Nauda mūsų žarnyno bakterijoms ir imuninei sistemai: kokį supermaistą rinktis? | Diena.lt

NAUDA MŪSŲ ŽARNYNO BAKTERIJOMS IR IMUNINEI SISTEMAI: KOKĮ SUPERMAISTĄ RINKTIS?

  • 0

Ar teko girdėti apie sąvoką supermaistas? Tai gali būti spirulina, jūros daržovės, ispaninio šalavijo sėklos, goji uogos, trintų džiovintų daržovių mišinukai, kurie neva turėtų pagerinti žarnyno sveikatą ir padėti atsikratyti pilvo pūtimo. Tačiau maitinantis nesubalansuotai, du šaukštai stebuklingo eliksyro per dieną – naudos neduos.

Apie supermaistą plačiau papasakojo sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas, biomedicinos mokslų daktaras Artūras Sujeta.

– Kas yra tas supermaistas?

– Visų pirma, labai gražus terminas. Tačiau, aišku, kažkokių superfunkcijų jis neatlieka. Tai tiesiog maistas, kurį vartojant mes galime tikėtis kažkokios naudos sveikatai. Dažniausiai tai nauda mūsų žarnyno bakterijoms, imuninei sistemai. Kitaip tariant, tai galėtų būti paprasčiausias funkcinis maistas. Mes tikrai šitomis sąvokomis nepaklaidintume kito žmogaus.

– Kokius produktus galima laikyti supermaistu?

– Raugintus kopūstus, nes tai puikus maistinių skaidulų ir vitamino C šaltinis. Tai liaudiškas supermaistas. Nebūtina visais atvejais naudoti ispaninio šalavijo sėklų. Taip pat nebūtina vartoti specifinių maisto priedų, kuriuos mes perkame už pakankamai nemažus pinigus. Jie atlieka, jeigu atlieka, tokią pačią funkciją, kaip Lietuvoje esantis balkšvasis gyslotis. Kaip maisto priedą jį vartoja labai dideli gamintojai, kad praturtintų maistinėmis skaidulomis produktus, sakykime, jogurtus, duoną, košes. Naudingos ir sėlenos. Galima išskirti didžiąją dalį maisto grupių, kuriose gausu nevirškinamų maistinių skaidulų. Netgi paprasčiausią bulvę, kuri atrodo elementarus produktas. Lietuviai kartais per daug suvartoja riebaluose keptų bulvių, bet jeigu mes pažiūrėtume į išvirtą, atvėsusią bulvę, sakykime, bulvę su lupena, tai jau tampa supermaistu. Bulvėje esantis krakmolas tampa stabiliu, sunkiai virškinamu. Tokia suvalgyta bulvė  skaidoma ilgesnį laiką mūsų žarnyno bakterijų. Išsiskiria tokios medžiagos, kurios vadinamos butiratais, jos labai naudingos mūsų organizmui, nes tai puiki prevencijos priemonė kalbant apie žarnyno onkologiją ir kitas labai rimtas ligas. Nepamirškime tamsių uogų,tų pačių mėlynių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu mityba nėra subalansuota, ar galima tikėtis kokių nors rezultatų?

– Naivu tikėtis, jeigu žmogus vartoja daug perdirbto maisto. Mes žinom, kad mus lėtai žudo transformuoti, perkaitinti riebalai, didelis cukraus kiekis ir pusfabrikačiai, kuriuose yra visokiausių maisto stipriklių, dažiklių, saldikių. Tai keli šaukštai šalavijų sėklų blogiau nepadarys, jie galbūt geriau palaikys jūsų žarnyną, tačiau stebuklo tikėtis tikrai neverta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS