E. Gentvilas: turto ir taršos mokesčių projektus planuojame registruoti per dvi savaites | Diena.lt

E. GENTVILAS: TURTO IR TARŠOS MOKESČIŲ PROJEKTUS PLANUOJAME REGISTRUOTI PER DVI SAVAITES

Valdančiosios koalicijos partnerio Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime atstovai šią savaitę svarstys mokesčių pertvarkai skirtus įstatymų projektus, susijusius su turto bei taršos apmokestinimu, o juos registruos per dvi artimiausias savaites, sako frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

„Manau, kad jau šios savaitės pabaigoje bus ne tik išsakyta pozicija, bet ir registruoti įstatymų projektai. (...) Mes manome, kad visi individualios veiklos apmokestinimo pakeitimai turėtų būti išimami, nes jie duoda mažai naudos, o kelia labai daug aistrų ir ekonomine, finansine prasme daro labai nedidelį poveikį, kompromituoja pačią reformą“, – Žinių radijui trečiadienį sakė E. Gentvilas.

„Kaip kompensacija, turėtume eiti į tuos ekonomikai mažiau žalingus mokesčius kaip turto apmokestinimas ir taršos apmokestinimas. Manau, kad šita linkme ir bus parengti mūsų įstatymų projektai“, – teigė Liberalų frakcijos seniūnas.

Vėliau E. Gentvilas BNS patikslino, kad šią savaitę liberalai mokesčių pertvarkai skirtus projektus tik svarstys, o juos registruos iki rugpjūčio 23 dienos.

Jo teigimu, pataisomis bus siūloma eliminuoti mokesčių reforma numatomus įvesti individualios veiklos apmokestinimo pakeitimus, taip pat numatoma siūlyti platesnį nekilnojamo turto apmokestinimo modelį.

„Kaip mes ten formuluosime – ar išbraukti tą dalį, kuria yra siūloma individualios veiklos apmokestinimą naujai reglamentuoti, ar darysime kažkokius pakeitimus – žiūrėsime po diskusijų su ekspertais“, – aiškino E. Gentvilas.

„Matyt, kad siūlysime nekilnojamo turto mokesčio platesnį modelį. I. Šimonytė nepriima argumentų, jeigu mažinamos įplaukos ir nedidinamos pajamos. (...) (Siūlysime – BNS) darbinės veiklos apmokestinimo pakeitimų neliesti, o kalbėti apie turto mokesčio plėtimą“, – sakė Liberalų sąjūdžio seniūnas.

Kaip kompensacija, turėtume eiti į tuos ekonomikai mažiau žalingus mokesčius kaip turto apmokestinimas ir taršos apmokestinimas.

 

Tuo metu su taršos apmokestinimu susijusios pasiūlymų formuluotės, E. Gentvilo teigimu, dar neaišku. 

Pasak jo, artimiausiomis dienomis dėl mokesčių pertvarkos liberalai planuoja rengti pasitarimus su Prezidentūros patarėjais, ekspertais bei savo frakcijos viduje.

Liberalai norėtų, kad būtų aiškiau nustatytos priemonės, skirtos pinigams ištraukti iš šešėlio, didinamas taršos ir turto apmokestinimas bei keičiamas Vyriausybės suplanuotas individualios veiklos apmokestinimas.

Seime pradedant svarstyti mokesčių reformą, 54 verslo ir profesinės asociacijos praėjusią savaitę paragino nedidinti gyventojų pajamų apmokestinimo – jos kreipėsi į parlamentines frakcijas ir komitetus, įspėdamos, kad tai pablogins šalies verslo aplinką, pakenks Lietuvos konkurencingumui, paskatins šešėlinę ekonomiką. Verslas sako, kad daroma klaida bandant individualią veiklą prilyginti darbo santykiams.

Tuo metu finansų ministrė yra sakiusi, jog reforma padarys mokesčių sistemą patogesne, leis paskirstyti mokestinę naštą skirtingoms verslo formoms, o mokesčių mokėjimas bus patogesnis.

Seimui teikiamos septynių įstatymų pataisos. Jomis, be kitų dalykų, siūloma didinti individualios veiklos apmokestinimą, numatyti pokyčiai dirbantiesiems su verslo liudijimais, investicinė sąskaita, platesnis nekilnojamojo turto apmokestinimas.    

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Anonimas

laukiu ir ne sulaukiu NT MOKESCIO !

Anonimas

GENTVILAI SIKI.PERDI VADINASI TERSI. O KODEL MOKESCIU UZ TAI NEMOKI

Ela

Mokesčių projektus planuoja - per dvi savaites , savo pinigines papildo - per naktį , o žmonėms normalių atlyginimų planuoti nelieka laiko .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS