Pirmą kartą pasaulyje JAV chirurgai persodino kiaulės inkstą gyvam pacientui | Diena.lt

PIRMĄ KARTĄ PASAULYJE JAV CHIRURGAI PERSODINO KIAULĖS INKSTĄ GYVAM PACIENTUI

JAV chirurgų komanda pirmą kartą gyvam pacientui sėkmingai persodino genetiškai modifikuotą kiaulės inkstą, ketvirtadienį pranešė JAV ligoninė.

Keturias valandas trukusi operacija šeštadienį buvo atlikta 62 metų vyrui, kenčiančiam nuo paskutinės stadijos inkstų ligos, pranešė Masačusetso bendroji ligoninė (MGH). „Procedūra žymi svarbų etapą, siekiant suteikti pacientams lengviau prieinamus organus“, – sakoma ligoninės pranešime.

Organų trūkumas yra nuolatinė problema visame pasaulyje. Pasak Bostono ligoninės, vien MGH laukiančiųjų inksto transplantacijos sąraše yra daugiau nei 1 400 pacientų. „Tikimės, kad šis transplantacijos metodas suteiks išsigelbėjimą milijonams pacientų visame pasaulyje, kenčiančių inkstų nepakankamumą“, – sakė dr. Tatsuo Kawai, operaciją atlikusios komandos narys.

Ligoninė pranešė, kad transplantacijai panaudotas kiaulės inkstas buvo genetiškai modifikuotas, kad būtų pašalinti kenksmingi kiaulių genai ir pridėti tam tikri žmogaus genai. Ligoninė pranešė, kad pacientas Richardas Slaymanas iš Veimuto Masačusetso valstijoje sveiksta ligoninėje ir tikimasi, kad netrukus bus išrašytas.

2018 m. šiam pacientui, sergančiam 2-ojo tipo cukriniu diabetu ir hipertenzija, buvo persodintas žmogaus inkstas, tačiau po penkerių metų jis nustojo funkcionuoti ir jam buvo atliekama dializė. R. Slaymanas sakė sutikęs, kad jam būtų persodintas kiaulės inkstas, nes tai buvo ne tik būdas jam padėti, bet ir „būdas suteikti viltį tūkstančiams žmonių, kuriems reikia transplantacijos, kad išgyventų“.

R. Slaymanas yra juodaodis, tad ligoninė mano, jog procedūra gali būti ypač naudinga etninėms mažumoms, kurių atstovai itin dažnai serga inkstų ligomis.

Organų persodinimas iš vienos rūšies į kitą yra besiplėtojanti sritis, žinoma kaip ksenotransplantacija. Kiaulių inkstai anksčiau buvo persodinti pacientams, patyrusiems smegenų mirtį, tačiau R. Slaymanas yra pirmasis gyvas žmogus, gavęs kiaulės inkstą.  Neseniai Jungtinėse Valstijose dviem pacientams buvo persodintos kiaulių širdys, tačiau abu išgyveno mažiau nei du mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Vėl demagogija ir melas?

N. Vilnioje jau nuo 20 amžiaus pradžios daromos kiaulių organų įsiminimo, perkėlimo operacijos. Daugybė žmonių esamu metu turi kiaulių vidaus organų, kitų "patobulinimų", įskaitant ir padarus kaip Landsbergis, jo vaikai, anūkai, proanūkiai. Juos kaip bepročiai periodiškai laiko N.Vilnioj, daro eksperimentus, jie turi ne tik kiaulių organų persodinti, bet ir protestai žemiau gyvulio intelekto. Nejaugi nesimato? Tie eksperimentai iš tiesų šimtmečių senumo, pavyzdžiui, išprotėjęs žydas visada eina lytiškai santykiauti su avimis, kiaule, kartais višta ar kitu gyvūnu. Jo protelis toks. Zoofilija vadinasi. Todėl dažni atvejai, jai žydas lytiškai santykiauja su ruse, su šunimi, su kiaule ir dar kokiu gyvūnu vienu metu. Gausybė atvejų, kai gimsta žydo duktė Dalė ar Auda, ar Landsbergiui su kiaulės šeriais juodais ant nugaros, su kiaulės uodega ar avies juodu kailiu ant galvos ir su ūsais, barzda. Paskui žydas tą Aidą veda į saloną, kur skuta šunis, yra Vilniuje, Užupyje. Nuo seno skuta žydes.

tam juodaodziui

geriau butu tikes bezdziones inkstas, daug panasiu genu

Anonimas

BEVEIK VISAS SEIMAS TURI PERSODINTAS KIAULĖS SMEGENIS IR AKIS....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS