NKC: per praėjusius metus išaugo kraujo donorų skaičius, paaukotas rekordinis kiekis kraujo | Diena.lt

NKC: PER PRAĖJUSIUS METUS IŠAUGO KRAUJO DONORŲ SKAIČIUS, PAAUKOTAS REKORDINIS KIEKIS KRAUJO

  • 1

Nacionalinio kraujo centro (NKC) duomenys rodo, kad vis daugiau Lietuvos gyventojų tampa naujais kraujo donorais. Pernai atlikta maždaug 4 proc. daugiau donacijų, nei 2022 m., o taip pat pirmakarčių donorų sulaukta 7 proc. daugiau. Praėjusiais metais surinktas ir rekordinis po pandemijos kraujo kiekis – daugiau nei 32 tūkst. litrų.

NKC duomenimis, 2023 m. kraujo dovanojusių donorų iš viso buvo kiek daugiau nei 40 000, atliktų donacijų – 72 300, o surinkta daugiau nei 32 500 litrų kraujo. 2022 m. kraują dovanojusių donorų buvo kiek daugiau nei 38 400, atliktų donacijų – beveik 68 000, o surinkta kraujo – kiek daugiau nei 30 500 litrų.

Pastebimai auga pirmakarčių donorų skaičius, kadangi 2022 m. jų buvo daugiau nei 7,8 tūkst., o 2023 m. jau daugiau nei 8,4 tūkst.

Neatlygintinos kraujo donorystės statistika reguliariai gerėja kasmet, kadangi 2021-aisiais Lietuvoje buvo atlikta maždaug 64 tūkst. donacijų ir surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo, o 2020-aisiais kraujo donorai neatlygintai kraujo davė 62 tūkst. kartų.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, nuolat augantys skaičiai parodo, kad šalyje daugėja žmonių, kurie supranta, jog kiekviena donacija yra reikšminga. Labai svarbus ir NKC darbuotojų indėlis, kurie užtikrina, kad gydymo įstaigose nepritrūktų kraujo.

„Viliuosi, kad ir apie 2024-uosius galėsime kalbėti kaip apie tuos metus, kurie leido surinkti dar vieną rekordinį kraujo kiekį“, – sako D. Gutauskas.

Kraujobuse vienu metu kraujo gali duoti trys žmonės. 

Pasak NKC vadovo, kraujo donorystę šiemet supaprastino rudenį po visą Lietuvą keliauti pradėję kraujobusai.

„Kraujobuse vienu metu kraujo gali duoti trys žmonės. Čia sumontuota speciali įranga, pirmosios pagalbos rinkiniai. Per dieną viename iš kraujo donorystės autobusų galima maksimaliai surinkti 27 litrus kraujo iš 60 donorų, kadangi tokiam kiekiui yra pritaikyta įranga. Pagal specialų užsakymą pagamintuose kraujobusuose galima patogiai donuoti kraujo, nepaisant metų laiko ar oro sąlygų, kurios rudenį ir žiemą būna itin nepalankios“, – teigia NKC direktorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

nu taip,akivaizdu,kad vidurinis personalas lygus nuliui

SUSIJUSIOS NAUJIENOS