Kraujo donorų patikrai siūlomas Hepatito registras – Seime | Diena.lt

KRAUJO DONORŲ PATIKRAI SIŪLOMAS HEPATITO REGISTRAS – SEIME

  • 1

Seimas svarstys siūlymą steigti Hepatito registrą, antradienį po pateikimo pritaręs tokiai Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės inicijuotai pataisai.

D.Mikutienė siūlo įstatymus papildyti nuostata, kad prieš imant donoro kraują turi būti atlikta Hepatito registro duomenų patikra. Pasak komiteto vadovės, įsteigus valstybinį B ir C hepatitų registrą, būtų sugriežtinta šios ligos kontrolė, šiuo metu realiai nevykstanti.

„Reikėtų įvertinti ir tai, kad pabėgėlių krizės kontekste tai yra didelis iššūkis visoms valstybėms, visos šalys daro veiksmus, kad surinktų reikiamą informaciją ir tinkamai ja naudotis

Komiteto vadovė pabrėžė, jog donorų duotas kraujas dėl hepatitų tikrinamas ir šiuo metu, bet sergančių asmenų duomenis kaupiant registre jie kaip galimi donorai būtų atmetami iš karto, nesukeliant papildomų rizikų.

„Kadangi nėra jokios galimybės atlikti sergančiųjų virusiniais B ir C hepatitais registravimą, atvykus sergantiems asmenims kraujo donacijos procedūrai rizikos faktorius dar padidėja, nes tai yra viena iš galimybių užsikrėsti šia liga“, - rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Pristatydama projektus Seime D.Mikutienė pabrėžė, jog papildomų išlaidų idėjos įgyvendinimas nepareikalautų, be to, būtų sutaupoma lėšų, nes sergančių asmenų kraujas nebūtų paimamas, tiriamas, nereikėtų jo po to išpilti ir t.t.

„Nemanau, kad administravimo lėšos čia padidėtų, nes tai yra elektroninė sistema“, - sakė D.Mikutienė, pridūrusi, kad kraujo donorų registras jau egzistuoja ir hepatitų registras būtų jo posistemė. „Tai visiškai nieko nekainuos, o neturėdami šitų duomenų mes be galo švaistome valstybės lėšas“, - pridūrė komiteto vadovė.

Parlamentarės pateikiamais duomenimis, Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 300 susirgimų virusiniais B ir C hepatitais atvejų, tačiau oficialioji statistika neatspindi realios padėties, nes faktinis užsikrėtusiųjų  skaičius yra dar didesnis.

„Aktuali problema yra tai, kad šias infekcijas iš karto po užsikrėtimo labai sudėtinga išaiškinti, užsikrėtusieji serga patys to nežinodami, nejaučia jokių ligos simptomų, todėl kyla infekcijos platinimo rizika“, - teigiama pataisos aiškinamajame rašte.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė tvirtino, jog pataisos - perteklinės, nes e.sveikatos sistemoje numatyti specializuoti registrai, D.Mikutienė atsakė, jog įrašymas į įstatymą tam nekliudys, o garantuos registro buvimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

delja

tai reikejo daryti senai, dabar atsibudot, serganciu yra daud, es dauguma net neitare turintis vyrusa,jis psireiskia nezymei, zmogus net nejaucia.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS