Negalintiems padovanoti kraujo NKC dalins geležies papildus: siekia pagerinti donorų sveikatą | Diena.lt

NEGALINTIEMS PADOVANOTI KRAUJO NKC DALINS GELEŽIES PAPILDUS: SIEKIA PAGERINTI DONORŲ SVEIKATĄ

  • 5

Nuo šiol neatlygintiniems donorams, dėl geležies trūkumo organizme negalintiems dovanoti kraujo, Nacionalinis kraujo centras (NKC) nemokamai dalins maisto papildus su geležimi. Geranoriškos iniciatyvos imtasi pastebėjus donorų nusivylimą, kai paaiškėja, jog dėl per žemo geležies lygio duoti kraujo jie visgi negali. Dovanojant maisto papildus siekiama atsidėkoti skiriantiems savo laiką, padėti gerinti jų sveikatą ir laukti sugrįžtant hemoglobino rodikliams atsistačius.

Nacionaliniame kraujo centre per metus apsilanko maždaug 40 tūkst. žmonių, norinčių Lietuvos pacientams padovanoti itin reikalingo kraujo. Deja, bet net 16 proc. atvykusiųjų kraujas negali būti paimamas. Priežastys to būna įvairios, tačiau pati dažniausia iš jų – geležies trūkumas donoro kraujyje. Tai nustatoma atlikus kraujo tyrimą dar prieš donorui duodant kraujo.

NKC vadovas: tai darome iš dėkingumo

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, dėl geležies trūkumo kraujo negali dovanoti maždaug 10 proc. visų apsilankančių donorų, t. y. apie 4 tūkst. žmonių per metus. Tačiau nuo šiol jie nebeišeis tuščiomis. Donorams, kuriems NKC bus nustatytas per žemas hemoglobino ar feritino kiekis, bus dovanojami maisto papildai su geležimi.

Daumantas Gutauskas. Nacionalinio kraujo centro archyvo nuotr.

„Tai darome iš dėkingumo žmonėms, kurie skiria savo brangų laiką, tačiau po atlikto tyrimo nusivilia visgi negalėsiantys dovanoti kraujo, – sakė D. Gutauskas. – Jiems dalinsime geležies papildus ir lauksime sugrįžtant po mėnesio ar kelių, kai atsistatys hemoglobino lygis kraujyje.“

Tai darome iš dėkingumo žmonėms, kurie skiria savo brangų laiką, tačiau po atlikto tyrimo nusivilia visgi negalėsiantys dovanoti kraujo.

Pasak NKC vadovo, geležies trūkumą dažniausiai paskatina nepilnavertė mityba bei dažnos kraujo donacijos (didžiausias leistinas kraujo dovanojimo kiekis vyrams yra 6 kartai per metus, moterims – 4 kartai per metus). Nustačius per žemą hemoglobino ar feritino kiekį, atvykę donorai bus apdovanoti maisto papildais su geležimi. Dovanojamų papildų vartojimo kursas – 3 mėnesiai, tačiau atvykti pakartotiniam tyrimui ir galimai donacijai kviečiama jau po mėnesio.

Geležies trūkumas stipriai paveikia gyvenimo kokybę

Kaip aiškina donorystės veiklą NKC kuruojanti medicinos gydytoja Renata Poviliūnienė, geležis žmogaus organizme yra labai svarbi: tik pakankamas jos kiekis padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, užtikrinti organizmo aprūpinimą deguonimi, raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymą, imuninės sistemos veiklą.

Hemoglobinas yra raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) dalis, pernešanti deguonį, todėl geležis ir jos atsargos padeda palaikyti normalų eritrocitų ir hemoglobino susidarymą bei užtikrina deguonies pernešimą į raumenis ir organus. Taip pat geležis dalyvauja energijos gamyboje ir yra svarbi imuninės sistemos veiklai.

Todėl geležies trūkumas gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę. Gydytoja įvardija simptomus, atsirandančius organizme trūkstant geležies: mieguistumas, nuovargis, apatija, išblyškusi oda, lūžinėjantys nagai, slenkantys plaukai, dėmesio sutrikimas, atminties pablogėjimas, galvos svaigimas, fizinio krūvio netoleravimas.

Hemoglobino kiekis kraujyje yra tiriamas kiekvienam, norinčiam NKC dovanoti kraujo.

 

„Paprastai geležies trūkumas pastebimas ne iš karto, – teigė R. Poviliūnienė. – Hemoglobino kiekis kraujyje nustatomas bendruoju kraujo tyrimu, o jo trūkumas parodo ir geležies trūkumą kraujotakoje. Geležies atsargas parodo feritino tyrimas. Nustačius sumažėjusį hemoglobino kiekį, kraujas iš donoro neimamas.“

Hemoglobino kiekis kraujyje yra tiriamas kiekvienam, norinčiam NKC dovanoti kraujo. Donorams, kurie kraujo duoda 4 ir daugiau kartų per metus, taip pat kartą metuose būna atliekamas feritino tyrimas.

Atkreipia dėmesį į mitybą

Medicinos gydytoja atkreipia dėmesį, kad geležies poreikis organizme padidėja padovanojus kraujo, todėl labai svarbi yra visavertė mityba, daug geležies turintys produktai ir tinkamas jų vartojimas.

„Geležies trūkumo galima išvengti renkantis produktus, turinčius daug geležies. Tai yra mėsa, kepenys, grikiai, žalumynai, burokėliai ir t. t. Taip pat svarbu juos tinkamai derinti ir papildyti daug vitamino C turinčiais produktais: žaliaisiais čili pipirais, geltonosiomis saldžiosiomis paprikomis, juodaisiais serbentais, čiobreliais, petražolėmis, lapiniais kale kopūstais, brokoliais, apelsinais, citrinomis, braškėmis. Be to, svarbu kartu nevartoti produktų, mažinančių geležies pasisavinimą (t. y. kava, arbata, pieno produktai)“, – paaiškino R. Poviliūnienė.

GALERIJA

  • Negalintiems padovanoti kraujo NKC dalins geležies papildus: siekia pagerinti donorų sveikatą
Nacionalinio kraujo centro archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kraujo

reik jo plazmos bizniukui,kai kas is to klesti gerai ,kodel ?

tam "net"

kacapėli, tavo rusofašistinis kraujas normaliems žmonėms net netinkamas, būk ramus "dubasintojėli"

banderovka

net-gal jums kada reiks mano lašo kraujo.net neabejodama --paaukosiu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS