Kraujo donorai gelbsti gyvybes patys to nesureikšmindami | Diena.lt

KRAUJO DONORAI GELBSTI GYVYBES PATYS TO NESUREIKŠMINDAMI

  • 1

Santaros klinikų Kraujo centras kasmet atliekama iki 25 tūkst. kraujo donacijų – paruošiama daugiau nei 20 000 eritrocitų, apie 10 000 trombocitų vienetų. Kad būtų paruošiamas reikalingas kiekis kraujo komponentų, čia kasdien laukiama mažiausiai 100 donorų.

Kraujo reikėjo nuolatos

Santaros klinikų Kraujo centras donorų kraujo komponentais aprūpina šių klinikų, taip pat Nacionalinio vėžio instituto, Klaipėdos jūrininkų ligoninės ir kitų asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientus. Kraujo centras šiose klinikose buvo įkurtas pradėjus atlikti kamieninių kraujodaros ląstelių (kaulų čiulpų) transplantacijas.

„Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centre gydomiems pacientams reikėjo užtikrinti nuolatinį kraujo komponentų prieinamumą, ypač trombocitų, nes po kaulų čiulpų transplantacijų trombocitų kiekis kritiškai sumažėja ir tuo metu būtina skirti donoro trombocitų. „Svarbu ir tai, kad trombocitų koncentratai galioja 5 dienas. Juos surinkti, laikyti nuolatines atsargas ir patenkinti poreikį – taip pat didelis iššūkis. Per vieną dieną pacientams gydyti sunaudojama iki 50 vienetų koncentrato“, – pasak Santaros klinikų Kraujo centro vedėjos gydytojos hematologės Linos Kryžauskaitės, sudėtingos operacijos, organų ir kaulų čiulpų transplantacijos be kraujo donorystės tiesiog neįmanomos.

Donorystė yra ir dėl kito žmogaus, ir dėl savęs: juk niekas nežino, kada būtent tokio gydymo ir pagalbos reikės pačiam ar artimajam.

Apsisprendę padėti

Į Kraujo centrą užsuka ir nuolatinių donorų, sąmoningai apsisprendusių padėti kitiems.

Evaldas Dūdonis pirmą kartą kraujo dovanojo studijų metais: „Atėjau į donorystės akciją Teisės fakultete, nuo tada ir pradėjau reguliariai dovanoti kraujo. Tai savotiška savanorystė visuomenei. Pirmaisiais kartais dovanojau kraujo, vėliau manęs paklausė, ar galėčiau dovanoti trombocitų, kuriems surinkti reikia skirti daugiau laiko. Nuo tada esu trombocitų donoras.“

Teisininkas skaičiuoja, kad kraujo yra dovanojęs daugiau kaip 50 kartų.

Liną Jurgelėną kraujo donorystei paakino brolis medikas, o dabar donorystės iniciatyvą jis populiarina darbovietėje, draugų rate: „Ši mano veikla prasidėjo sulig pilnametyste ir tęsiasi jau beveik dešimtmetį. Supratau, kad man nepakenks, o kitiems tai gyvybiškai būtina. Donuoju trombocitus, į Santaros klinikų Kraujo centrą atvykstu dažnai – yra buvę, kad per metus ir 17 kartų donavau. Įprastas režimas – kartą per mėnesį ar šiek tiek rečiau“, – pasakoja beveik 80 kartų kraujo dovanojęs vyras.

Dėl kito ir savęs

„Donorystė – tai savanorystė, kuri turi būti nuolatinė, tęstinė. Donorystė yra ir dėl kito žmogaus, ir dėl savęs: juk niekas nežino, kada būtent tokio gydymo ir pagalbos reikės pačiam ar artimajam. Tie 2 proc. mūsų šalies gyventojų, kurie nuolat ateina dovanoti kraujo, daro milžinišką darbą už daugelį mūsų. Jie atlieka kilniausią misiją pasaulyje ir dažnas to net nesureikšmina. Už tai jiems nuoširdžiausiai dėkojame“, – sako L. Kryžauskaitė.


Kviečia dovanoti gyvenimą

Donorų kraujo reikia nuolatos ir nedelsiant pacientams po sunkių traumų, nudegimų, chirurginių operacijų metu; gimdyvėms, naujagimiams, žmonėms, sergantiems onkologinėmis ir kitomis ligomis.

Kraujo donoru gali būti kiekvienas sveikas 18–65 metų amžiaus žmogus, kurio kūno masė ne mažesnė nei 50 kg, pateikęs galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Donorų kraujo surinkimo procedūra yra saugi: naudojamos tik vienkartinės sterilios priemonės, vienos donacijos metu paimama standartinė kraujo dozė – 450 ml ir apie 30 ml privalomiems kraujo tyrimams, o visa informacija apie donorą, jo sveikatą, kraujo tyrimų rezultatus yra konfidenciali.

„Dovanodamas kraujo dovanoji gyvenimą!“ – skelbia Kauno klinikų kraujo centras.

Kauno klinikų Kraujo centre (Eivenių g. 2, Kaunas) donorai priimami I, III, V  8–18 val., II, IV  9–19 val., VI 9–15 val. Tel. pasiteirauti: +370 373 26 856, +370 373 26500.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Atsargiai-uwaga-werboten

po tokio kraujo davimo, kai išėjau įgatvę-atsisakė regėjimas. vos nepapuoliau po automobiliu. gerai kad už pusvalandžio atsistatė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS