Kugelio mėgėjams – bulvių ir cukinijų duetas (receptas) | Diena.lt

KUGELIO MĖGĖJAMS – BULVIŲ IR CUKINIJŲ DUETAS (RECEPTAS)

  • 4

Užkietėję kugelio mėgėjai neleis sumeluoti, kad, nepaisant puikaus patiekalo skonio, jis yra gana kaloringas ir sunkiai virškinamas. Taip yra dėl gausaus bulvių kiekio, naudojamo šiam laikui nepavaldžiam patiekalui gaminti, gardinimo virškinimą sunkinančiais priedais – miltais, mėsa, manais ar spirgais.

Subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė siūlo išbandyti kugelio alternatyvą, kurioje bulves papildo sveikatai palankios ir nebrangios daržovės – cukinijos.

Bulvės, anot dietistės V. Kurpienės, lietuvių mityboje sutinkamos itin dažnai – jas naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams. Nors apie bulves galima išgirsti įvairių nuomonių, dietistė šių daržovių nedemonizuoja – priešingai, rekomenduoja vartoti, nes tinkamai paruoštos ir saikingai vartojamos bulvės yra vertingos.

„Šviežios bulvės – vertingos daržovės, jos turi įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Tai kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, yra karotino šaltinis. Tiesa, kiek tų naudingųjų savybių gausime, priklauso nuo apdorojimo būdo. Ką tik iškastas, šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupenomis, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums reikalingų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – pažymi V. Kurpienė.

Vis dėlto tiems, kuriems bulvės neatsiejamos nuo kugelio, dietistė pataria per daug nepiktnaudžiauti ir negalvoti, kad tradicinis bulvių plokštainis papildo organizmą dideliu naudingųjų medžiagų kiekiu.

V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę šio kepinio versiją, papildant bulvių tarkius morkomis ir cukinijomis. Būtent pastarosios suteikia šiam patiekalui išskirtinumo, o valgant neapsunkina organizmo.

Šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupenomis, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių.

„Cukinijas į racioną rekomenduoju įtraukti dėl daugybės priežasčių. Jos pasižymi nedideliu organinių rūgščių kiekiu, todėl jos vertingos turint skrandžio ir žarnyno problemų. Ši daržovė gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuoti skysčių kiekį organizme. Kuo tamsesnė cukinijos žievė – tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės. Skaniausios yra jaunos, neperaugusios daržovės“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Šios daržovės labai nekaloringos – vos 16 kcal/100 g (toks pats kiekis bulvių – 72 kcal), tad jas galima valgyti neribojant savęs.

Cukinijos valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Anot V. Kurpienės, šaltuoju metų periodu jos gali pakeisti agurkus salotose, supjaustytos šiaudeliais gali būti naudojamos užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, itin skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t. y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais. Taip pat tinka padažams, troškiniams, rauginimui, blynams ar net pyragams.

„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, bet ji puikiai sugeria kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai. Kviečiu išbandyti naują „Cugelio“ receptą, pagardintą ypatingu padažu. Jei pastarojo nesinori, cukinija dera su česnakais, raudonėliais, bazilikais, čiobreliais, rozmarinais, rūkytos paprikos milteliais“, – pataria dietistė ir priduria, kad naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.


„Cugelis“ pagal V. Kurpienę

2 morkos,

2 cukinijos,

2 bulvės,

2 kiaušiniai,

kietojo tarkuoto sūrio,

česnako pagal skonį,

druskos,

pipirų.

Bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite. Supilkite tešlą į pasirinktą formą. Pašaukite iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35–40 minučių. Svarbu neperkepti, nes vietoj plokštainio išeis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, kepimo formos ir patiekalo dydžio. Patiekite kugelį su sočiuoju padažu (sumaišykite mėgstamomis proporcijomis graikišką jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytus pomidorus, petražoles, krapus, druska ir pipirus. Jei valgys ir vaikai, petražoles ir krapus galima patiekti atskirai – įsibers tie, kurie nori).

iStock nuotr.

GALERIJA

  • Alternatyva: dietistė V. Kurpienė siūlo išsikepti „Cugelį“ – nustebins patiekalo lengvumas, netikėti ingredientai ir kaina
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jonas

Nereikia taip piktai kalbėti, jeigu žmones nori alternatyvų. Aš pasinaudojau receptu ir puikiai gavosi. Ačiū už puiku receptą.

geras gavosi

bulves ir cukinijas tarkavau morkine tarka.

įdomu

reikės pabandyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS