistų didmeninio platinimo licencijos turėtojas, gydytojų profesinė draugija, pacientų organizacija arba keli pirmiau išvardyti juridiniai asmenys gali teikti paraiškas dėl vaisto ar MPP įrašymo į kompensavimo sąrašus, – teigiama SAM atstovo atsiųstame atsakyme. – Gautas paraiškas vertina ir dėl kompensavimo tikslingumo sprendžia SAM Vaistinių preparatų ir MPP kompensavimo komisija, atsižvelgdama į vaistų terapinę, farmakoekonominę vertę, MPP funkcinę vertę ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto galimybes. Šiuo metu nepateikta paraiškų dėl vaistų ar MPP, skiriamų pacientams, sergantiems hipoinsulinemija, išsivysčiusia po procedūros, ar pacientams, kuriems pašalinta kasa, įrašymo į kompensavimo sąrašus.“

Tomas Vanagas / Asmeninio archyvo nuotr.


Doc. Tomas Vanagas

Kauno klinikų Chirurgijos klinikos Kasos, kepenų ir tulžies latakų chirurgijos skyriaus vadovas

Yra klinikinių situacijų, kai reikia pašalinti ne tik dalį kasos, bet ją visą. Šalinant visą kasą šalinama ne tik ji, bet ir dvylikapirštė žarna, dalis tulžies latakų ir tulžies pūslė. Ši išplėstinė kasos pašalinimo operacija yra viena sudėtingiausių pilvo chirurgijoje. Ne tik techniniu požiūriu, bet ir paciento gydymo, gyvenimo po operacijos prasme.

Dvi pagrindinės kasos funkcijos – endokrininė ir egzokrininė. Endokrininė – kasa gamina insuliną, kuris perneša gliukozę per ląstelės membraną į ląstelės vidų, – maitina ląsteles. Egzokrininė funkcija – virškinamoji. Kasa yra organas, gaminantis kasos sultis su virškinimo fermentais, kurie skaido baltymus, riebalus ir angliavandenius. Maistui suvirškinti ir įsisavinti būtini virškinimo fermentai.

Po visos kasos pašalinimo operacijų būtina naudoti ir insuliną, ir virškinimo fermentus. Fermentai vartojami valgio metu. Juos gali prireikti vartoti net ir po dalies kasos pašalinimo. 45 proc. pacientų po kasos galvos pašalinimo operacijų taip pat turi egzokrininės funkcijos nepakankamumą.

Paradoksas – po kasos pašalinimo Lietuvoje kompensuojamas insulinas, bet virškinimo fermentai ir priemonės glikemijos kontrolei ir valdymui – ne.

Mūsų centre per metus atliekamos 1–3 visos kasos pašalinimo operacijos. Šie pacientai atsiduria tokioje padėtyje, kad jiems būtina ir insulino terapija, ir nuolat vartoti virškinimo fermentus. Tai nemažos finansinės išlaidos. Kartais įsivaizduojama, kad fermentai yra tik pagalbinė priemonė gausiau pavalgius, tačiau po kasos operacijų tai yra gydomoji priemonė, be kurios maistas apskritai nebus suvirškintas ir pasisavintas.

GALERIJA

  • Gyvenimas be kasos: medikai išgelbėjo, biurokratija palieka užribyje
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

to-Anonimas

SAM -tai trumpinis-Sveikatos aps. sistema. Kaip ir CCCP galima išskaityti- Сталин сам стирал рубаху и т.д. и т.д.

Doc.Tomas Vanagas TEISINGAI

pasakė, jog kasos fermentai vartojami VALGIO metu, bet gydytoja teigia, jog juos vartoja PRIEŠ valgį. :( Kas tai????? Visiškas neprofesionalumas ? Mane tai NUSTEBIMO tik perskaičius gydytojos žodžius ... Ar žurnalistai neteisingai užrašė?

to-Algirdas

taip viskas dėl to kad VISIEMS rūpi TIK jų subinės, babkės. Kol patį neištinka bėda. Tada jau lieka visi kalti, tik ne jis pats (pati). Ar ne taip??? O kai kas rūpinasi visais, daro DĖL VISŲ ir veltui, net ne už ačiū, iš tokių dar TYČIOJAMASI. Ar ne taip?? PATYRIAU tai. Ir nusprendžiau, jog VERTA daryti TIK dėl gyvūnų, nes jie 1000000000 kartų geresni, padoresni už DAUGĖLĮ dvikojų. P.S. ar esat gyvenime ką nors padaręs VELTUI ? Net pamaitinęs benamę katę? NE. .Kaip ir šį gydytoja-manau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS