Kas sumažins nepageidaujamus kilogramus, priklauso nuo figūros tipo | Diena.lt

KAS SUMAŽINS NEPAGEIDAUJAMUS KILOGRAMUS, PRIKLAUSO NUO FIGŪROS TIPO

Kriaušės formos figūrą turintys žmonės gali dažniau pasimėgauti migdolais, „obuoliukai“ turėtų vengti produktų, turinčių aukštą glikemijos lygį, o banano figūros tipo savininkams derėtų dažniau mėgautis jūros gėrybėmis. Tokius patarimus laidoje „Klauskite daktaro“ dalija gydytojas Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, dėl hormonų pusiausvyros skirtingiems žmonėms riebalai kaupiasi skirtingose vietose, todėl ir skirtingi produktai padeda priaugti arba atsikratyti papildomų kilogramų.

Anot A. Unikausko, nuo 25-erių palaipsniui pradedame prarasti savo raumenų masę. Tą vietą užima riebalai, todėl toks pat maisto kiekis, kurį valgėte, būdamas 25-erių, sulaukus 40 metų, jus jau gali tukinti. Dar vienas labai svarbus veiksnys – hormonų apykaita. Priklausomai nuo hormonų pusiausvyros, riebalai kaupiasi tam tikrose kūno vietose, todėl atsiranda tam tikras žmogaus figūros tipas: obuolio, kriaušės arba banano.

A. Unikauskas tvirtina, kad vienas iš svarbiausių žmogaus kūno rodiklių – liemens ir klubų apimčių santykis. Kuo šis santykis mažesnis už vienetą, tuo moteriai yra geriau. Moterims jis neturėtų būti didesnis nei 0,9. Vyrų kūno sudėjimas kitoks, todėl šis santykis gali būti lygus vienetui.

Pasak A. Unikausko, kriaušės formos figūros tipą turintiems žmonėms riebalai kaupiasi klubų srityje. Todėl, norint atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, galima pakoreguoti savo mitybą. Šio figūros tipo žmonėms daktaras pataria dažniau pasimėgauti migdolais ar datulėmis, o salotoms dažniau rinktis morkas, burokėlius ir kukurūzus.

Obuolio formą turinčių žmonių nepageidaujamas papildomas svoris dažniausiai kaupiasi pilvo ir šonų srityse. A. Unikauskas akcentuoja, kad toks pilnumas yra pavojingas sveikatai, nes riebalai kaupiasi ant vidinių organų.

Tokiems asmenims daug dažniau padidėja cholesterolio kiekis kraujyje. Kyla pavojus išsivystyti cukriniam diabetui. Vyrams tokie riebalai blokuoja testosterono gamybą. Taip pat gali sukelti daug kitų sveikatos problemų, tarp kurių – ir padidėjusią vėžio riziką.

„Patartina valgyti produktus su žemu glikemijos indeksu. Tiksliau, reikia vengti cukraus, miltų ir hidrintų riebalų“, – sako A. Unikauskas. Turintiems obuolio figūrą patartina valgyti raudonąją papriką, kopūstus, pomidorus, baklažanus ir lęšius.

Trečiasis figūros tipas – banano formos figūra, kurios pilnumas išsidėstęs per visą kūną. „Reikia vartoti produktus, turinčius jodo. Visų pirma tai yra jūros produktai – ne vien žuvis. Tai gali būti krevetės, kalmarai, jūros dumbliai, moliuskai. Taip pat tokiais atvejais reikėtų pasitikrinti pas endokrinologą skydliaukės funkciją“, – atkreipia dėmesį gydytojas.

Tokios figūros žmonėms svarbu sočiai papusryčiauti ir papietauti, bet beveik nevakarieniauti. Galima išgerti stiklinę kefyro. Taip pat patartina valgyti džiovintus abrikosus, pieno produktus, pievagrybius, pupeles.

Kokių universalių mitybos principų laikytis ir kaip sveikiau maitintis ar numesti nereikalingus kilogramus, sužinosite „Klauskite daktaro“ siužete.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS